Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Met online hulptool minder blessures in het amateurvoetbal

door: Nelleke van der Heiden | 28 februari 2019

De fysiotherapiesite Hierhebikpijn.nl komt met de online Blessurehulp, een speciale tool die alle amateurvoetbalclubs op hun website kunnen zetten. Daarin staan belangrijke tips om de warming-up aanzienlijk te verbeteren en er staat informatie waarmee de leden makkelijker kunnen zien waar ze last van hebben en hoe ze hun blessure moeten bestrijden. En de tip is dan niet meteen: ga naar een fysiotherapeut die bij de Blessurehulp is aangesloten, zegt Ties Kox van Hierhebikpijn.nl. Daar is het de initiatiefnemers niet om te doen. Het gaat echt om goed informeren en zoveel mogelijk blessureleed voorkomen.

Onlineblessurehulp-1Op dat gebied valt nog veel te winnen, zegt Ties Kox. Uit onderzoek van FIFA blijkt dat met een betere warming-up het aantal blessures met dertig procent kan worden verminderd. Hij is zelf ook een amateurvoetballer en ziet, ook bij zijn eigen ploeg, dat de warming-up op de voetbalvelden matig is. “Over het veld heen en weer rennen, knieën optillen en zijwaarts lopen en dan nog een beetje statisch rekken.” Dat is wat er meestal gebeurt en wat weinig bijdraagt aan het voorkomen van blessures. “Wat de FIFA met dit onderzoek voorstelt, dat wordt op 95 procent van de velen niet gedaan.”

Contact maken tijdens warming-up
Hoe maak je de warming-up dan beter? Kox legt uit dat het goed is om bij het opwarmen bewegingen te maken die je ook tijdens de wedstrijd maakt. Daarom raadt de FIFA aan om samen warm te lopen en daarbij contact te maken. Spring tegen elkaars schouder aan, draai om elkaar heen. En in plaats van rekken tegen de paal van het doel of een reclamebord, zou je dynamisch moeten rekken. Dat houdt in dat je hamstring rekt terwijl je loopt bijvoorbeeld. 

Op zijn site Hierhebikpijn.nl merkte Ties Kox dat mensen die klachten hebben eerst online gaan zoeken. “Het aantal bezoekers op de site is de afgelopen jaren flink gegroeid, ze zoeken naar wat het is en wat ze kunnen doen. En wij zijn niet de enige site dus in totaal moeten er nog veel meer mensen zijn die op internet opzoeken wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Daar komt nog eens bij dat we in de fysiotherapiepraktijk zien dat veel mensen niet goed voorbereid gaan sporten. Zo ontstond het idee voor de online Blessurehulp.”

Op termijn wil Kox met zijn collega’s ook voor andere sporten zo’n tool ontwikkelen. Ze denken dan aan andere grote sporten zoals tennis en hockey

Deze Blessurehulp is specifiek voor voetballers. “Het onderzoek van de FIFA lag er, met de conclusie dat het aantal blessures met dertig procent omlaag zou kunnen met een goede warming-up en voetbal is verreweg de grootste sport.” Daarom viel de keuze logischerwijs op voetbal. Op termijn wil Kox met zijn collega’s ook voor andere sporten zo’n tool ontwikkelen. Ze denken dan aan andere grote sporten zoals tennis en hockey. En de sport moet natuurlijk blessuregevoelig zijn. “Voor schaken zullen we niet snel een blessurehulp ontwikkelen.” 

Tool op site
Omdat elke sport zijn eigen ideale warming-up heeft, is het wel nodig om voor elke sport een nieuwe hulptool te ontwikkelen. Andere sporten moeten dus nog heel even wachten, maar de eerste voetbalclubs krijgen deze week de tool op hun site. “Wij sturen de Blessurehulp op, die kunnen ze zelf installeren, al zullen wij ze daar ook bij helpen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat, het zijn vaak vrijwilligers die het doen, maar met een paar muisklikken zou-ie op de site moeten staan.”

Schermafbeelding 2019-02-27 om 15.33.33 copyHet kost verenigingen niks. Er zit geen verdienmodel op de Blessurehulp, zegt Kox. Maar wat nu als straks niemand meer een blessure heeft en dus nooit meer een fysiotherapeut nodig heeft? “So be it,” zegt Kox. En zo’n vaart zal het niet lopen, in 2013 waren er in elk geval nog 4,5 miljoen sportblessures, weet Kox. Mensen kunnen bij de hulptool informatie vinden over een goede warming-up en opzoeken wat er bij pijn aan de hand zou kunnen zijn. Als iemand na het lezen van de informatie toch nog vragen heeft, kan hij of zij die online voorleggen aan een fysiotherapeut die aan de Blessurehulp gekoppeld is. 

“Dat wordt een uitgebreid antwoord, niet ‘je moet naar een fysio gaan’ en verder niks.” Voor ernstige klachten kunnen de sporters wel bij een van de 400 aangesloten fysiotherapeuten aankloppen. Die fysiotherapeuten betalen wel een klein bedrag om aan de hulptool en de andere diensten van Hierhebikpijn.nl gekoppeld te zijn (123 euro per jaar ex btw). Dat wordt ook niet veel meer, zegt Kox, want ze willen liever uitgroeien tot een sterk landelijk netwerk dan dat ze het maximale van de praktijken vragen. Zijn ze eenmaal aangesloten, dan blijven ze ook, is Kox’ ervaring. Hij vermoedt dat dat is omdat de fysiotherapeuten op deze manier heel laagdrempelig cliënten online kunnen ontmoeten.

Als 500 van de paar duizend clubs die er zijn zich aanmelden, zijn Kox en zijn collega’s heel tevreden

Zoveel mogelijk fysiotherapiepraktijken dus die zich aansluiten en ook zoveel mogelijk voetbalverenigingen. “Maar elk team is er een, dan bereik je toch weer 11 tot 20 mensen.” Uiteindelijk is de grote wens dat elke voetbalclub zich aansluit én de adviezen opvolgt, maar als 500 van de paar duizend clubs die er zijn zich aanmelden, zijn Kox en zijn collega’s ook heel tevreden.

Voor meer informatie: www.hierhebikpijn.nl en Online Blessurehulp

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst