Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Online sportkeuzetest voor mensen die nu op de bank zitten

door: Marc Hoeben | 28 maart 2019

Een sportkeuzetest als een leuke zijsprong, maar wel passend bij het aandachtsgebied ‘life’ en bovendien voor iedereen gratis toegankelijk. Testcentrum Groei, dat online mensen meer inzicht geeft in hun persoonlijkheid en functioneren, zegt voor het kiezen van een andere of nieuwe bewegingsvorm slechts drie tot vijf minuten van de tijd van een geïnteresseerde te verlangen, voor een dertigtal vragen.

'Groei' profileert zichzelf als een online testcentrum voor werk, opleiding en life voor Nederland en België. Het bedrijf claimt dat het met professionele tests werkt, die gebruikt worden door het Nederlandse Ministerie van Justitie en door steeds meer gemeenten, instellingen en loopbaanprofessionals.

Sportkeuzetest-1“Wij zijn in 2012 opgericht en wij zijn een commercieel bedrijf”, legt Jeroen Valk, die zelf een achtergrond als sociotherapeut heeft, van Groei uit. “Maar onze oorsprong ligt bij het Onderwijsbureau Groei, dat zich richt op vaardigheidstrainingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij gingen steeds meer software gebruiken voor toetsen die vaak ook aan het onderwijs gerelateerd waren. Zo zijn we tot het testcentrum gekomen, waarbij we ons op de volle breedte van het publiek in Nederland en België richten. We hebben met onze online testen alleen dus wel onze diensten en producten versmald.”

"Wij nemen honderdduizenden betaalde en onbetaalde tests per jaar af"

Competenties en mogelijkheden
Voor iets als een studiekeuzetest betaalt de consument bij Groei een bedrag van een kleine twintig euro. “Je kunt in het algemeen stellen dat we mensen proberen meer inzicht te geven in zichzelf, hun persoonlijkheid, en hun functioneren. Wij nemen honderdduizenden betaalde en onbetaalde tests per jaar af. Daarbij kijken we naar hun competenties en hun mogelijkheden, door gericht te vragen en zo een aantal zaken met elkaar te combineren. Dat kan al op vroege leeftijd van belang zijn, bijvoorbeeld met schooljeugd bij het kiezen van hun profiel op de middelbare school. Of wat later als ze voor hun studiekeuze staan, of nog weer later als het om de beroepskeuze gaat."

Sportkeuzetest-2"Wij doen alle tests voor opleiding en werk, waarbij we vooral verdienen aan de uitgebreide rapportages die daarbij horen. Daarnaast doen we ook dingen die helpen bij het vergroten van onze naamsbekendheid en mensen eerder met ons in aanraking brengen. Daartoe behoren nu de nieuwe sportkeuzetest, maar ook de gelukstest.”

De gelukstest is gebaseerd op 9 factoren die van invloed zijn op geluk
Bij de uitgebreidere tests tegen betaling gaat het om meer vragen en scores, die meer basis hebben door de grootte van de onderzochte groep, de betrouwbaarheid en de validiteit. Groei zegt de testen tegen het licht te laten houden door psychologen en onderzoekers van onder andere de Radboud Universiteit. “Bij de persoonlijkheidstest krijg je bijvoorbeeld honderd vragen en kan er uitrollen dat je bij de twintig procent hoort die het hoogste scoort op openheid. De gelukstest is gebaseerd op twee internationale tests, die wij vertaald hebben naar de Nederlandse situatie. Het draait dan om in totaal negen factoren die van invloed zijn op geluk zoals lichamelijke gezondheid, sociale verbinding, psychische gezondheid, autonomie, noem maar op.”

De test is ook bedoeld voor mensen die iets anders willen gaan doen op het gebied van bewegen of sport of voor pubers die over willen stappen

De sportkeuzetest noemt Valk een ‘zijlijntje’. Het past voor Groei onder het kopje ‘life’. “Vroeger of later krijgen mensen daarmee te maken. Of het nou gaat om hun gezondheid of bij het kiezen van een sport. Deze test moet je niet te zwaar nemen. Je bent er drie tot vijf minuten aan kwijt, voor dertig vragen. Het is bedoeld voor de mensen die nu op de bank zitten en eigenlijk in beweging moeten komen. Of voor mensen die iets anders willen gaan doen op het gebied van bewegen of sport of bijvoorbeeld voor pubers die over willen stappen.”

Gratis, leuk en soms verrassend
Groei ontwikkelde de sportkeuzetest zelf. Sommige vragen zijn erg basaal. “We vragen dingen als: voel je iets voor buitensporten? Of doe je liever dingen met risico? Het is waar dat sommige vragen voor de hand liggen. Maar het gaat erom dat wij een combinatie kunnen maken tussen de verschillende antwoorden en zo tot een uitkomst van een persoonlijke top 10 kunnen komen. Het is gratis, het is leuk om te doen en soms zitten er verrassende sporten bij de uitkomsten. Maar het is ook mogelijk dat de sport van jouw voorkeur er juist niet bij zit. We vinden het prettig als mensen dat aangeven en ons zo verder helpen met het verbeteren van de test.”

Voor meer informatie: Sportkeuzetest

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst