Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Monkey Moves wil meer dan miljoen ‘apekoppies’ laten sporten

door: Nelleke van der Heiden | 6 december 2018

Multisportclub Monkey Moves onderzoekt de mogelijkheden van een crowdfundingsactie om door te kunnen groeien. Om het droomdoel te halen van 1.000.001 ‘apekoppies’ in 2030, is Monkey Moves op zoek naar 150.000 euro, zegt mede-eigenaar Leendert van Gaalen. Bij de multisportclub kunnen kinderen van 1,5 tot 9 jaar kennismaken met elf sporten per seizoen. “We begonnen in 2015 met twee groepjes in Utrecht en nu zijn we als franchiseorganisatie actief in tien regio’s, hebben we bijna duizend leden en sporten er elke week honderden kinderen bij kinderdagverblijven.”

MonkeyMoves-1Monkey Moves is een unieke multisportclub in Nederland, legt Leendert van Gaalen uit. “We hebben groepen kinderen van 1,5 tot 3, van 3 tot 4, van 4 tot 6 en van 6 tot 9 jaar. In een doorlopende leerlijn leren de allerkleinsten samen met hun ouders de absolute basis zoals balanceren, rollen, gooien, vangen en kruipen. 

Jungleposter
Met mascotte Apie wordt in de belevingswereld van het kind gedoken. Bovendien heeft Monkey Moves een jungleposter waarop de kinderen vaardigheden kunnen sparen.

“Zijn ze aan het duwen en trekken geweest, dan krijgen ze na drie weken een rugby- of judosticker. Bij rennen en springen kunnen ze een atletiek-Apie krijgen. Zo weten ook de ouders waarvoor de vaardigheden belangrijk zijn. Vanaf 4 jaar sporten kinderen zonder ouders, worden de vaardigheden steeds sportspecifieker en leren ze op een non-competitieve manier de basis van de elf populairste sporten van Nederland.” Doordat kinderen op deze manier kennis maken met populaire sporten, hoopt Van Gaalen dat zij zelf een sport kiezen die ze leuk vinden. “En dat ze niet automatisch op hockey of voetbal gaan omdat papa of mama dat ook doet. Ze krijgen een rugzakje mee aan vaardigheden, fitheid, zelfredzaamheid en een positief zelfbeeld. Met dit rugzakje kunnen ze meedoen in allerlei beweegsituaties, waar dan ook. Zo helpen we kinderen bij de start van een leven lang gezond bewegen.” 

“We willen een drempelloze club zijn waar ook kinderen met een beperking - fysiek, mentaal of sociaal - kunnen sporten”

Stimulans
De initiatiefnemers van Monkey Moves baseren hun programma op wetenschappelijk onderzoek. Daarom weten ze ook dat het niet draait om het trucje dat je op een gegeven moment kan, maar om het proces van het leren. Monkey Moves stimuleert de inzet die de kinderen daarin steken. Door onderzoek is bekend dat kinderen door een dergelijke stimulans willen blijven leren. ‘Dat kan ik nog niet, dus dat wil ik doen’, is de mindset die Monkey Moves wil meegeven.

Monkey Moves kost wel wat meer dan een specifieke sportvereniging. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de multisportclub helemaal onafhankelijk van subsidies is, vertelt Van Gaalen. “Monkey Moves zorgt voor alle materialen, de lessen worden altijd gegeven door een goed geschoolde trainer en de groepjes bestaan maximaal uit vijftien kinderen.”

MonkeyMoves-2Het creatieve brein
Van Gaalen is enthousiast over de verschillende manieren waarop Monkey Moves aansluit op het Sportakkoord. “We willen een drempelloze club zijn waar ook kinderen met een beperking - fysiek, mentaal of sociaal - kunnen sporten. We hebben ook al lessen gegeven aan kinderen in een rolstoel, samen met de andere kinderen. We hebben altijd een klim- en klauterparcours en dan gaan we met z’n allen bedenken hoe apekoppies in een rolstoel ook mee kunnen doen. Zo zet je het creatieve brein van kinderen aan.” 

“Het droomdoel is dat we in 2030 tenminste 1.000.001 kinderen in West-Europa hebben bereikt”

Verder maakt Monkey Moves gebruik van gemeentelijke gymzalen. Dat gebeurt in de zogeheten daluren. Daarmee hebben gemeenten een breder aanbod en een beter sluitende begroting van die gymzalen. Monkey Moves geldt als voorbereiding op het lidmaatschap van een sportvereniging, maar ook als vangnet voor kinderen die al wel lid zijn van een vereniging maar daar niet lekker in hun vel zitten. “Dan kun je zeggen: ga eerst een jaartje multisporten. Zo kan het kind ontdekken wat-ie echt leuk vindt. Het kan zo een springplank zijn voor toptalent.” 

Samenwerken
Van Gaalen zou graag willen samenwerken met de verschillende verenigingen en sportbonden. Hij heeft ook al verschillende keren met partijen aan tafel gezeten, maar het is helaas nog niet concreet geworden met een bond. Dat vindt hij jammer. “We creëren een poule van nieuwe leden voor hen. Ik zie daarom mooie mogelijkheden.”

MonkeyMoves-3Per regio verschilt op hoeveel locaties de club actief is. Dit is onder meer afhankelijk van de beschikbaarheid van gymzalen. Alles bij elkaar opgeteld komt het erop neer dat Monkey Moves elke week verspreid over het land honderd uur aan clublessen verzorgt. Dat is in de ogen van de mede-eigenaar niet genoeg. “Het droomdoel is dat we in 2030 tenminste 1.000.001 kinderen in West-Europa hebben bereikt.” 

Boeddhistisch
Monkey Moves kan alles financieren vanuit eigen middelen en het lidmaatschap dat ouders betalen. Franchisenemers betalen een klein bedrag aan opleidingsfee en voor hun regio, waardoor een bepaald postcodegebied echt van hen wordt. Ze betalen daarnaast een percentage van de omzet. “We zijn niet zozeer een katholieke franchise met strakke voorschriften zoals een Starbucks of McDonalds, maar meer een boeddhistische. Samen streven we naar impact.”

Monkey Moves vindt geen aansluiting bij fondsen. “We vallen tussen wal en schip”

Van Gaalen weet het mooi te vertellen, maar vindt daarmee geen aansluiting bij fondsen. “We vallen tussen wal en schip. We richten ons niet specifiek op gehandicapte kinderen, of op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, niet op energieproblematiek en niet specifiek op het terugdringen van overgewicht. Daardoor past het bij veel fondsen net niet.”

Crowdfunding
Van Gaalen pitchte onlangs de droomdoelen van Monkey Moves bij Nyenrode Business Universiteit, waar hij de leergang Sociaal Ondernemen volgde en kreeg daar te horen dat de plannen van Monkey Moves schreeuwden om crowdfunding. Daarom beraadt hij zich nu op een actie. De eerste gesprekken heeft hij al gevoerd en binnenkort kiest hij het platform waar de actie wordt uitgezet. In de gesprekken kreeg hij te horen dat 150.000 euro zeer waarschijnlijk goed haalbaar is. In januari of februari verwacht Van Gaalen met de campagne te kunnen beginnen. 

Voor meer informatie: www.monkeymoves.nl

« terug

Reacties: 1

Peter van Baak
06-12-2018

@Leendert, complimenten met je leuke propositie die een nieuwe sportmarkt bedient. Slim!. Ik reageer even om dat dit 'schreeuwt' om een campagne via het grootste crowdfundingplatform in de sport: www.crowdfundingvoorclubs.nl. Dit kan no-cure-no-pay (7,5% over het opgehaald bedrag), of deze variabele kosten kunnen worden afgekocht voor € 950,- (excl. BTW) (goedkoper vanaf ca. 15.000 opgehaald bedrag). Zover mij bekend de goedkoopste crowdfundingoplossing in de markt. We hebben ook een Obligatieplatform: obligatieplan.nl. Ik informeer graag over alle voors en tegens. Stuur mij even een mailtje als je interesse hebt: petervanbaak@sponsorvisie.nl.  

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst