Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Drenthe eerste regio met Europese sporttitel

door: Nelleke van der Heiden | 20 december 2018

Drenthe is door de Europese sportuitvoeringsorganisatie ACES uitgeroepen tot European Community of Sport 2019. Er zijn al wel Nederlandse steden beloond met zo’n Europese sportaward, maar Drenthe is de eerste regio in Nederland ooit die deze award heeft binnengehaald. “De titel werkt stimulerend. We hopen dat onze goede voorbeelden doen volgen”, zegt Hans Derks, programmamanager van Drenthe Beweegt.
 
Drenthe wordt geprezen om de samenwerking en de manier waarop de provincie sport en bewegen inzet op verschillende terreinen, ook waarbij je niet direct aan sport denkt. Het was de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) die Drenthe voordroeg als de Nederlandse kandidaat voor de award

Drenthe-1Homogene regio
Hans Derks zegt over de samenwerking dat dat ook relatief makkelijk gaat omdat Drenthe een homogene regio is. “We hebben twaalf soortgelijke gemeenten. Emmen en Assen zijn iets groter, maar de rest lijkt op elkaar en elke gemeente kent dezelfde problematiek. Het merk Drenthe is ook groter dan het merk Emmen of Assen. Dat maakt het voor ons aantrekkelijker om samen te werken.” 

“Het gaat echt om sport en bewegen in de brede zin van het woord, niet om de meeste gouden medailles”

ACES heeft naar verschillende criteria gekeken, vertelt Derks. Drenthe werd beoordeeld op onder meer de accommodaties - 'de hardware' - de betrokkenheid van bewoners en vrijwilligers - 'de software' - en aspecten als aandacht voor verschillende doelgroepen zoals ouderen, jongeren en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. “En op marketing en budget”, vult de programmamanager aan. “Het gaat echt om sport en bewegen in de brede zin van het woord, niet om de meeste gouden medailles. Daarin onderscheiden we ons echt, de enorme verbondenheid door de sport. Naoberschap reikt ver in de dorpen en wijken.” 

Drenthe-2Overgewicht
Derks heeft enkele statistieken waaruit de uitblinkende prestatie van de provincie blijkt. “In Drenthe is de sportparticipatie in 2016 het hoogst volgens cijfers van NOC*NSF, dat gaat om mensen die aan de beweegnorm voldoen. We zijn de gelukkigste, de meest sportieve maar ook de provincie met het meeste overgewicht”, is Derks eerlijk. Dat sport en beweging leidt tot participatie in de maatschappij, vindt de programmamanager van Drenthe Beweegt toch ook veel belangrijker dan een laag BMI.

Wat betekent de prijs voor Drenthe? “Het geeft een impuls, nieuwe energie en legitimeert ons om bij elkaar te gaan zitten en te kijken hoe we verder willen. We hebben met z’n allen - vrijwilligers, gemeenten, provincie, bewoners en maatschappelijke organisaties - al verschillende bijeenkomsten gehad en met elkaar een verhaal gemaakt. Even hadden we het over hoe we de wereld met ons verhaal zouden veroveren, maar toen zeiden mensen: ‘Nee, de rest van de wereld maakt niet uit. Hoe krijgt Drenthe zelf de laatste mensen die nu nog niet meedoen erbij?’ Daar gaan we nu voor en we willen op 1 januari 2020 verder zijn dan op 1 januari 2019.”

“Iedere inwoner krijgt een eigen beweegpaspoort dat hopelijk stimuleert om iets of juist nog meer aan sport en bewegen te gaan doen”

Beweegpaspoort
Een geldprijs is er niet aan de titel gekoppeld. De award levert vooral veel aandacht en marketingmiddelen op. De sportieve regio heeft ook niet veel geld nodig, zegt Derks. Veel programma’s lopen al lang, veel initiatieven draaien bovendien op vrijwilligers. Toch grijpen ze de prijs wel aan om in 2019 nog wat extra’s te doen. “Iedere inwoner krijgt een eigen beweegpaspoort dat hopelijk stimuleert om iets of juist nog meer aan sport en bewegen te gaan doen. 

Drenthe-3Derks vertel dat iedere maand één gemeente in de spotlight staat. “Dat komt goed uit, want we hebben twaalf gemeenten. We gaan voor twaalf maatschappelijke instellingen die door inzet van sport en bewegen belangrijke vraagstukken oplossen. En via projecten van Drenthe Beweegt gaan organisaties die niks met sport te maken hebben sport en bewegen gebruiken.” Zo komt er een project met het Drents Museum en natuurgidsen krijgen een speciale training om bewegen in te zetten bij hun tours door de vele natuur die Drenthe rijk is.

“Het VSG-congres, het internationale forum voor Cities of Sport en een wereldforum op het gebied van fietsen worden hier gehouden”  

Congressen
Voor Drenthe is de Europese award dus vooral een stimulans om door te gaan met de vele projecten die er al waren. Maar de uitverkiezing tot European Community of Sport 2019 brengt ook een aantal grote congressen naar Drenthe. “Het VSG-congres, het internationale forum voor Cities of Sport en een wereldforum op het gebied van fietsen worden hier gehouden.”  

Dit extra sportieve jaar moet natuurlijk feestelijk worden ingeluid en dat gebeurt op 18 januari. Heel sportend Drenthe is uitgenodigd om de opening mee te vieren op de platte wagen over het TT Circuit in Assen.

Voor meer informatie: Drenthe Beweegt over de award

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst