Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Vier seizoenen buitengym op Sterrenschool De Schittering

door: Leo Aquina | 29 november 2018

Basisschool De Schittering in het Brabantse Oudenbosch streeft ernaar voortaan het hele jaar door buiten te gymmen met alle kinderen. Speeltoestellenbouwer Nijha richtte de buitenruimte zo in dat alle leerlijnen en bewegingsthema's die normaal onder een dak in de gymzaal worden aangeboden, ook mogelijk zijn in de buitenlucht. Het revolutionaire idee werd uit nood geboren, omdat de spoorlijn tussen het nieuwe schoolgebouw en de gymzaal een te gevaarlijk obstakel vormde om een paar keer per dag over te steken. “Toen zijn we gaan dromen”, vertelt Maikel Geleijns, die namens de school zijn schouders zette onder het idee en de uitwerking om de buitenruimte om te toveren tot een gymzaal voor vier seizoenen. 

Basisschool De Schittering kreeg een nieuw gebouw, maar er was geen geld voor een nieuwe gymzaal in de begroting opgenomen omdat de school gebruik zou kunnen maken van de naburige sporthal, die dicht genoeg bij de school lag. Er was echter buiten de spoorlijn gerekend. “Die gymzaal was eigenlijk geen optie omdat we daarvoor het spoor over moesten en toen zijn we verder gaan kijken”, vertelt Maikel Geleijns. 

XL40Buitengymzaal-1 kopie.jpg copyGrote buitenruimte
Geleijns en zijn collega’s riepen de hulp in van Peter Kool http://www.koolmove.nl/. Naast het nieuwe schoolgebouw bestond een grote buitenruimte. “Daar zagen we mogelijkheden”, aldus Geleijns. “Er was destijds een fanatieke wethouder die ook uit het onderwijs kwam en het lukte ons om de gemeente mee te nemen in onze plannen. Kool legde de connectie met Nijha en zo zijn we aan de slag gegaan.”

“Ik spreek liever over een beweegruimte, anders heeft iedereen meteen de associatie met zo'n klassieke gymzaal”

“De eerste vraag die ik stelde: ‘Hoe vaak komt het voor dat kinderen tijdens de pauze niet naar buiten gaan?’”, zegt Fred Verhoeven van Nijha. “Dat kwam bijna niet voor. Kinderen willen zelf naar buiten. Buitengymles ligt enorm voor de hand.” Toch worden gymlessen in het basisonderwijs overwegend binnen gegeven. Daar zijn alle toestellen om de twaalf leerlijnen en bewegingsthema's aan te bieden voorhanden. 

Bokjespringen
Om die leerlijnen goed aan te kunnen bieden is een dak echter niet per se nodig. “Het idee om alles buiten te doen is op de achterkant van een sigarendoosje begonnen”, vertelt Verhoeven. “We zijn gaan onderzoeken wat er nodig was om alle leerlijnen voor de bovenbouw van de lagere school in de buitenlucht aan te bieden en dat bleek goed te kunnen."

XL40-Buitengymzaal-2bisWat maakt de buitengymzaal anders dan de traditionele binnengymzaal? “Eigenlijk wil ik het geen buitengymzaal noemen”, zegt Verhoeven. “Ik spreek liever over een beweegruimte, anders heeft iedereen meteen de associatie met zo'n klassieke gymzaal. Het enige verschil tussen de beweegruimte in de openlucht en de klassieke binnengymzaal is het feit dat de toestellen waarmee wordt gewerkt weerbestendig zijn en de ondergrond anders is. Deels zijn dat gewoon straatstenen en voor een aantal leerlijnen hebben we rubbertegels die de val dempen. Verder is er een wandrek, er zijn touwen en andere klimvoorzieningen. En er kunnen natuurlijk balspelen worden gedaan. De klassieke springkast is er niet, maar buiten kunnen kinderen ook over elkaar bokjespringen.”

Geen speeltuin
Verhoeven benadrukt dat de beweegruimte niet gebruikt kan worden als speeltuin. “Dit kan alleen op een afgesloten plek en niet in de openbare ruimte. De toestellen waarmee wordt gewerkt, zijn sporttoestellen en geen speeltoestellen. Daarvoor gelden andere regels. Kinderen kunnen daar alleen onder toezicht gymmen.” 

“Wij zijn straks de eerste basisschool in Nederland waar het hele jaar rond in de open lucht wordt gegymd”

Er zijn ook kleedkamers bij de beweegruimte. Kinderen zullen bij koud weer weliswaar dikkere kleding aanhebben, maar sportkleding is verplicht. “We zitten eraan te denken om een sweatshirt of trainingspak met De Schittering te ontwerpen, maar daarvoor moeten we nog op zoek naar sponsors”, vertelt Geleijns. 

Hoewel de beweegruimte er nog niet is - de oplevering staat gepland voor februari - is het voor Geleijns nu al een pronkstuk. “Dit is voor ons een unieke mogelijkheid om ons als school op een bijzondere manier te profileren. Wij zijn straks de eerste basisschool in Nederland waar het hele jaar rond in de open lucht wordt gegymd.”

Voor meer informatie: In Oudenbosch komt een buitengymzaal


XL40 Buitengymzaal-3 copy

« terug

Reacties: 3

M. Küh
02-12-2018

Ik ben heel benieuwd naar deze buitenlocatie voor bewegingsonderwijs. Helaas alleen voor de bovenbouw( gr7 en 8?). Minder aandacht voor de leerlijn (steun-)springen; bokspringen over elkaar is voor mij niet alles. Als optie voor de 3de les per week een buitenlesin deze setting lijkt mij dat zeer geschikt. Ik zou graag uitgenodigd willen worden om te komen kijken tijdens een les.

Fred Verhoeven
27-03-2019

Beste M. Küh

Graag zou ik met u in contact willen komen om u wat meer achtergrond informatie te verstrekken, dan kan ik ook aangeven wanneer de oplevering is en tevens zouden we dan een afspraak kunnen maken om op locatie te gaan kijken.

Fred

Marieke
24-04-2021

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst