Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportworks werkt aan ‘vakvolwassen’ professionals in de sport

door: Leo Aquina | 14 februari 2019

“Het belang van vakvolwassen sportprofessionals neemt toe”, zegt Roland Rijshouwer. “Mensen werken met veel enthousiasme en passie bij sportorganisaties, maar daar is vaak te weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.” Met zijn bedrijf Sportworks wil Rijshouwer daar verandering in brengen. In samenwerking met onder meer een psychologenbureau en een online opleider ontwikkelde Sportworks online begeleidingstrajecten voor alle medewerkers en leidinggevenden bij sport- en beweegaanbieders. 

Sportworks-1 kopie.jpgEén van de belangrijkste doelgroepen van Sportworks zijn de buurtsportcoaches. Roland Rijshouwer stond zelf mede aan de wieg van deze nog jonge beroepsgroep. “Tussen 2009 en 2014 werkte ik bij NOC*NSF als projectleider ‘sport en bewegen in de buurt’. Ik moest destijds bij gemeenten uitleggen wat een combinatiefunctionaris was en hoe ze die konden inzetten. Later is de naam combinatiefunctionaris veranderd in buurtsportcoach en tegenwoordig zijn er in bijna iedere gemeente buurtsportcoaches actief.”

Kwetsbaar
Rijshouwer beschouwt dat als een groot compliment aan de projectgroep, de gemeenten, werkgevers en natuurlijk de buurtsportcoaches zelf. “Door hen is de waarde van sport en bewegen enorm gegroeid en zijn ze niet meer weg te denken uit de samenleving.”

Juist die buurtsportcoaches zijn als het gaat om persoonlijke ontwikkeling in hun werk echter kwetsbaar, zo betoogt Rijshouwer. “Het is een ‘sandwichfunctie’. Ze zitten overal tussen, maar horen nergens echt bij: welzijn, onderwijs, de gemeente. Het wordt in de meeste gemeenten wel steeds beter, maar niet iedereen ziet de waarde van sport en bewegen. Daardoor moet de buurtsportcoach nog altijd veel energie steken in ‘gezien worden’, terwijl die energie beter naar de sport zelf kan gaan.”

“Ik zou het heel mooi vinden als buurtsportcoaches meer mogelijkheden krijgen om echt vakvolwassen te kunnen worden”

Investeren in persoonlijke ontwikkeling
Rijshouwer vindt dat de buurtsportcoaches nog altijd veel te weinig credits krijgen voor hun maatschappelijke bijdrage op het gebied van sport en bewegen. “Eén van de manieren om deze mensen te waarderen, is investeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik zou het heel mooi vinden als buurtsportcoaches meer mogelijkheden krijgen om echt vakvolwassen te kunnen worden, maar als je dat door opleidingen en trainingen gaat doen, ben je vaak veel budget kwijt.” 

Het kost in zijn ogen bovendien effectieve uren die de buurtsportcoach ook in zijn of haar eigenlijke werk had kunnen stoppen. “Daarom hebben we met Sportworks gezocht naar een oplossing waarbij een sportprofessional of werkgever binnen een beperkt budget in eigen tijd kan werken aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.”

SportWorks-2Voor alle sportprofessionals
De oplossing was online combineren met persoonlijk. Sportworks biedt drie standaardtrajecten: ‘persoonlijk inzicht’, ‘persoonlijk inzicht en persoonlijke leerreis’ en ‘persoonlijk inzicht en persoonlijke leerreis management’. Rijshouwer: “Met de verschillende bouwstenen kunnen we ook goed op maat een traject samenstellen.”

Rijshouwer benadrukt dat de ontwikkeltrajecten niet alleen voor buurtsportcoaches bedoeld zijn. “Het is nadrukkelijk bedoeld voor alle sportprofessionals. Naast buurtsportcoaches kunnen dat bijvoorbeeld ook zwembadmedewerkers zijn, of medewerkers in een fitnesscentrum. Ik denk ook dat mensen van verschillende sportorganisaties en buurtsportcoaches nog veel meer met elkaar samen kunnen werken.”

"We willen graag in partnerships werken en het zou mooi zijn als we met elkaar de volgende stap kunnen zetten"

Sportworks werkt bij het ontwikkelen van de online trajecten samen met onder andere een psychologenbureau en een online opleider. “Met deze experts, de Sportworks-coaches en onze kennis en ervaring van de sportbranche hebben we ontwikkeltrajecten neergezet die voor iedereen in de sport bereikbaar zijn. We willen graag in partnerships werken en het zou mooi zijn als we met elkaar de volgende stap kunnen zetten. Waarom moeilijk doen als het samen kan?”

Voor meer informatie: www.sportworks.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst