Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Hockeyen in Tokio op een veld met suikerriet als basis

door: Marc Hoeben | 7 februari 2019

Het zou zomaar kunnen en eigenlijk verwachten we het ook wel. Bij de Olympische Spelen van 2020 in het Japanse Tokio moet het hockeygoud voor Nederland blinken. Is het niet voor de mannen, dan wel voor de vrouwen. Wat zij vermoedelijk (nog) niet weten: de belangrijkste component voor de nieuwe kunstgrasvelden van het olympische hockeytoernooi wordt gemaakt door het bedrijf Braskem, dat met de Europese hoofdvestiging in Rotterdam gevestigd is.

BraskemKunstgras-MarcoJansenBraskem is van origine een Braziliaans bedrijf, vertelt Marco Jansen, de commercieel directeur Europa voor bioplastics. “Het hoofdkantoor zit ook daar. Maar verder zijn we een heel erg internationaal georiënteerd bedrijf, met 8.000 werknemers en een omzet van ongeveer 15 miljard dollar.”

Petrochemie als kernactiviteit
Liefst 41 productlocaties telt Braskem, onder andere in Brazilië, de Verenigde Staten, Duitsland en Mexico. De kernactiviteit ligt in de petrochemie, met het verwerken van aardolie tot chemicaliën en grondstoffen. Van daaruit lijkt het een enorme stap naar het produceren van kunstgras voor het snelle combinatiespel van de Nederlandse hockeyvrouwen en -mannen, maar dat is het toch weer niet, legt Jansen uit.

“In 2010 is Braskem begonnen met het produceren van kunststoffen uit bioethanol. In Brazilië is bioethanol als brandstof heel groot geworden door de oliecrisis in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het is daar echt doorontwikkeld, heel veel auto’s rijden erop. Het heeft als enige nadeel dat je er minder kilometers op kunt rijden dan op benzine en diesel. Maar door die kennis en omdat de productie er toch al was is men gaan nadenken wat er nog meer voor mogelijkheden waren.”

Met de komst van het polyethyleen uit suikerriet kan volgens Braskem van een groenere en duurzamere versie van kunstgras worden gesproken

Connectie met ontbossing is van vroeger
Bioethanol kan worden gemaakt uit het restsap van suikerriet. Dit kan weer verwerkt worden tot polyethyleen en daar begint ook de interesse vanuit de sport. Onder meer de firma Polytan maakt kunstgrasvelden van het plasticsoort polyethyleen. Met de komst van het polyethyleen uit suikerriet kan volgens Braskem van een groenere en duurzamere versie van kunstgras worden gesproken.

“In het verleden werd het verbouwen van suikerriet in verband gebracht met ontbossing, het massaal verbranden van de overbodige delen en de slechte arbeidsomstandigheden. Maar dat is echt iets van vroeger. Braskem heeft samen met Proforrest een systeem ontwikkeld dat zorgt voor een garantie voor duurzaamheid van het suikerriet dat Braskem gebruikt als grondstof. Voor het personeel is een heel programma opgezet, daar wordt onder andere serieus gekeken naar de juiste arbeidsomstandigheden voor de werknemers."

"Suikerriet wordt nu ook op de plantages van Braskem duurzaam geteeld en verwerkt. De velden zijn ver van het regenwoud vandaan. Die grondstukken zijn eerst door de veeteelt intensief gebruikt, er groeide niks meer op. Toen pas zijn ze vrijgegeven voor het verbouwen van suikerriet, dat als voordeel heeft dat het een hernieuwbaar product is. Het wordt geoogst en groeit dan weer opnieuw, het neemt meer CO2 op uit de atmosfeer dan dat het uitstoot. Het afval wordt gebruikt als grondstof om hernieuwbare energie te genereren.”

“Binnen enkele maanden worden nu de eerste velden in Duitsland aangelegd. Daarna volgen andere landen"

BraskemKunstgras-2

Wennen aan het nieuwe olympische kunstgras
Polytan – dat al een overeenkomst had met de internationale hockeybond FIH voor het leveren van de kunstgrasmatten van de WK’s en de Spelen van Tokio 2020 - had wel oren naar de duurzamere versie van het polyethyleen, dat door Braskem ‘I’m green polyethyleen’ is gedoopt. Sinds 2016 is er gewerkt aan het nieuwe kunstgras. “Binnen enkele maanden worden nu de eerste velden in Duitsland aangelegd. Daarna volgen andere landen, zodat de nationale ploegen in de aanloop naar de Spelen kunnen wennen aan het nieuwe olympische kunstgras.”

Het ‘duurzame’ kunstgras heet Poligras Tokyo GT. Het bestaat voor zestig procent uit filamenten van hernieuwbaar polyethyleen van Braskem. De claim van het bedrijf van Jansen is dat elke kilo van het ‘groene’ polyethyleen een CO2-reductie ten opzichte van de oude versie oplevert van vijf kilo. Dit werd onder andere bevestigd door de Engelse NGO The Carbon Trust. Daarnaast claimt Polytan dat de bovenlaag elastischer is, betere speeleigenschappen heeft (het zou zich nog meer voor sneller spel lenen) en dat er minder waterverbruik nodig is voor de besproeiing van deze watervelden met een kunstgrasmat.

Moderne heroriëntering
Voor Braskem is het kunstgras een relatief nieuwe ‘tak van sport’. Maar het past volgens Jansen ook voor een petrochemisch bedrijf wel binnen een moderne heroriëntering voor de toekomst. “Wij steken ook heel veel in onderzoek naar duurzame oplossingen voor de toekomst. Daar is dit dus een voorbeeld van, maar ook als het bijvoorbeeld gaat om het ontwikkelen van hernieuwbare grondstoffen, petflessen en andere verpakkingen.”

Voor meer informatie: I’m green polyethyleen

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst