Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Tafeltennisbond wil recreatieve spelers met app bereiken

door: Marc Hoeben | 7 maart 2019

Op de camping, op scholen, in bedrijvenkantines of zomaar op een openbare tafel in een park of op een treinstation. Bijna overal spelen Nederlanders tafeltennis of hebben ze wel eens een potje tafeltennis gespeeld. We zijn ons dat nauwelijks bewust en er werd  tot voor kort amper wat mee gedaan. Om dat te veranderen heeft tafeltennisbond NTTB in samenwerking met partner Sportunity onlangs de app PingPongbaas gelanceerd.

pingpongbaas-1Met een feestje op treinstation Zwolle beleefde de app PingPongbaas op woensdag 27 februari de officiële start. Levende tafeltennislegende Bettine Vriesekoop werd er op een openbare tafel uitgedaagd en speelde een potje. Ongedwongen, precies zoals de NTTB het voor ogen heeft, misschien wel in navolging van de succesvolle wielerapp Strava waarmee iedere toerfietser zijn routes kan registreren en bijvoorbeeld een prestatie op een willekeurige bult in beeld kan brengen en kan afzetten tegen die van andere appgebruikers.

“De app van strava is voor honderd procent een inspiratie geweest voor PingPongbaas”, zegt Dennis Rijnbeek, hoofd marketing en communicatie van de NTTB. “Het is het ultieme doel om op dezelfde manier mensen aan ons te binden.”

Tafeltennis versus pingpong
Je hebt tafeltennis en je hebt, met een wat onbeleefde term, pingpong, legt Marthijn van der Wal uit. Hij is coördinator sportparticipatie bij de NTTB. De tafeltennisbond, die de laatste decennia net als andere bonden te kampen had met krimp, telt ruim 26.000 leden. Maar de sport is in Nederland in recreatieve vorm, pingpong dus, vele malen groter. Onderzoeken van het Mulier Instituut en sportkoepel NOC*NSF wezen in het verleden op een potentieel van 300.000 tot een kleine miljoen liefhebbers. Rijnbeek: 

“Die 300.000 zijn dan mensen die regelmatig een balletje slaan. Bijna een miljoen geeft aan ooit een keer een balletje te hebben geslagen en dat ook leuk te hebben gevonden.” Met andere woorden: de NTTB heeft een fikse uitdaging voor zich liggen. Van der Wal: “De kunst is om de verbinding tussen tafeltennisland en pingpongland tot stand te brengen.”

“Je moet je voorstellen dat in bedrijven of scholen vaak tafels staan. Met de app is het heel simpel om een beeld te krijgen van de onderlinge verhoudingen.”

pingpongbaas-2De geheel eigentijdse tool is nu de PingPongbaas App. Deze is gratis te downloaden, hiermee kunnen spelers anderen uitdagen, meteen hun resultaten en de statistieken inzien. De term PingPongbaas slaat bovendien op de plek zelf: wie wordt de baas van de betreffende tafel? Rijnbeek: “Je moet je voorstellen dat in bedrijven of scholen vaak tafels staan. Met de app is het heel simpel om een beeld te krijgen van de onderlinge verhoudingen.”

QR-code
De tafel kan via de app aangemeld worden. “Dan ontvang je een sticker met een QR-code. Als je deze als spelers allebei scant heb je al een wedstrijd en zie je je vanzelf voorbijkomen in ranglijsten en statistieken.”Zo zou het moeten werken in bedrijven en scholen, maar ook in de openbare ruimte, zoals parken en treinstations. De NTTB hoopt zo veel mogelijk tafels te ‘ontsluiten’. Rijnbeek: “We hebben zo’n 500 verenigingen in Nederland, maar de oorspronkelijke gedachte was natuurlijk ook dat we te weten wilden komen waar nog meer wordt gespeeld. Inmiddels zijn er zo’n duizend tafels bekend.”

“Het belangrijkste is dat we het spelletje voor de doelgroep aantrekkelijker willen maken"

Lerend proces
Uiteraard hoopt de NTTB ook een beter beeld te krijgen van wie zo nu en dan recreatief een balletje slaat. En dan niet om er commercieel een slaatje uit te slaan, bezweert Van der Wal, of mensen direct richting een lidmaatschap van de bond te duwen. “Het belangrijkste is dat we het spelletje voor deze doelgroep aantrekkelijker willen maken. Zodat we bijvoorbeeld bedrijfstoernooien in bepaalde regio’s kunnen organiseren. Of kunnen vragen of een school of een bedrijf het leuk vindt als er eens een verenigingstrainer een clinic komt geven. Dat kan allemaal. Ook wat dat betreft zitten we in een lerend proces.”

pingpongbaas-3De NS heeft de NTTB in elk geval mee. De lancering van de app op station Zwolle had alles te maken met de plek van de Nederlandse kampioenschappen, op 2 en 3 maart in de IJsselstad, maar ook met een verhaal van de Spoorwegen zelf. Ruim tachtig procenten van oude treinstellen wordt weer verwerkt in nieuwe exemplaren, elf procent van het materiaal wordt op een andere manier gerecycled. Rijnbeek: “Het wordt onder andere gebruikt voor tafeltennistafels. Het zou heel mooi zijn als de NS op elk station een tafel neerzet. In Utrecht is er inmiddels ook een pingpongbar geopend. Stations, met al die reizigers, zijn natuurlijk geweldige plekken om een potje tafeltennis te spelen.”

Voor meer informatie: www.pingpongbaas.nl


Competitiespelers vullen wedstrijdformulieren met de hand in

pingpongbaas-4Kan de PingPongbaas App wellicht in brede zin als een stap voorwaarts voor de sport worden gezien, in smallere zin moet die stap nog gemaakt worden voor de huidige groep van competitiespelers. Uitslagenformulieren moeten met de hand worden ingevuld, door wedstrijdsecretarissen in de computer worden ingevoerd en worden door bondsmedewerkers vervolgens gecontroleerd, terwijl er met de TTapp al wel een particulier alternatief voorhanden is dat gratis verkrijgbaar is in de appstore.

Op de digitale wedstrijdformulieren van de TT-app staan alle benodigde gegevens (zoals wedstrijdnummer, datum wedstrijd, namen en nummers van de teams, namen van de spelers, hun spelersnummers) automatisch ingevuld. Als vervolgens de uitslagen van de wedstrijden op TTapp worden ingevuld genereert deze app een nieuwe stand plus nieuwe ratings van de tafeltennissers. Een mooi en handzaam systeem waar heel veel tafeltennissers gebruik van maken (zie bijvoorbeeld hier en hier

Als een van de bondsmedewerkers een fout op het handgeschreven wedstrijdformulier ontdekt, wordt per fout een boete van 10 euro opgelegd

Met de hand invullen, elke fout beboet
Maar zoals gezegd, diezelfde tafeltennissers moeten het wedstrijdformulier van de bond dus nog steeds ouderwets met de hand invullen. Vervolgens moeten de wedstrijdsecretarissen die formulieren in de computer invoeren, waarmee het werk van TTapp feitelijk wordt overgedaan.
Daarna gaan medewerkers van de tafeltennisbond controleren of alles goed ingevuld is. Als een van deze medewerkers een fout ontdekt (een verkeerd wedstrijdnummer of wedstrijdnummer vergeten in te vullen, een verkeerde speeldatum of deze vergeten in te vullen, bondsnummer foutief ingevuld of vergeten, etc, fouten die niet gemaakt worden door de TTapp) dan wordt per fout een boete van 10 euro opgelegd.

pingpongbaas-5Er kan dus enorm veel tijd (van competitiespelers die de wedstrijdformulieren met de hand correct moeten invullen, van wedstrijdsecretarissen die de gegevens moeten invoeren, van controlerende bondsmedewerkers), geld en ergernis worden voorkomen door de TTapp de officiële manier te laten zijn om wedstrijdformulieren in te vullen.

Hoe lang dat gaat duren, is de vraag. In de zomer van 2018 kopte de NTTB-site 'NTTB en TTapp zetten samenwerking voort'. Hoewel de TTapp goed werkt en alom gewaardeerd wordt, heeft de NTTB tijd nodig. André Eerland, hoofdbestuurslid van de NTTB die dit project leidt zegt hierover desgevraagd: "We willen zo snel mogelijk digitaal, maar het NTTB-administratiesysteem is zodanig verouderd dat dit eerst aangepakt dient te worden. Inderdaad hopen we dit jaar de digitale bondskaart en wedstrijdformulier te lanceren waarbij uiteraard naar TTapp wordt gekeken."

« terug

Reacties: 2

Ted van der Meer
07-03-2019

Dit is een goed idee van de NTTB. Ik hoop dat het werkt. Er is wel één 'maar'. De tafeltennisverenigingen, verbonden aan de NTTB, hebben zelden een 'welkom-beleid'. De zalen zijn overdag nauwelijks open. En in tegenstelling tot de jaren 50 tot en met 80 zijn er geen commerciële centra meer waar je kunt tafeltennissen.

www.ttapp.nl die hierboven genoemd wordt, is de belangrijkste vernieuwing binnen de tafeltennisbond. Toni van de Wiel is hiervan de ontwerpen tevens eigenaar. Hij kan niet voldoende geroemd worden.

Overigens is Bettine Vriesekoop* een heel goed uithangbord voor de tafeltennissport. Ze geeft clinics, veelal aan ouderen.

* Bettine was tweemaal Europees kampioene enkelspel, was lange tijd een mondiale top 10-speelster en een Angstgegner voor de Chinese wereldtop. Ze is van 13 augustus 1961 maar nog altijd topfit. Ze is hoofdtrainer van oud-landskampioen Tempo-Team. Tevens is ze bondscoach kadettenmeisjes bij de NTTB.

Jasper Graaff
07-03-2019

In het administratiesysteem van de NTTB is al de module ingebouwd waarmee de spelers zelf hun uitslag digitaal kunnen gaan opvoeren. Hopelijk is het inderdaad dit jaar helemaal af zodat het in het najaar ingevoerd kan worden.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst