Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Stichting Life Goals: structureel sportaanbod voor kwetsbaren

door: Leo Aquina | 22 november 2018

Stichting Life Goals verzette na de succesvol verlopen Homeless World Cup van 2015 in Amsterdam de bakens. “We blijven evenementen organiseren, maar we richten ons nu vooral op een structureel sportaanbod voor kwetsbare mensen in de samenleving”, zegt Wessel Schaling van Stichting Life Goals. Centraal binnen die nieuwe aanpak staat de samenwerking met sportservicebureaus in gemeenten. Schaling: “Stichting Life Goals heeft specifieke kennis van de doelgroep, een vaste methodiek en een landelijk netwerk, waardoor wij sportservicebureaus echt kunnen helpen. We zijn dit jaar onder meer gestart in Dordrecht, Den Bosch, Wageningen en Joure.”

Stichting Life Goals richt zich op mensen die om welke reden dan ook zijn vastgelopen in het leven. Het gaat om dak- en thuislozen, statushouders, verslaafden, zwerfjongeren, tienermoeders, ex-gedetineerden of verwarde personen die in de opvang zitten. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze kwetsbaar zijn, maar wel meer grip op hun leven willen krijgen. “Na een grondige zelfevaluatie in 2016 kwamen we tot de conclusie dat we ons meer willen gaan richten op een structureel sportaanbod op lokaal niveau. Daarom ligt er meer nadruk op het opleiden van kader dat onze doelgroep kan begeleiden”, aldus Schaling. 

StichtingLifeGoals-1Sportservicebureaus
Voorheen werkte Stichting Life Goals met losse lokale coördinatoren. Schaling: “We spraken niet direct met de gemeenten. Onze coördinatoren deden vaak uitstekend werk, maar zij moesten zelf hun uren aanvragen bij de gemeenten. Dat kwam op sommige plekken wel van de grond, maar op andere ook helemaal niet. Wij dachten destijds dat dit dé manier van werken was, tot er sportservicebureaus bij ons aanklopten zoals Spurd uit Purmerend.”

“Ik heb meerdere programma's gezien, maar geen was zo uitgebreid als Life Goals”

Via die sportservicebureaus had de stichting een structurele ingang bij de gemeenten. “De sportservicebureaus waren erbij gebaat, omdat wij ze konden helpen met specialistische kennis, beproefde methodes en opleidingen voor coördinatoren. Sportservicebureaus hadden zelf al de capaciteit en de uren in huis om sport in te zetten in het sociale domein. Op die manier konden we onze programma's veel beter borgen bij gemeenten.”

StichtingLifeGoals-2Het Sportservicebureau uit Bergen op Zoom ging met Life Goals in zee. “Wij waren op zoek naar een goede manier om sport aan te bieden voor kwetsbare groepen en we hadden zelf geen programma waarmee we dat goed konden doen. Toen ben ik gaan rondkijken en ik kwam al snel bij Life Goals uit”, vertelt Niels Quispel van de F!TFabriek Bergen op Zoom. “Ik heb meerdere programma's gezien, maar geen was zo uitgebreid als Life Goals. Enerzijds is er de opleiding voor coördinatoren en voor ons is ook het monitoringprogramma heel belangrijk.”

Opleiding
“Wij dragen op diverse vlakken bij”, vertelt Schaling. “Sportservicebureaus hebben een uitdaging als het gaat om het organiseren van een goed sportaanbod in het sociaal domein. De zorg- en sportwereld lijken elkaar moeilijk te kunnen vinden en wij willen de bruggenbouwer zijn. Het belangrijkste daarbij is de coördinatorenopleiding van Life Goals, waarbij we lokale uitvoerders meenemen in een traject om sport neer te zetten voor een kwetsbare doelgroep.”

“Met de monitoringtool kunnen coaches richting de gemeenten duidelijk maken wat sport daadwerkelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van kwetsbare mensen”

StichtingLifeGoals-3Tijdens de opleiding schrijven de coördinatoren een projectplan om een sport- en beweegaanbod voor kwetsbaren neer te zetten. Schaling: “De opleiding focust op het vinden van aanvullende fondsen en het vinden van de juiste partners voor projecten. Afgelopen jaar zijn acht nieuwe gemeenten bij ons netwerk aangesloten. Vier gemeenten daarvan hebben de opleiding afgerond in mei. De andere vier volgen momenteel het opleidingstraject. Zo bouwen wij aan een nieuwe beweging van sport voor kwetsbaren mensen.”

Monitoring
Life Goals heeft ook een eigen monitoringtool. Schaling: “Daarmee meten we op de langere termijn welke stappen mensen zetten op de zes stappen van de participatieladder. Dat begint met een nulmeting als mensen instromen in het programma. Vervolgens kijken we waar mensen staan als zij uitstromen. Daarnaast monitoren we persoonlijke ontwikkeling. Hoe staan mensen ervoor als het bijvoorbeeld gaat om vertrouwen, samenwerking en communicatie. Dat wordt via een app door de trainer bijgehouden. Met de monitoringtool kunnen coaches ook richting de gemeenten duidelijk maken wat sport daadwerkelijk bijdraagt aan de ontwikkeling van kwetsbare mensen.”

Voor meer informatie: www.stichtinglifegoals.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst