Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Opvallende oproep aan Nederlands Canadese curlers

door: Marc Hoeben | 14 maart 2019

Het Nederlandse mannencurlingteam miste vorig jaar op het nippertje kwalificatie voor de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Bij een van de volgende olympische toernooien zou Oranje zomaar wel tot de deelnemers kunnen behoren, dankzij een ‘list’ van de Nederlandse Curling Bond en sportmarketingbureau Triple Double. Richting Nederlandse emigranten in Canada, het curlingland bij uitstek, ging de oproep de deur uit om de Nederlandse top te komen versterken.

Triple Double van oprichter Bob van Oosterhout wil graag meer zijn dan zomaar een sportmarketingbureau. Het wil meedenken met sporten en bonden (met als motto ‘for the love of sports’) en zegt bij te willen dragen aan de ontwikkeling van soms kleine sporten. In dat plaatje past curling, zegt Dagmar van Stiphout van Triple Double. “Op initiatief van creatief directeur en mede-eigenaar Norberth Korsmit hebben we drie jaar geleden de commerciële rechten van de Nederlandse curlingbond overgenomen. Het is een kleine bond, met geen echte werkorganisatie of infrastructuur. Een interessante uitdaging.”

Curling-1Sponsoren en media-aandacht
Curling is, voor wie het de laatste jaren nog niet heeft meegekregen via verhalen in kranten of via nieuwsitems van tv-zenders, de sport van het mikken met de zware stenen op het ijs, waarbij enkele deelnemers heel druk met de bezem voor een steen uitrennen. “We zijn op een creatieve manier met de sport aan de slag gegaan”, aldus Van Stiphout. “We willen laten zien dat je met zo’n kleine sport ook sponsoren en veel media-aandacht kunt genereren en dat je ondertussen ook meer mensen voor de sport kunt interesseren.”

Onder het hoofdstukje ‘creativiteit’ mag het recente plan worden gevoegd om Canadezen met een Nederlands paspoort te kietelen een overstap te maken, om zo de nationale top het laatste zetje richting de Spelen van Beijing 2022 en daarna te geven. “Het idee is bij ons geboren. Het heeft verschillende doelen. Dat is de kans op olympische deelname in 2022 en daarna vergroten, maar ook sponsoren voor langere tijd behouden en binden, successen op langere termijn proberen te boeken, de top te verbreden, de sport minder afhankelijk te maken van de klein groep huidige toppers en deze zichtbaarder te maken. Als je boven het maaiveld uitkomt, vinden mensen het ook leuk om kennis te maken met een sport.”

Maurits Hendriks, technisch directeur van TeamNL, noemt curling in een video-boodschap ‘hot’

Smalle basis
Sinds enkele weken bestaat de website www.hollandsnextgoldmedal.com (‘een kwinkslag naar alle talentenshows van tegenwoordig’), met daarop ook een videoboodschap van Maurits Hendriks, technisch directeur van TeamNL. Hij noemt curling in die boodschap zelfs ‘hot’. Dat lijkt een wel heel rooskleurige voorstelling van zaken. De werkelijkheid is dat de sport in Nederland met 150 beoefenaars, verdeeld over vier clubs, een smalle basis heeft en dat het bijna een wonder is dat het Nederlandse mannenteam tot de beste 12 van de wereld behoort. “Vanaf 2009 is dat team bezig met hun olympische droom, zij hebben daarin enorm veel geïnvesteerd. Curling is net schaken op het ijs, het is een beetje een sport voor techneuten, dat merk je ook wel aan de samenstelling van het Nederlands mannenteam. Fantastisch.”

Vanuit prestatief oogpunt is het slaan van een brug naar Nederlandse Canadezen zo gek niet

Vanaf 30 maart tot en met 7 april neemt het Nederlands mannenteam deel aan de WK, die deze keer in het Canadese Lethbridge, onder de rook van Calgary, worden gehouden. Het is de derde deelname op een rij. Eind april is Oranje ook vertegenwoordigd in Noorwegen bij de WK in de nieuwe olympische discipline, die van de mixed doubles. Vanuit prestatief oogpunt is het slaan van een brug naar Nederlandse Canadezen zo gek niet. Naar schatting leven er een miljoen mensen met die dubbele achtergrond, curling is er met 350.000 beoefenaars (tien keer per jaar of meer spelen) de tweede sport. In de eerste week van de website kreeg Triple Double al veertig reacties binnen. “Tijdens de WK in Canada gaan we met de geïnteresseerde curlers praten.”

Twinkeling in ogen
Curling-2Bij die gesprekken is naast Triple Double een bestuurslid van de NCB betrokken. In eerste aanleg, zegt Van Stiphout, draait het nog helemaal niet om de sportieve criteria voor een eventuele overstap. Die worden later in samenspraak met de bond en NOC*NSF ingevuld. “Wij willen kijken naar hun passie, of zij zich aan deze droom willen verbinden. Wij willen, om het zo maar te zeggen, de twinkeling in hun ogen kunnen zien.”

Wat Nederland curlers uit Canada te bieden heeft, dat is ook al van later zorg. “Nog geen idee. Wij zitten ook niet op de topsportstoel en gaan niet over de samenstelling van het Nederlands team. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat we mensen trekken die ervaring met de sport hebben en serieus wedstrijden spelen. Dan kunnen ze altijd nog een stap maken door meer te gaan trainen. Maar het is ook wel belangrijk dat ze bereid zijn om zelf te investeren. Het is niet de bedoeling dat ze geld gaan verdienen aan curling. Dat zou ook raar zijn richting het huidige Nederlandse team.”

"Het moet duidelijk zijn dat we dit niet doen om concurrentie van het huidige Nederlandse mannenteam te organiseren"

Ontwikkelen in breedte
Met dat laatste is misschien ook wel een pijnlijk punt aangestipt, als het gaat om met welk gevoel de leden van het mannenteam naar de plannen en de nieuwe concurrentie zullen kijken. “Het wordt zaak om dat proces te blijven managen. Maar het moet duidelijk zijn dat we dit niet doen om concurrentie van het huidige Nederlandse mannenteam te organiseren, maar het topcurlen in Nederland in de breedte verder te ontwikkelen en zodoende nog aantrekkelijker te maken voor het bedrijfsleven.”

Curling-3Waar ook Triple Double wel mee te maken kan krijgen is de publieke opinie bij een dergelijk plan. Want hoe sympathiek is het nog als je in Canada moet gaan ‘shoppen’ voor een injectie van een Nederlands team? Doet dat niet een beetje denken aan de handelwijze van Qatar, dat ruim baan biedt aan Afrikaanse atleten met medaillekansen? 

“Dat is heel anders. Wij naturaliseren geen sporters, het gaat hier om Nederlanders die naar een ander werelddeel zijn gegaan. Ik snap wel dat mensen zulke vragen kunnen stellen en dat ook binnen het huidige team de vraag leeft wat er nu gaat gebeuren. Maar het is ook topsport, waarbij het erom gaat dat ook de komende jaren de beste mensen voor het land te laten uitkomen.”

Voor meer informatie: www.hollandsnextgoldmedal.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst