Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Trainingen voor organisaties, in de geest van de sport

door: Marc Hoeben | 14 februari 2019

Wordt de werkdruk binnen de organisatie als hoog ervaren? Rijst binnen het bedrijf wel eens de vraag of iedereen goed tot zijn recht komt en zich eigenlijk wel op het gemak voelt? Heb je als leidinggevende het gevoel dat je soms tegen een muur oploopt? Misschien is het dan raadzaam om hettrainingskamp.nl in te schakelen.

HetTraininingskampNL-1 copyGersom Smit is de man achter hettrainingskamp.nl, dat zogeheten ‘in-company trainingen’ verzorgt en daarbij denkbeeldige uitstapjes naar de sport maakt en rijkelijk put uit sportmetaforen. Sinds ruim een jaar, legt hij uit, vallen de activiteiten onder de noemer hettrainingskamp.nl. “Maar al langer, sinds drie jaar, doen we dit met voetbalscheidsrechter Dennis Higler, die ook in de eredivisie fluit. Dat heette toen ‘Fluitend de baas' en is nu uitgegroeid tot hettrainingskamp.nl.”

Carrière op de werkvloer
Higler geldt als één van de vaste ‘gasttrainers’ of ‘sportexperts’, samen met Joost van Geel en Marieke Dijkstra. De laatste is oud-hockeyinternational, sinds kort bondscoach van de nationale hockeyvrouwen in de zaal en in het dagelijks leven organisatiepsycholoog. Van Geel is hockeycoach, momenteel werkzaam als prestatiemanager bij de hockeybond en heeft een achtergrond als onderwijsmanager. Smit: “Naast die ervaring in het hockey vinden we het ook belangrijk dat ze een carrière op de werkvloer hebben en over een aantal zaken kunnen meepraten.”

“Het is altijd met een knipoog naar de sport. We kijken welk probleem of verbeterpunt er is en zoeken er een metafoor uit de sport bij”

De trainingen zijn voor groepen tot circa twintig personen. “Het draait meestal om een dag. Maar een groep kan ook enkele keren in een jaar terugkomen om te kijken of de afspraken nog steeds overeind staan en of hun persoonlijke ambities gerealiseerd zijn.”

HetTraininingskampNL-2Ouderwetse voetbalsfeer
De keuze voor de locatie is in principe vrij. “Sommige bedrijven willen graag dat we bij hen langskomen, maar het is ook wel mooi om het op een sportieve locatie te doen, gebruikmakend van de faciliteiten die er ter plekke zijn. Zo zijn we soms in het stadion van PSV, op het sportcomplex van de KNVB of bij een voetbalclub in Amersfoort, De Posthoorn. Op de laatste plek hangt echt een gezellige, ouderwetse voetbalsfeer. Op het KNVB-sportcentrum zitten we vaak in de Rinus Michels-dugout. Daar heb je stijlvolle kleedkamers en een kantine, heel mooi midden in de bossen, en toch ook bij de plek waar het Nederlands elftal traint.”

De trainingen zijn bedoeld voor werkgerelateerde teams of groepen medewerkers. “Het is altijd met een knipoog naar de sport. We kijken welk probleem of verbeterpunt er is en zoeken er een metafoor uit de sport bij. Naast de begeleidende trainer zetten we een gasttrainer uit de topsport in.”

“We willen er echt een teamuitje van maken, het mag best gezellig zijn. Het is deels training, deels teambuilding”

Teamuitje
Het gaat om de bekende thema’s die in veel organisaties spelen. Smit geeft enkele voorbeelden: “Hoe is de sfeer binnen het team? Hoe gaan we met elkaar om? Dat kun je mooi vergelijken met de sfeer in de kleedkamer. Hoe zorg je ervoor dat iedereen eerlijk in zijn feedback is, dat iedereen zijn zegje kan doen en dat je, als je weer naar buiten loopt, toch als één team optreedt? Of als het gaat om leidinggeven: hoe kan ik mijn medewerkers meer vertrouwen geven? Ben ik iemand die als een voetbalcoach voortdurend langs de lijn staat te schreeuwen? Of bespreek ik vooraf en in de rust wat ze gaan doen?”

HetTraininingskampNL-3 copyTraining kost voor een dag, met een gewone trainer en een expert, 3000 euro, inclusief intake. Smit werkte voorheen samen met acteurs, maar daar is hij toch meer en meer van afgestapt. “Dat was te hoogdrempelig. We willen er ook echt een teamuitje van maken, het mag best gezellig zijn. Het is deels training, deels teambuilding. Zo doen we bijvoorbeeld actieve oefeningen met managementteams en dan maken we een onderscheid in spelletjes als groep, ploeg of team. Alle drie deze vormen hebben hun kracht, mits ze bij de organisatie passen.”

Hij vervolgt: “Bij een groep werk je binnen één organisatie, maar heb je individuele ambities en niet het gevoel dat je iets samen moet bereiken. Denk aan de Nederlandse schaatsers, die op sommige afstanden onderling bepalen wie het goud pakt. Bij een ploeg heb je wel een gezamenlijk doel, maar werk je daarbinnen wel op individuele basis. Dat zou je bijvoorbeeld kunnen vergelijken met de tennissers van de Davis Cup-ploeg. Bij een team heb je echt het gevoel dat je samenwerkt op gelijke basis voor een gezamenlijk doel, zoals je dat in een roeiboot zou kunnen hebben, waarin je al bijna niet meer het individuele aandeel kunt zien.”

Voor meer informatie: www.hettrainingskamp.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst