Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Friends call me Jim: beweegavonturen voor jonge kinderen

door: Leo Aquina | 28 februari 2019

'Beweegavonturen', daar gaat het om bij Friends call me Jim. De Amsterdamse startup maakt beweegprogramma's die 'aansluiten bij de tijdgeest en de belevingswereld van kinderen van 2 tot 7 jaar'. Friends call me Jim opende vorig jaar een studio in Amsterdam-Zuid, waar kinderen met interactieve technieken worden gestimuleerd te bewegen in een fantasiewereld. Van daaruit wil het bedrijf de wereld veroveren. "Je moet de studio zien als een brandstore, zoals Apple die ook heeft", zegt Maarten Naaijkens, head of partnerships bij het jonge bedrijf. "Wij willen in de toekomst werken met een licentiemodel en franchisenemers wereldwijd."

FriendsCallMeJim-1Met de naam Friends call me Jim staat meteen de hoofdpersoon in de beweegavonturen centraal, bovendien is het een knipoog naar het Engelse woord gym, dat op dezelfde manier wordt uitgesproken. Ter illustratie vat hoofdcoach en programmamanager Lauri Kee Schep een van die zogenaamde beweegavonturen samen: 

"In de 'Wacky wonder express' wonen de vijf karakters van de Jim Family - Strong, Bendy, Fast, Floaty en de Bounce twins - in een trein. Ze beleven daar avonturen en nemen de kinderen mee in allerlei bewegingen. Iedere karakter heeft een signature move. De trein gaat door het water en door de lucht, maar raakt van het spoor als de bestuurder in slaap is gevallen. Dan klimmen de karakters met de kinderen over de daken van de wagons naar de locomotief om de bestuurder wakker te maken zodat ze weer naar huis kunnen. Tijdens de reis komen allerlei motorische vaardigheden aan bod."

Zeven verhaallijnen
Op dit moment zijn er zeven verhaallijnen. Een beweegavontuur bestaat uit tien episodes, één per week. Per les doen er maximaal vijftien kinderen mee onder begeleiding van een Jim-coach. Schep: "Elke week bieden we nieuwe fysieke activiteiten aan en er is herhaling van motorische vaardigheden. Alles wordt ondersteund door interactieve technieken zoals projecties en LED-verlichting. Het plezier van bewegen komt bij kinderen op die leeftijd voort uit een fantasiewereld."

"Buiten spelen is natuurlijk het mooiste wat er is, maar we zien in grote steden steeds minder buitenspeelruimte voor kinderen"

Het idee van Friends call me Jim komt van Koen Kouwenberg. Naaijkens: "Hij ging al in 2015 met het idee aan de slag. Koen had eerder al Woest Zuid opgericht, een buitenschoolse opvangformule gericht op sport en bewegen. Woest Zuid is gericht op buitenactiviteiten en het viel Koen op dat er in de buitenschoolse opvang weinig ruimte was voor inpandige activiteiten, vanwege de vele regels waaraan buitenschoolse opvang moet voldoen." 

FriendsCallMeJim-2New York, Tokio, Singapore
"Buiten spelen is natuurlijk het mooiste wat er is, maar we zien in grote steden steeds minder buitenspeelruimte voor kinderen. Koens inspiratie was vooral om zoveel mogelijk kinderen aan het bewegen te krijgen, in binnen -en buitenland. Ons concept is vooral gericht op die grote steden, om ook op de plekken waar weinig ruimte is voor kinderen op heel jonge leeftijd al een passend beweegaanbod te creëren. Internationaal moet je dan denken aan steden als New York, Tokio of Singapore."

Friends call mee Jim heeft de nadrukkelijke ambitie om wereldwijd beweegarmoede in grote steden te bestrijden en wil zoveel mogelijk kinderen bereiken. Op dit moment kost deelname aan één beweegavontuur van tien weken bij Friends call me Jim minimaal 199 euro. Ouders in het gegoede Amsterdam-Zuid kunnen dat betalen, maar voor de meeste kinderen blijven de beweegavonturen met een dergelijk tarief onbereikbaar. Naaijkens: 

"Wij zijn een startup en we moeten keuzes maken. Op dit moment zijn we nog niet winstgevend. We zijn in Amsterdam-Zuid gestart omdat we daar goede contacten hebben op scholen, waar we ook mee samenwerken. We willen de beweegavonturen wereldwijd uitrollen, niet door overal locaties te openen, maar door te werken met licentiehouders. Dat kunnen scholen zijn, of fitnessclubs. In dergelijke samenwerkingsverbanden kunnen de kosten omlaag, bijvoorbeeld via subsidieregelingen of programma's van zorgverzekeraars."

"We groeien op dit moment hard en binnenkort staan we op een grote beurs in Duitsland"

FriendsCallMeJim-3Op zoek naar nieuw personeel
Friends call me Jim wil concrete doelstellingen als het gaat om (internationale) uitbreiding niet prijsgeven. Naaijkens: "We groeien op dit moment hard en binnenkort staan we op een grote beurs in Duitsland. Ondertussen werken we hard aan de ontwikkeling van nieuwe beweegavonturen. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe coaches en een nieuwe program developer."

Voor meer informatie: www.friendscallmejim.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst