Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Maatschappelijk clubhuis Feyenoord naar Engels model

door: Frank Molema | 21 maart 2019

Dat Feyenoord terugkeert naar de plek waar het in 1908 voor het eerst tegen een bal trapte, is vooral een mooie bijkomstigheid. Belangrijker is dat de club met de opening van het Feyenoord Clubhuis op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid jongeren helpt met hun ontwikkeling op het gebied van sport, onderwijs en werk. Ton Strooband, manager van Feyenoords maatschappelijke afdeling, vertelt: “Het gaat erom dat kinderen het gevoel hebben bij de Feyenoord-familie te horen.”

FeyenoordClubhuis-1 copyFeyenoord zet zich al jaren in om inwoners van Rotterdam-Zuid een positieve draai aan hun leven te geven. Samen met Stichting Humanitas en Rotterdam Sportsupport breidt de club dit in het gebied Feijenoord nog eens extra uit. Er worden meer sportprogramma’s aangeboden en de omliggende scholen worden extra ondersteund. Maatschappelijk trainers en docenten in dienst van Feyenoord zorgen voor de uitvoering op onder meer de twee sportvelden die voor de deur liggen. 

Beweegarmoede onder jongeren
Ton Strooband hoopt via het clubhuis nog meer kinderen in het gebied te bereiken en dat zij veel meer gaan sporten. Omdat Rotterdam-Zuid de kroon spant wat betreft beweegarmoede onder jongeren, is het in zijn ogen juist hier van belang dit probleem aan te pakken. “Kinderen die nu helemaal niet sporten, zouden dat structureel moeten gaan doen”, klinkt het ambitieus uit de mond van Strooband. “Wij willen met de kracht van Feyenoord het onderwijs helpen bij het wegwerken van achterstanden. Veel kinderen in Rotterdam-Zuid hebben een leerachterstand van ongeveer twee jaar. Met de gemeente hebben we afgesproken de doelstellingen binnen tien jaar te realiseren.” 

Met al haar maatschappelijke projecten hoopt Feyenoord liefst 10.000 mensen die nu nog niet sporten aan het bewegen te krijgen

Met een uitgebreid sociaal-economisch programma wil Feyenoord onder meer vijfhonderd leerwerkplekken creëren. Met al haar maatschappelijke projecten hoopt Feyenoord liefst 10.000 mensen die nu nog niet sporten aan het bewegen te krijgen. Ook is het doel om 1500 personen aan een duurzaam dienstverband te helpen. In een overeenkomst met de gemeente is vastgelegd dat er een multisportclub moet ontstaan waarbij zo’n 100.000 mensen betrokken zijn. De realisatie van Clubhuis Feyenoord is daarin een eerste kleine stap. 

Jeugd bereiken
Strooband legt uit dat het voor veel maatschappelijke organisaties nog niet zo eenvoudig is om de jongeren bereiken. “Voor Feyenoord is dat een stuk makkelijker. De jeugd voelt zich aangetrokken tot Feyenoord, tot sport. Het is nogal een verschil als iemand van een maatschappelijke organisatie het plein opstapt, of dat iemand met een Feyenoord-logo op de borst de jeugd aanspreekt.”

FeyenoordClubhuis-2 copyVolgens de manager van de maatschappelijke afdeling wordt er druk gewerkt om Feyenoord om te vormen tot een multisportclub. “Niet iedereen vindt voetbal leuk, maar sport wel. Wat is er nou mooier om als kind van Rotterdam-Zuid op Feyenoord zitten? De sport maakt niet uit, het gaat erom bij de Feyenoord-familie te horen. We willen de wow-factor van Feyenoord verplaatsen naar de wijken. Dat hopen we te realiseren met behulp van clubhuizen, zodat we nog dichter bij de mensen staan en zij ons makkelijker kunnen vinden.” 

"We hebben dit afgekeken van Everton in Liverpool. Het viel ons daar op hoe laagdrempelig en aantrekkelijk dit concept voor jongeren is"

Verenigingen dichter bij de mensen brengen
Dat de club samenwerkt met Rotterdam Sportsupport en Humanitas ligt voor de hand. Sportsupport ondersteunt sportverenigingen in algemene zin en hoopt dat kinderen uiteindelijk lid worden van deze verenigingen. Welzijnsorganisatie Humanitas gaat in het gebied Feijenoord een belangrijke rol spelen bij de uitvoering en invulling van het beleid om verenigingen dichter bij de mensen te brengen, zodat de stap naar structureel sport en bewegen kleiner wordt. Ook regionale omroep RTV Rijnmond trekt in het clubhuis en hoopt daardoor de jeugd te informeren en te inspireren. 

FeyenoordClubhuis-3 copyOf een dergelijk clubhuis uniek is in Nederland? Ja, zegt Strooband. “Maar in Europa zijn we niet uniek. We hebben dit afgekeken van Everton in Liverpool. Het viel ons daar op hoe laagdrempelig en aantrekkelijk dit concept voor jongeren is. De Engelse jeugd weet de maatschappelijke tak van de voetbalclub goed te vinden.” 

Morele verplichting
Op de maatschappelijke afdeling van Feyenoord werken inmiddels meer dan dertig mensen, onder wie twaalf maatschappelijk trainers die kinderen ook op sociaal gebied het nodige leren. Op de vraag waarom Feyenoord zoveel waarde hecht aan haar maatschappelijke taak, is Strooband duidelijk: “Wij vinden dat we de morele verplichting hebben om iets terug te doen voor de stad waar wij veel aan te danken hebben. Wij denken daarnaast dat er in Rotterdam geen organisatie is die zo veel impact kan hebben op jongeren als Feyenoord. Ook is het voor ons belangrijk om te wortelen in de omgeving. Ik ging vroeger aan de hand van mijn vader naar De Kuip, maar dat is tegenwoordig niet meer zo.” 

"De Stichting Feyenoord Foundation probeert via externe middelen de maatschappelijke activiteiten gefinancierd te krijgen” 

De fans van de club die vooral geïnteresseerd zijn in de sportieve prestaties, hoeven niet te vrezen dat de maatschappelijke projecten ten koste gaan van het aantrekken van bijvoorbeeld een nieuwe spits. “Feyenoord onttrekt geen financiële middelen aan haar reguliere exploitatie ten behoeve van het maatschappelijke beleid. Het stelt hiervoor wel faciliteiten, kennis, middelen in natura, haar merk en rolmodellen beschikbaar. Gekapitaliseerd vertegenwoordigen deze assets een enorme waarde. De Stichting Feyenoord Foundation probeert via externe middelen de maatschappelijke activiteiten gefinancierd te krijgen.” 

Voor meer informatie: foundation.feyenoord.nl en/of Clubhuis Feyenoord geopend op Afrikaanderplein

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst