Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

De onstuitbare groei van FlowSports in het vrouwenvoetbal

door: Marc Hoeben | 28 februari 2019

De groei van vrouwenvoetbal in het algemeen in Nederland en van de Oranje Leeuwinnen in het bijzonder lijkt niet meer te stuiten. Ondertussen neemt ook de professionaliteit steeds meer toe en worden de zakelijke belangen beetje bij beetje groter, inclusief buitenlandse transfers van de belangrijkste speelsters. In dat krachtenveld opereert het bureau FlowSports van Leoni Blokhuis, die sinds enkele jaren een duidelijke keuze voor vrouwenvoetbal heeft gemaakt en tegenwoordig een compleet elftal van Nederlandse internationals begeleidt.

Leoni Blokhuis begon in 2012 met FlowSports en had toen een breder oog voor de sport. Ze had onder anderen wielrenners, skiërs en de latere olympisch kampioene turnen Sanne Wevers in haar ‘stal’. “Ik heb daarnaast ook nog wel in het mannenvoetbal gewerkt”, zegt ze. ”Maar na de Winterspelen van Sotsji in 2014 heb ik van alle andere atleten afscheid genomen. Dat was beslist geen gemakkelijke keuze, ik heb het er echt moeilijk mee gehad en er nachten van wakker gelegen. Maar ik vond ook dat het eigenlijk alleen op deze manier kon. Want als je iets goed wilt doen en echt wat wilt betekenen, dan kun je het beste werken vanuit je eigen hoek, je eigen niche.”

Potentie
Al eerder, in 2013, zag Blokhuis de potentie van het vrouwenvoetbal. “Al heb ik ook nooit gedacht dat het zo kon lopen, hoor. Maar ik heb mij er in vastgebeten en ontdekte dat hier echt mijn passie lag. Het is een heel bijzondere wereld, ook echt anders dan het mannenvoetbal.”

FlowSports-1 copyDe wind zat in prestatief opzicht mee. De Oranje Leeuwinnen pakten in 2017 de Europese titel. “En het lukte ons met FlowSports om international Shanice van de Sanden een transfer naar de beste club uit het vrouwenvoetbal - de Franse Champions League-winnaar Olympique Lyon - te bezorgen. Alles viel op zijn plek.”

Inmiddels heeft Leoni Blokhuis een uitgebreide klantenkring van meer en wat minder bekende speelsters, uit binnen- en buitenland

Internationale sterren
Blokhuis had dus de potentie van de sport goed ingeschat, verduidelijkt ze. Inmiddels heeft ze een uitgebreide klantenkring van meer en wat minder bekende speelsters, uit binnen- en buitenland. Onder hen Vivianne Miedema (Arsenal), keepster Sari van Veenendaal (Arsenal), Sherida Spitse (Valerenga), Siri Worm (Everton), Merel van Dongen (Real Betis), de al genoemde Van de Sanden en Kika van Es (Ajax) en nog vele anderen. 

FlowSports-2“Zelf doe ik dit fulltime vanaf 2015 en vanaf eind januari 2019 zijn we met drie fulltimers, we begeleiden onder anderen elf internationals van Oranje. Ik weet niet of je ons dan een factor bij Oranje moet noemen, hoor. Daarvoor ben ik te bescheiden. Ik vraag me soms wel af waar ze hadden gevoetbald, als ik dit niet zo had aangepakt. We hebben, heel mooi, veel speelsters naar een goede internationale club kunnen begeleiden.”

De wereld van het mannenvoetbal kent nog altijd veel grotere financiële belangen en daarom ook wel veel grotere uitwassen. “Die is meer verrot”

Persoonlijk contact en netwerk
Bij FlowSports, zegt Blokhuis, tellen vooral het persoonlijk contact en het netwerk. “Het is belangrijk dat we toegang hebben tot verschillende clubs, waarbij nog steeds heel sterk kijken of de betreffende club wel bij een speelster past.”

FlowSports-3De wereld van het mannenvoetbal kent nog altijd veel grotere financiële belangen en daarom ook wel veel grotere uitwassen. “Die is meer verrot.” Het vrouwenvoetbal vindt Blokhuis nog behoorlijk puur. De bedragen zijn minder groot, maar het speelveld is eerlijker. “Ook daarom trekt mij dit veel meer.”

Ontwikkeling
Haar bureau maakt ondertussen een enorme ontwikkeling door. Het gaat lang niet alleen om het afsluiten van transfers en het opstrijken van een fee voor zo’n overgang. “We hebben een marketeer aan het werk, we zijn heel actief in het zoeken naar sponsors. Daarnaast ontwikkelen we concepten voor evenementen waarbij we onze speelsters actief inzetten. Zo’n evenement zit er op tweede paasdag aan te komen. Wat dat gaat worden? Ha, dat kan ik nog even niet verklappen. Maar ik weet zeker dat het heel leuk wordt.”

Voor meer informatie: www.flowsports.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst