Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Gemeente Rotterdam verstrekt subsidie aan Esoccer event

door: Leo Aquina | 7 maart 2019

Computerspellen hebben een slecht imago. De meeste ouders zien hun kinderen liever op het voetbalveld staan, dan achter een scherm om FIFA 19 te spelen. Toch kan FIFA 19 juist helpen om kinderen dat fysieke voetbalveld op te krijgen, gelooft Nolan Noordzij van House of Esports, en daarin staat hij niet alleen. Met subsidie van de gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport organiseren House of Esports en WePlay Esports gezamenlijk het Esoccer Championship Rotterdam voor amateurclubs. "Ik heb het utopische idee in mijn hoofd dat kinderen die zich niet bij een voetbalclub aanmelden omdat zij niet goed kunnen voetballen, dankzij FIFA 19 vertrouwen krijgen, door het Esoccer Championship bij de vereniging over de vloer komen en daar uiteindelijk ook zelf een balletje gaan trappen", aldus Noordzij. 

EsoccerNolanNoordzij copyHouse of Esports organiseerde afgelopen jaar als pilot ook al een Rotterdams Esoccer kampioenschap. "Dat was zeer succesvol", vertelt Noordzij. "We hadden een FIFA-competitie opgezet bij zes verschillende amateurvoetbalverenigingen en die waren heel enthousiast. Die clubs hadden allemaal hun eigen redenen om mee te doen. Sommige clubs wilden zo een centralere plek in de wijk veroveren en daar mochten ook niet-leden meedoen. Andere clubs hoopten op deze manier leden te kunnen werven en weer anderen probeerden zo jeugd vast te houden. Je ziet toch dat veel jongeren van rond de vijftien jaar voetbalclubs verlaten." 

Fysieke component
House of Esports organiseerde fysieke bijeenkomsten bij de clubs met uit- en thuiswedstrijden. Noordzij: "Daarin zat ook een fysieke component in de vorm van de FIFA skill games, dat zijn kleine fysieke spelletjes die in FIFA 19 verwerkt zijn voordat het spel echt begint. Er deden zes clubs mee en de kinderen waren dolenthousiast. Ook de clubs reageerden positief." 

Ondanks het succes van de eerste editie hebben de organisatoren de nodige veranderingen aangebracht in de opzet. Dat zit hem vooral in de leeftijdscategorieën. "We merkten dat iemand van 12 best iemand van 19 kan verslaan. Leeftijdscategorieën zijn in Esports eigenlijk niet echt van belang. In de nieuwe opzet kiest een club de acht beste spelers van de eigen vereniging en die vormen samen een team."

De organisatie van het Esoccer Championship Rotterdam kost zo'n 60.000 euro. Ruim de helft daarvan komt uit subsidie van de gemeente en van Rotterdam Sportsupport

Esoccer-2Subsidie en bijdrage clubs
Terwijl er aan de eerste pilot nog slechts zes Rotterdamse clubs meededen, hoopt Noordzij in 2019 twintig clubs aan de competitie te verbinden. Daarvoor moeten die clubs deze keer wel betalen. "Dankzij subsidie van de gemeente Rotterdam konden we het de eerste keer gratis aanbieden, maar ook dat hebben we veranderd. Door clubs zelf ook om een bijdrage te vragen, hopen we het minder vrijblijvend te maken. Bovendien willen we dit op de langere termijn zonder subsidie kunnen organiseren en dan is die financiële bijdrage gewoon nodig. In totaal kost de organisatie van het Esoccer Championship Rotterdam zo'n 60.000 euro. Ruim de helft daarvan komt uit subsidie van de gemeente en van Rotterdam Sportsupport, de rest moet van de clubs zelf komen."

"Wat wij op dit moment doen is vergelijkbaar met het opzetten van een hoofdklasse voor amateurs. Het kost tijd om het vertrouwen van sponsors te winnen"

Sponsors heeft het Esoccer Championship Rotterdam voorlopig nog niet. "In het buitenland zijn er echt al professionele competities waar sponsoring interessant is", vertelt Noordzij. "Maar wat wij op dit moment doen is vergelijkbaar met het opzetten van een hoofdklasse voor amateurs. Het kost tijd om het vertrouwen van sponsors te winnen en voorlopig zijn wij iets aan het opbouwen." Een andere reden voor de koudwatervrees van sponsors is het negatieve imago van Esports. Noordzij: "Die negatieve stigma's moeten eerst verdwijnen."

Esoccer-3Psychische verslaving
In 2018 werd gameverslaving door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel erkend als een psychische verslaving. "Wij ontkennen zeker niet dat die problemen er zijn", aldus Noordzij. "Maar ik ben ervan overtuigd dat de positieve kant van gaming veel groter is dan die paar negatieve excessen. Het beeld van een sociaal geïsoleerde jongen die 24 uur per dag met een blikje Red Bull naast zich op een zolderkamer naar een computerscherm tuurt, is achterhaald. Als je op hoog niveau wil gamen, moet je zowel mentaal als fysiek enorm fit zijn. Het is echt topsport." Met het Escoccer Championship Rotterdam wil Noordzij daar ook de sociale component aan toevoegen. "Juist daarom organiseren we fysieke bijeenkomsten. Het kan ook online, maar op deze manier kunnen we een deel van de kinderen die niet uit zichzelf naar het sportveld komen uit een sociaal isolement halen."

Noordzij haalt een rapport van onderzoeksbureau Nielsen aan om te illustreren dat gaming niet leidt tot minder beweging onder jongeren. "Integendeel zelfs", zegt hij. "Dat onderzoek wees uit dat gamers relatief meer fysiek sporten dan niet-gamers. Het kannibaliseert dus niet, zoals vaker wordt gedacht." 

'Het zou zonde zijn om esports en virtual reality niet te integreren in het verenigingsleven'

Esports onderdeel gemeentelijk sportbeleid
De gemeente Rotterdam gelooft net als Noordzij in die positieve kanten van gaming en heeft Esports zelf opgenomen in het sportbeleid voor de komende jaren. 'Het zou zonde zijn om esports en virtual reality niet te integreren in het verenigingsleven', zei wethouder Sven de Langen eerder al op Sport Knowhow XL.

Voor meer informatie: brochure Esoccer Championship Rotterdam (pdf) en/of lees dit artikel

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst