Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe reeks masterclasses volgend jaar bij Wagner

door: Marc Hoeben | 6 december2018

Wagner, een Rijkserkende instelling voor Hoger Onderwijs, nam vorig jaar met een reeks masterclasses op het gebied van sport al de proef op de som. Dat is het opleidingsinstituut voor de ‘executive MBA’ kennelijk goed bevallen, want onder de noemer ‘Toekomstig Leiderschap in de Sport’ is in maart en april volgend jaar een nieuwe reeks masterclasses.

XL41MasterclassWagner-1 copyUitgangspunt voor de masterclasses, zegt Sander Claassen van Wagner, is het koppelen van academische kennis aan inspirerende praktijkverhalen. “Dat was de vorige keer heel succesvol. We hadden een groep van dertig mensen met sportbestuurders, coaches, toezichthouders, studenten Sportkunde en sportondernemers. We hebben de deelnemers toen ook gevraagd wat hen wel of niet is bevallen. Ze vonden de omvang van vier masterclasses overzichtelijk, het opbouwen van een netwerk belangrijk en de combinatie van academische kennis en praktijkverhalen heel goed.”

Ambitie
Vanwege dat laatste zet Wagner ook volgend jaar in op bijeenkomsten met een spreker uit de academische hoek (vanaf 16.30 uur anderhalf uur lang), gevolgd door een maaltijd en vanaf 19.00 uur volgt een tweede spreker vanuit de praktijk. De masterclasses zijn gepland voor 26 maart (KNVB Zeist), 2 april (SX Eindhoven), 9 april (Den Haag, De Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte (kortweg 'De Witte')) en 16 april (Amsterdam, Industrieele Groote Club).

Bij de serie - die werd opgezet in samenwerking met NOC*NSF, VSG, het ministerie van VWS en Sport & Zaken - is voor zo’n honderd deelnemers plek. Wagner vindt dat ook een reëel aantal. Per persoon moet 995 euro worden betaald. Aan de vooropleiding worden geen eisen gesteld. Claassen: “Wij geloven heel erg in de kracht van een groep mensen met verschillende opleidingsniveaus. Maar je moet natuurlijk wel belangstelling voor de thema’s hebben en in die zin is het wel logisch dat het aantrekkelijk is voor mensen met een leidinggevende of bestuurlijke baan in de sport of voor mensen met die ambitie.”

“Sport heeft natuurlijk specifieke kenmerken, maar het is ook een spiegel van de maatschappij”

XL41MasterclassWagner-2 copyIndividualisering, digitalisering en vergrijzing
Bij de eerste sessie draait het om ‘wat staat ons te doen na de transitie van de sport?’, met als sprekers Hugo van der Poel (directeur van het Mulier Instituut) en Joost van Geel (prestatiemanager van hockeybond KNHB). “Transitie is misschien een moeilijk begrip, maar het gaat erom dat je kijkt naar de veranderingen in de maatschappij en dat je bedenkt wat de sport ermee kan. Sport heeft natuurlijk specifieke kenmerken, maar het is ook een spiegel van de maatschappij. Daarin zie je momenteel processen als individualisering, digitalisering en vergrijzing. Daar moet de sport ook op inspelen.”

Bij de tweede sessie staat ‘nieuw leiderschap in de sport’ op het programma. Wagner is zeer verguld met de komst van de Canadese hoogleraar Jim Weese als spreker, naast transformation consultant Tjitze Postman. “Mensen in een groep als deze willen weten hoe ze zich op dit vlak kunnen ontwikkelen.”

“Het gaat over zaken die verder gaan dan alleen de sport, zoals doping en matchfixing”

XL41MasterclassWagner-3 copyPareltje van een masterclass
De derde masterclass biedt ruimte aan professor Nico van Yperen van de Rijksuniversiteit Groningen en olympisch kampioene zeilen Marit Bouwmeester en gaat over de ‘mentale aspecten van presteren en leiderschap’. “Dat is een pareltje van een masterclass. Het gaat er ook om wat bedrijven kunnen leren van topsporters. Daar heeft Nico veel onderzoek naar gedaan.”

De afsluitende masterclass (governance & leadership) laat Philip Wagner (grondlegger van het opleidingsinstituut) en Huibert Brands van NOC*NSF aan het woord. “Het gaat over zaken die verder gaan dan alleen de sport, zoals doping en matchfixing. Je kunt je afvragen in hoeverre het mandaat alleen bij de sport moet liggen bij zoiets als doping.”

Voor meer informatie: Masterclasses Toekomstig Leiderschap in de Sport

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst