Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Omnisportvereniging uit Schiedam klaar voor de toekomst

door: Marc Hoeben | 21 maart 2019

Omnisportvereniging Hermes-DVS uit Schiedam mag je met een gerust hart een ‘oude dame’ noemen, gezien het bereiken van de 135-jarige leeftijd die op 13 april wordt gevierd. Maar dat wil niet zeggen dat de club de huidige tijdgeest niet aanvoelt. Met een herstructurering van het Harga sportcomplex en een fonkelnieuw onderkomen kiest Hermes-DVS voor een opener karakter, midden in de maatschappij en de nieuwbouwwijk met betaalbare koopwoningen die rondom wordt gebouwd.

Lang, groot en ook wel een tikkeltje meeslepend is het verleden van Hermes-DVS. Gooi er een kwartje in bij algemeen voorzitter Marinus Elenbaas en hij vertelt het verhaal hoe de club ooit voetbalkampioen van Noord-Nederland werd en met Willem II, de huidige eredivisieclub en destijds kampioen van het Zuiden, de landstitel betwistte.

Schermafbeelding 2019-03-19 om 22.34.15Bloeiende club
Hermes-DVS, van 1884, miste de boot naar het betaalde voetbal, maar was lang een bloeiende club met een het dubbele aantal van het huidige ledenaantal van 800 voor de sporten voetbal, cricket, tennis en squash. Sinds vier jaar is daar ook rugby bijgekomen en dat is ook wel het teken dat de omnivereniging uit Schiedam geenszins van plan was in het verleden te blijven hangen. “Traditie is mooi en we zeggen daar ook nog steeds volmondig ‘ja’ tegen, want we zijn trots op onze vereniging”, zegt Elenbaas. “Maar je wordt geen 135 jaar als je in het verleden blijft hangen.”

De discussie over de toekomst kwam in een stroomversnelling door plannen van de gemeente Schiedam met het Harga sportcomplex, dat Hermes-DVS deelde en deelt met verschillende andere clubs. “De gemeente had ambitieuze plannen voor de woningmarkt en dat was nog dik in de crisistijd. Schiedam heeft een groot tekort aan koopwoningen tussen de twee en vier ton. Op het Harga sportcomplex was ten tijde van het maken van de plannen sprake van overcapaciteit, ook al omdat sommige clubs het moeilijk hadden en een enkele club ophield te bestaan.”

"We zaten altijd een beetje geïsoleerd op dit park. Maar nu zien we de gezinnetjes met kinderen naar de nieuwe speelplekken op het complex trekken en bij ons voorbijkomen"

Vernieuwd complex
Een wijk met ruim 400 woningen wordt inmiddels gerealiseerd rondom Hermes-DVS. Op 9 maart was de eerste sportdag van het vernieuwde complex. “Die wijk is natuurlijk voor ons goed nieuws geweest. We zaten altijd een beetje geïsoleerd op dit park. Maar nu zien we de gezinnetjes met kinderen naar de nieuwe speelplekken op het complex trekken en bij ons voorbijkomen. Dat is precies zoals we het voorafgaand aan dit traject voor ogen hadden.”

Hermes-DVS had, hoe bescheiden ook, te maken met krimp. Door de bouwactiviteiten van de laatste jaren liep het ook nog eens niet storm met de aanwas bij de jongste jeugd. “Daar moet je eerlijk in zijn. Het is logisch dat ouders, als ze zo’n bouwput zien, toch eerder hun kind naar een andere club brengen. Het heeft ons denk ik zo’n tachtig jeugdleden bij voetbal gescheeld.”

Schermafbeelding 2019-03-19 om 22.34.38 copyMinder vereniging, meer sportaanbieder
De hoop is nu dat met de herstructurering van het complex en de nieuwe faciliteiten de loop er weer goed in gaat komen. Het karakter van Hermes-DVS, zegt Elenbaas, is meegegroeid met de tijd. “Je moet je beseffen dat je voor de ouders van nu steeds minder een vereniging bent en steeds meer een sportaanbieder. Vanuit die gedachte hebben wij ook steeds mee willen praten met de gemeente over alle plannen. Zo kan het dat we nu bijvoorbeeld een pannakooi hebben, een multifunctioneel sportveldje, diverse plekken met speeltoestellen en bankjes waar de opa’s en oma’s kunnen zitten als de kleinkinderen aan het spelen zijn.”

"Nu hebben we een prachtig nieuw clubhuis, zijn we huurder geworden en is ons kostenniveau vergelijkbaar met wat het vroeger was"

Hermes-DVS heeft een nieuw clubhuis, hetzelfde geldt voor tweevoetbalclubs, HBSS en sv SVV, die iets verderop resideren en een ‘gespiegeld’ onderkomen hebben. “Wij zaten in een pand van 27 jaar oud”, vertelt Elenbaas. “Het was ons eigendom, maar er kwamen noodzakelijke renovatieaanpassingen op ons af die een ton zouden hebben gekost. Nu hebben we een prachtig nieuw clubhuis, zijn we huurder geworden en is ons kostenniveau vergelijkbaar met wat het vroeger was. We kunnen ons echt focussen op onze sporten. We huren bijvoorbeeld samen met HBSS en sv SVV de voetbalvelden van een stichting en dat heeft als voordeel dat we bij overcapaciteit kunnen zeggen dat we geen gebruik van een veld maken en geen huur hoeven te betalen.”

HermesDVS-3Nieuwe squashbanen met modernste technologie 
Mooi detail: voorheen had Hermes-DVS één biersoort van de tap, nu heeft het de moderne sportconsument wel vijf soorten te bieden. ”Ik merk al dat mensen wat langer blijven hangen.” De gemeente financierde de herstructurering van het complex, daarnaast kreeg Hermes-DVS een subsidie van het Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o. voor een van de vier nieuwe squashbanen, die gebouwd is met de modernste technologie van interactiveSQUASH en multifunctioneel ingezet kan worden. 

“Als ik bijvoorbeeld mijn backhandlob wil trainen, dan kan ik dat door een druk op de knop instellen en gaan oefenen. Dan kan ik daarnaast ook gebruikmaken van een app die allerlei data van mijn training registreert en zelfs kan afzetten tegen data van andere gebruikers. Zo kun je op verschillende manier hele competities organiseren of ranglijsten bijhouden. Je kunt hierdoor ook individueel of samen heel gericht bepaalde situaties trainen. Bovendien zitten er in de computer een enorme hoeveelheid bewegingsspelletjes voor kinderen geprogrammeerd. Het geeft enorm veel mogelijkheden, ook voor jongeren die anders misschien geen zin hebben te bewegen of bijvoorbeeld kinderen met autisme. Voor die laatste groep is sporten in teamverband vaak een probleem. Op deze baan kunnen ze helemaal losgaan.”

"We hebben in ons clubhuis een gezondheidscentrum dat veel samenwerkt met zzp’ers die verschillende bewegingsvormen aanbieden"

Speciale programma's
De link met sport is bij Hermes-DVS altijd aanwezig, maar het blijft niet bij sport alleen. Bij de buren van sv SVV en HBSS is een BSO voor 24/7 (‘we zitten vlak bij het St. Franciscus-Vlietland ziekenhuis’) gesitueerd, bij Hermes-DVS de zogeheten sport-BSO. “Daarvoor gaan we speciaal programma’s van zes weken maken, rond thema’s zoals bijvoorbeeld gezonde voeding. Dat kunnen we ook doordat we in ons clubhuis een gezondheidscentrum hebben dat veel samenwerkt met zzp’ers die verschillende bewegingsvormen aanbieden.”

Voor meer informatie: www.hermesdvs.nl en klik hier voor een filmpje over interactiveSQUASH

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst