Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Life Goals: "Mensen het signaal geven dat ze erbij horen"

door: Leo Aquina | 28 maart 2019

Eric van der Burg trad onlangs toe tot het bestuur van de Stichting Life Goals. Na zijn afscheid van de Amsterdamse gemeentepolitiek blijft de 53-jarige bestuurder zich gepassioneerd inzetten voor sport en de maatschappij. Life Goals leerde hij goed kennen toen de stichting op het Museumplein in Amsterdam de Homeless World Cup 2015 organiseerde. "Dat was zo'n mooi voorbeeld van wat sport kan betekenen", aldus Van der Burg. "Daar stonden mensen die het heel moeilijk hadden gehad in hun leven, mensen naar wie normaal geen mens omkijkt, en voor hen werd het volkslied gespeeld. De koning was aanwezig bij het WK. Het signaal dat je aan mensen geeft dat ze erbij horen, dat geeft zoveel kracht."

Schermafbeelding 2019-03-27 om 16.42.29Eric van der Burg begon in 1987 als deelraadslid in Amsterdam Zuidoost en nam begin maart na ruim 32 jaar afscheid van de Amsterdamse gemeentepolitiek. Namens de VVD was hij raadslid, wethouder, loco-burgermeester en fractievoorzitter. Tussen 2010 en 2018 was hij wethouder met onder meer sport en gezondheid in zijn portefeuille. Gevraagd naar dieptepunten in zijn politieke loopbaan in Amsterdam noemt hij de zedenzaak bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in 2010 en de Bijlmerramp in 1992. Van der Burg: 

"Ik zat net twee weken in het dagelijks bestuur in Zuidoost toen dat vliegtuig neerstortte. Het was vreselijk, maar ik heb daarbij ook Henk Dijkstra van het Leger des Heils leren kennen, dat zich toen echt van zijn allerbeste kant liet zien." Met diezelfde Henk Dijkstra bouwde Van der Burg een levenslange band op. De voormalig directeur van het Maatschappelijk Centrum van het Leger des Heils is momenteel voorzitter van de Stichting Life Goals. 

Hoogtepunten
Gevraagd naar hoogtepunten noemt Van der Burg met trots twee zaken waar hij zich als sportwethouder sterk voor heeft gemaakt. "Als eerste het EK atletiek, dat we in 2016 in het Olympisch Stadion mochten organiseren, het grootste sportevenement in de stad sinds de Olympische Spelen van 1928. Maar minstens zo mooi vind ik de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht, waarmee we echt iets hebben neergezet om kinderen gezonder te laten functioneren in het leven."

"Bestuursfuncties moeten voor mij altijd drie elementen bevatten: zorg, sport en zaken die mij een ruimere blik op de samenleving geven"

Na zijn afscheid als wethouder sport in 2018 heeft Van der Burg diverse functies opgepakt. Hij is voorzitter van de Atletiekunie, voorzitter van het Aidsfonds, voorzitter van het bestuur van Sociaal Werk Nederland en bestuurslid van het Yvonne van Gennip Fonds. "Voor mij moeten dergelijke functies altijd drie elementen bevatten: zorg, sport en als laatste zaken die niet per se onder sport vallen maar die mij wel een ruimere blik op de samenleving geven."

Bij Life Goals is sprake van alle drie de elementen die Van der Burg noemt. Hij gaat verder: "Het gaat erom dat mensen die het moeilijk hebben, weer een doel en vooral ook weer structuur in het leven krijgen via sport en sportactiviteiten. Dat deed Life Goals in het verleden via voetbal, maar dat breiden we uit naar nog veel meer sporten. Als je mensen laat bewegen maken ze letterlijk in het lichaam chemische stoffen aan waardoor ze beter gaan functioneren. De doelstelling van Life Goals is om daar nog meer vorm aan te geven."

StichtingLifeGoals-3Sportakkoord
De doelstellingen van Stichting Life Goals sluiten goed aan bij het landelijke Sportakkoord. "Belangrijkste aan het sportakkoord is dat we mensen meer laten bewegen", aldus Van der Burg. "Het heet sportakkoord, maar het gaat natuurlijk om bewegen. Daarbij moet bijzondere aandacht zijn voor mensen voor wie het net wat lastiger is om die stap te zetten en daar komt Life Goals om de hoek." 

"Bij het organiseren van sportevenementen kan je niet alleen de sport maar ook de gemeenschap op de kaart zetten"

"Tweede belangrijk thema in het sportakkoord is dat we sport kunnen inzetten ter versterking van de samenleving. Sport leert kinderen omgaan met regels en samenwerken, maar datzelfde geldt in de doelgroep van Life Goals. Ook zij moeten leren omgaan met regels. Ook zij moeten leren samenwerken. Het derde belangrijke thema uit het sportakkoord is dat je bij het organiseren van sportevenementen niet alleen de sport maar ook de gemeenschap op de kaart kan zetten. Ook dat is wat we met Life Goals aan het doen zijn. We kijken bijvoorbeeld of we een EK voetbal in Nederland kunnen organiseren, waarmee je de doelgroep weer op de kaart zet, maar ook de stad waar het evenement wordt gehouden."

Geen woorden maar daden
Life Goals zit lokaal met de partijen die uitvoering moeten geven aan het sportakkoord, zoals zorginstellingen, sportorganisaties en overheden, om de tafel. Van der Burg: "Natuurlijk willen we ook dat de Life Goals-doelstellingen deel gaan uitmaken van de lokale sportakkoorden, maar belangrijker dan het opnemen in teksten, is toch om het gewoon in het beleid uit te voeren." 

Voor meer informatie: stichtinglifegoals.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst