Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe sport: voetballen op een squashbaan

door: Marc Hoeben | 29 november 2018

Wat doe je met squashbanen waarvan je de bezettingsgraad zou willen verhogen? Bij de gemeente ’s-Hertogenbosch hopen ze een even leuke als simpele oplossing in huis te hebben gehaald. Bij sporthal De Schutskamp is het nu mogelijk om voor een tientje per uur aan soccersquash te doen.

Soccersquash-1Voetballen op een squashbaan, het lijkt een idee dat uit het brein van een wildebras is ontsproten. Zo van: lekker knallen tegen de muren met die bal, totdat het kalk uit het plafond spat. “Maar bij soccersquash komt juist behoorlijk wat tactiek en techniek kijken”, zegt Sam Smies, manager zaalsportaccommodaties van de afdeling sport en recreatie van de Brabantse gemeente.

Werken aan techniek
Smies voetbalt zelf en moest de nieuwe sport natuurlijk ook even zelf uitproberen. “Je merkt dan dat het heel belangrijk is dat je bij de aanname de bal een beetje vooruit speelt. Je mag hem namelijk maar drie keer aanraken en de bal mag ook maar één keer stuiteren. Die aanname moet dus echt goed zijn en daardoor werk je aan je techniek. Bovendien moet je meteen proberen weg te draaien van de muur waar de bal vanaf komt. Je moet opendraaien, zoals het heet. Ook dat is essentieel in voetbal.”

Soccersquash begon min of meer als een grap van Cees Noordermeer, de huidige voorzitter van de SoccerSquash Bond Nederland. Hij deed aan squash én voetbal en combineerde de twee dingen met een groepje vrienden. Zo was een nieuwe sport geboren.

“Het is mijn opdracht om nieuwe dingen te zoeken om onze zaalaccommodaties zo goed mogelijk te kunnen exploiteren”

Lege uurtjes
In ’s-Hertogenbosch werd juist gezocht naar een manier om de lege uurtjes van squashbanen als die van De Schutskamp op te vullen. Smies: “We hebben bij De Schutskamp een beheerder, Ralf Hamers, en hij stuitte hierop via een zoekopdracht op Google. We hebben toen filmpjes gekeken en Cees Noordermeer uitgenodigd om een demonstratie te geven. Hij kwam met zijn zoontje van 12 jaar, die is er echt goed in. We hebben de afweging gemaakt waarvoor het goed kan zijn en waarvoor niet. Het is mijn opdracht om nieuwe dingen te zoeken om onze zaalaccommodaties zo goed mogelijk te kunnen exploiteren. Dit leek ons zeker het proberen waard.”

’s-Hertogenbosch, met de gemeentelijke afdeling ’S-PORT voor de sportstimulering, zet met een kleine campagne in op het promoten van soccersquash voor het bewegingsonderwijs, voor particulieren en voor voetbalclubs die in de wintermaanden, als de velden buiten vaak niet bespeelbaar zijn, een mooi verzetje voor de trainingen zoeken. “En het stikt hier natuurlijk van de voetbalclubs.”

Soccersquash-2 copyTot het einde van het jaar kunnen de banen in De Schutskamp voor een tientje per uur worden gehuurd. Daarna geldt het gewone squashtarief van 15,30 euro per uur. De banen hoefden volgens Smies in principe niet aangepast te worden voor de nieuwe sport. ”Maar we hebben aan de bovenkant toch maar een net opgehangen, omdat er een systeemplafond hangt.”

“Vergeleken met veldvoetbal heeft de bal verzwaringen, waardoor hij altijd recht van de muur terugkomt”

Verzwaringen
De regels zijn bijna hetzelfde als bij squash. De service kan alleen uit de hand worden genomen of vanaf de grond, bij voorkeur. En de bal mag maximaal drie keer worden aangeraakt voordat deze moet worden doorgespeeld. “Vergeleken met veldvoetbal heeft de bal verzwaringen, waardoor hij altijd recht van de muur terugkomt. Anders zou hij door het ventiel verschillende kanten op kunnen schieten.”

De SoccerSquash Bond Nederland organiseert verschillende toernooien in het land, en een heus Nederlands kampioenschap. Op basis daarvan wordt een ranglijst bijgehouden. Naar schatting doen inmiddels zo’n achthonderd mensen aan de sport. Gegadigden die zich aanmelden bij De Schutskamp krijgen eerst een introductie van Smies. “Dan vertel ik mensen wat over de techniek en tactiek en na een kwartiertje kunnen ze lekker zelf aan de gang.”

Voor meer informatie: www.soccersquash.nl en nieuw in sporthal De Schutskamp: SoccerSquash

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst