Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bepalen WOZ-waarde sportaccommodatie vaak nattevingerwerk

door: Marc Hoeben | 14 maart 2019

De crisis is voorbij, de huizenprijzen schieten door het dak en ook de recente WOZ-beschikking van sportcomplexen in eigendom kan zomaar een fikse tegenvaller hebben betekend. Maar het is ook een lot dat sportclubs niet lijdzaam hoeven te ondergaan, vindt fiscaal jurist Maarten Vrolijk. Met de handzame site bespaarbelasting.com ontfermt hij zich onder andere over het ‘spel’ tussen gemeente en eigenaren van sportaccommodaties.

MaartenVrolijk-1 copyDe site bespaarbelasting.com ging officieel in 2017 de lucht in. “Maar daar ging wel een lang traject aan vooraf”, vertelt Maarten Vrolijk. “Ik wilde het echt tot de basics terugbrengen. Dat clubs, als ze een WOZ-beschikking of een andere aanslag voor gemeentelijke heffingen hadden gekregen, zo simpel mogelijk bezwaar konden aantekenen. Dat is, denk ik, met de site nu goed gelukt. Alles kan digitaal, je hoeft niks uit te printen. Dat mag dus geen enkele belemmering vormen.”

Tennispark op miljoen euro gewaardeerd
Vorig jaar klopten een vijftigtal sportclubs bij Vrolijk op de deur. “Daar zaten wel een paar opvallende gevallen tussen. Zo ging het onder andere om een tennispark in de buurt van Den Haag. Het complex was op een miljoen euro gewaardeerd. Voor de gemeente was het wel een verrassing dat er voor het eerst in jaren een bezwaar werd aangetekend en dat ze in actie moesten komen. Vaak is het in deze situaties zo dat de gemeente niet eens weet hoeveel banen een tennispark heeft en wat de staat van onderhoud is. Terwijl dat heel relevante zaken zijn voor de waardering van het complex." 

"Ze sturen vaak ook geen taxateur langs, maar bepalen de waarde aan de hand van een vierkante-meterprijs. Nou, ik heb toen gevraagd wat ze voor vierkante-meterprijs hanteerden bij een vergelijkbaar park in de buurt. Kreeg ik na maanden een briefje terug. Bleek het daar vijftig euro per vierkante meter minder te zijn. Dat scheelde in de waardering een slordige vier ton. En dat betekende dat de club vijf- tot zesduizend euro minder aan de gemeente hoefde te betalen.”

Bezwaar aantekenen kan echt lonend zijn. De onderbouwingen van de taxaties blijken geregeld heel summier

Kleintjes vallen af
Vrolijk werkt tegen de gemeentelijke vergoeding van de proceskosten van 250 euro. Bij een hoorzitting komt er nog eens 250 euro bij. “Ik heb wel een beperking. Ik doe het eigenlijk alleen voor clubs die een hoge waardering, zo boven de drie of vier ton, hebben. Daardoor vallen de kleintjes wel af. Al geef ik ze vaak wel nog wat advies.”

MaartenVrolijk-2

Er bijvoorbeeld niet vermeld hoe oud de velden zijn en hoe het met de afschrijving zit en wat de staat van onderhoud is

De WOZ-beschikkingen over 2019 zijn inmiddels in de meeste gevallen binnen. “De eerste komen eind januari binnen, maar sommige gemeenten zijn veel minder snel en nemen soms zelfs tot april de tijd. Je hebt na het binnenkomen van de beschikking altijd zes weken om bezwaar aan te tekenen. Het kan echt lonend zijn. De onderbouwingen van de taxaties blijken geregeld heel summier. Dan wordt er bijvoorbeeld helemaal niet vermeld hoe oud de velden zijn en hoe het met de afschrijving zit en wat de staat van onderhoud is.”

Aanslag van tafel
Hoe slechter de staat van onderhoud, hoe lager de beschikking zou moeten uitvallen. Het is een beetje het kromme aan het systeem van de WOZ, waarmee alleen sportcomplexen in eigendom te maken hebben. Inmiddels hebben weer een twintigtal clubs bij Vrolijk aan de bel getrokken. Het mogen er altijd meer zijn, zegt hij. “Maar ook als het park geen eigendom is, kun je bezwaar maken tegen andere heffingen, zoals die van het waterschap. Als dat lukt, gaat de aanslag soms zelfs helemaal van tafel. Ook dat kan per club honderden euro’s schelen.”

Voor meer informatie: bespaarbelasting.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst