Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Een goede werkgever brengt het personeel in beweging

door: Marc Hoeben | 24 januari 2019

We werken met z’n allen steeds meer en steeds harder, in veelal zittende beroepen. Gelukkig realiseren steeds meer werkgevers dat ze met hun personeel iets aan bewegen of vitaliteit moeten doen, zegt Niek Reijmer. Met zijn bedrijf Seppworks uit Doetinchem zet hij vanuit dat oogpunt complete vitaliteitsprogramma’s voor bedrijven op poten.

Seppworks-1 copyNiek Reijmer begon met Seppworks in 2015. Na de studie Bedrijfskunde ging hij bij uitzendbureau Randstad aan de slag. “Zo ging ik als vrijwilliger naar de Olympische Spelen van Athene in 2004 om er te werken in het Holland House. Dat was mijn eerste ervaring in sportevenementen en in de evenementenbranche.”

Hoogspanning
Het smaakte naar meer. Reijmer kreeg een kijkje in de keuken bij de wielerklassieker Amstel Gold Race in Limburg en de Amstel Curaçao Race. Hij was ook weer van de partij bij de Winterspelen van Turijn (2006) en actief bij de Zwarte Cross. “Op een gegeven moment werd ik benaderd door TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet. Ze hadden al een sportprogramma voor hun medewerkers, maar ze namen een Duits bedrijf over, werden twee keer zo groot en groeiden naar een totaal van meer dan drieduizend werknemers. Daarvoor mocht ik een hele serie sportieve evenementen neerzetten.”

“Ik heb nagedacht waar ik de meeste energie uithaalde. Nou, dat was dus uit het bedenken en organiseren van vitaliteitsprogramma’s en evenementen”

Seppworks-2Hij vervolgt: “Zo zijn we mensen enthousiast gaan maken voor bepaalde doelen, met name het lopen van halve marathons in steden als Parijs, Boedapest, Porto en San Sebastian. Daar zat een heel voorbereidingstraject aan vast, met trainingsschema’s, trainers, trainingen, kleding, noem maar op.”

Zelfstandige
Het werk bij TenneT groeide steeds verder. “Op een gegeven moment zaten duizend mensen in het programma. Het werd te groot voor TenneT. Een aantal veranderingen in het programma zorgde voor meer ruimte in mijn uren. Ik heb nagedacht waar ik de meeste energie uithaalde. Nou, dat was dus uit het bedenken en organiseren van vitaliteitsprogramma’s en evenementen. Ik ben toen als zelfstandige verder gegaan, maar nog wel steeds met de opdracht van TenneT in de portefeuille.”

Reijmer richt zich met Seppworks op de kracht van bewegen. Het bedrijf biedt sporten als wielrennen, hardlopen, mountainbiken, schaatsen, nordic walking en obstacle running aan. In overleg met de opdrachtgevers bedenkt hij de concepten en neemt de uitvoering en communicatie in handen, waarbij hij voor de clinics, workshops, sporttrainingen en trainingsschema’s externe deskundigen, vitaliteitscoaches, ex-topsporters of sprekers inschakelt. “Zo werken we voor het fietsen en hardlopen samen met SportGeluk van oud-profwielrenner Rob Harmeling.”

“Met 10.000 stappen per dag ben je al goed bezig”

In teams tegen elkaar strijden
Seppworks onderscheidt drie soorten programma’s: bewustwordings-, beweeg- en sportprogramma’s. “Bij bewustwording gaat het erom dat je uitlegt hoe het beter kan. Met een campagne proberen we eerst een platform te creëren om meer te gaan bewegen en meer aan vitaliteit te doen. Onze klanten werken vaak al met sommige interventies voor vitaliteit. Die kunnen ze dan hieraan ophangen.”

Bij beweegprogramma’s kijkt Seppworks hoe het personeelsbestand vitaler kan worden door beweegvormen op een laagdrempelige manier in te zetten. “Dat kan bijvoorbeeld door elke dag te wandelen. We hebben daarvoor onder meer een app, waardoor mensen binnen een bedrijf in teams tegen elkaar kunnen strijden en kunnen zien wat ze op een dag doen. Met 10.000 stappen per dag ben je al goed bezig.”

Seppworks-3Bij de sportprogramma’s wordt bewust met een trainingsschema naar een doel toegewerkt. “Denk aan deelname aan de Dam tot Damloop of aan een halve marathon ergens in de wereld.”

“Bij een klant van ons weten we dat het ziekteverzuim onder de deelnemers op 1,8 procent ligt, terwijl dat onder het andere personeel op 3,4 procent ligt”

Ziekteverzuim omlaag?
Seppworks claimt dat de programma’s betrokken en productieve medewerkers opleveren, dat ze zorgen voor minder verzuim en voor een positief imago van het bedrijf. Echt keihard kan Reijmer dit niet stellen, maar: “Bij een klant van ons weten we dat het ziekteverzuim onder de deelnemers aan het programma op 1,8 procent ligt, terwijl dat onder het andere personeel op 3,4 procent ligt.”

Zijn bedrijf heeft in elk geval de wind in de zeilen, vertelt hij. Reijmer heeft inmiddels drie fulltimers in dienst, een vacature openstaan voor een vierde en acht opdrachtgevers, waaronder ook het bekende waterbedrijf Vitens. “Met Vitens doen we een vitaliteitsprogramma, waarbij mensen met behulp van de app in groepen tegen elkaar strijden bij het zetten van de meeste stappen.”

Voor meer informatie: www.seppworks.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst