Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Running 20/20 richt zich met innovatie op de massa

door: Marc Hoeben | 24 januari 2019

De stichting Running 20/20 begeeft zich op het snijvlak van sport en vernieuwende technologie en profileert zich dan ook graag als het ‘Running Innovation Network’. In de naam zit bovendien een hoopvolle gedachte besloten. Bij de Olympische Spelen van 2020 in het Japanse Tokio hoopt oprichter Marcel van der Kuil met het team aanwezig te kunnen zijn.

Running 20 20-1 copyHij noemt het een ambitieuze gedachte. Maar de wens is er zeker om volgend jaar in het land van de rijzende zon bij de Olympische Spelen te zijn. “Tokio 2020 worden de innovatieve Spelen genoemd”, weet Marcel van der Kuil van Running 20/20. “Nou, wij doen ook interessante dingen met innovatie en willen graag ons steentje bijdragen aan de Nederlandse missie voor sport, wetenschap en innovatie. Topsport is ook één van de pijlers van Running 20/20.”

Mogelijkheden onvoldoende benut
In de ogen van Van der Kuil valt er in Nederland met het inzetten en delen van kennis over vernieuwende technologie nog veel winst te halen. “Andere landen, zoals de Verenigde Staten, zijn veel verder in sporttechnologie en datawetenschap. Wij horen niet eens bij de top 10, al denken we vaak van wel. Soms zit hem dat niet eens in de beschikbare techniek of in de kennis daarover, maar meer in het praktische gebruik. Het zijn toch de sporters zelf en de coaches die ermee moeten kunnen omgaan. Dan kan het heel goed zijn dat ze de mogelijkheden niet voldoende benutten.”

“We doen zes projecten en publiceren regelmatig hierover, net als over andere interessante activiteiten in de wetenschap en sport”

Running 20/20 heeft met wandelen, hardlopen en topatletiek drie pijlers. Bij dat laatste draait het om het leveren van topprestaties. Het doel van de stichting bij de andere pijlers is zo veel mogelijk mensen lol aan hun sport te laten beleven door de sport op een duurzame manier te beoefenen, met een zo laag mogelijk risico op blessures.

Moderne technieken
Daarmee ligt Running 20/20 wel in het verlengde van een eerder initiatief van techondernemer Van der Kuil. Hij stond jaren geleden aan de basis van de stichting Life Long Running, die met inzet van moderne technieken (bijvoorbeeld SensoRun, Xsens en myTemp) ook al hardlopers duurzaam wilde laten genieten van hun sport. 

“We zijn nu een andere koers gaan varen met Running 20/20. Hier zit veel meer de gedachte van cocreatie en netwerk in. We doen zes projecten en publiceren regelmatig hierover, net als over andere interessante activiteiten in de wetenschap en sport. Daarnaast zijn we bezig met de organisatie van evenementen, zoals op 6 april de wandeltrainersdag voor wandelbond KWBN. Dat is echt groot en de organisatie daarvan besteden ze volledig aan ons uit. Wij hebben het geluk dat we Patrick Aris aan ons hebben kunnen binden. Hij heeft vanuit zijn vroegere werk bij de Atletiekunie veel ervaring.”

“Je ziet steeds meer mensen met blessures en daardoor stoppen. Mensen denken met aan app alles te kunnen indelen en regelen, maar je kunt niet alles zelf”

Vakkundige begeleiding ontbreekt
Tot op bepaalde hoogte, betoogt Van der Kuil, is kennis over sport, zorg en de vernieuwende technologie universeel toepasbaar. “Vanuit ons netwerk leveren wij heel goede sprekers op terreinen die altijd van belang zijn. Denk aan voeding, slaap, noem maar op. Dat zijn communicerende vaten.”

Running 20 20-2Nederland was al massaal aan het wandelen. Sinds een jaar of vijftien is ons land ook massaal aan het hardlopen, met alle gevolgen van dien. Steeds meer mensen beoefenen hun sport zonder goede, vakkundige begeleiding. “Je ziet steeds meer mensen met blessures en daardoor stoppen. Mensen denken met een app alles te kunnen indelen en regelen, maar je kunt niet alles zelf. Het is belangrijk om kennis te delen en deel uit te maken van een gemeenschap, van een team waar een coach beschikbaar is en advies kan geven als het nodig is. Zo proberen wij voor onze drie pijlers gemeenschappen op te zetten.”

Samenwerking
Running 20/20 heeft nog wel een weg te gaan, weet Van der Kuil. “We proberen zo veel mogelijk te publiceren. Wat mensen heel prettig vinden om te horen zijn de persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld over de worsteling van een coach met technologie of die van een hardloper met diabetes. Wij bieden in verschillende opzichten onze kennis aan, waarbij we ons echt op de individuen en dus uiteindelijk op de massa richten. Dat doen we niet zozeer op bonden of overkoepelende organisaties.” 

“Zoiets als een wandeltrainersdag kunnen we ook voor andere sporten organiseren. In een sport als hockey spelen in principe dezelfde thema’s”

Hij vervolgt: “Gelukkig hoeven we niet alles zelf te doen. Het lukt steeds beter om samenwerking te vinden met andere partijen, bijvoorbeeld in consortiumverband in innovatieprojecten. Zo zijn we betrokken bij een project over de darmflora en welke invloed dit kan hebben op de prestaties van marathonlopers. Dat is eigenlijk nooit goed onderzocht, terwijl 50 procent van de marathonlopers zegt daarvan last te hebben. Dan kun je wel bedenken hoe goed het is om dit in kaart te brengen.”

Running 20/20 wil de komende maanden aan de naamsbekendheid werken, de journalistieke activiteiten vergroten, de samenwerking met andere gemeenschappen uitbreiden, services voor abonnees lanceren en projecten en evenementen verdiepen. “Zoiets als een wandeltrainersdag kunnen we ook voor andere sporten organiseren. In een sport als hockey spelen in principe dezelfde thema’s.”

Voor meer informatie: www.running2020.org

« terug

Reacties: 6

Michel Lukkien
24-01-2019

Heel ambitieus, maar wat ik lees is het zoveelste wiel aan de wagen. Er is hier al veel van.
I.p.v. nodig alles in NL zoveel mogelijk met professionals in tal van disciplines trachten te clusteren, ook nu weer versnipperen?!

Bovendien: transparantie over een verdienmodel ontbreekt?! Ik neem aan dat jullie dit niet naast een baan in jullie vrije tijd gaan doen.

The Race For Quality Has No Finish Line.

Benieuwd naar jullie reactie.

Michel

Marcel
24-01-2019

Michel, dank voor je reactie! We zoeken geen verdienmodel, daarom een stichting. Is ook niet nodig om impact te genereren en levensvatbaar te worden, komen we achter.  We houden gelukkig ook genoeg vrije tijd over..idd heel belangrijk. Kom anders eens langs, ben benieuwd naar jouw ambitie / model.

it's not about the goal, but about the journey | Als je alleen maar dingen doet die je leuk vindt, dan hoef je nooit te werken | etc. Marcel.

Sandra Meeuwsen
24-01-2019

Dapper! In deze vechtmarkt lijkt alleen nog plek als je in staat bent jullie services te integreren binnen deelname aan evenement, aanschaf schoenen, installeren apps etc.  Separaat zal het lastig worden volume te maken. Dus niet concurreren maar integreren! Veel succes!

Marcel
24-01-2019

Dank je, Sandra, #truestory! Als je nog meer tips hebt..altijd welkom op ons kantoor in Utrecht, zie www.running2020.org

Edwin
20-05-2019

Toevallig op deze pagina beland nadat ik in mijn mailbox jullie vacature zag langskomen ("Medewerker evenementenorganisatie".). Altijd gemeend dat we redelijk vooraan liepen qua innovatie op sportgebied. Bij het hardlopen denk ik dan aan professionele hardloopteam van Jos Hermens. Dan heb je het toch vooral over het clusteren van kennis en niet over de zoveelste hippe hardloopgadget. En in tegenstelling tot Sandra denk ik dat het een heel verstandige keuze is dat je uitgaat van je eigen kracht. Is Duncan Laurence toch ook een heel eind mee gekomen...   

Marcel
21-05-2019

Dank, Edwin, bem ook blij met jouw feedback. We hebben contact met Jos, oa om te helpen zaken vanuit andere hoeken te benaderen. Kom anders een keer langs op ons kantoor in Utrecht, er staan de nodige events op stapel.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst