Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe app moet consument en aanbieder samenbrengen

door: Marc Hoeben | 15 november 2018

Als je door omstandigheden meer tijd hebt voor creatief denken, ontstaan vaak goede ideeën. Dat is een deel van het verhaal achter de SportAny, die binnenkort het levenslicht moet gaan zien. Bedenker Jophri Janssen was één van de vele Nederlanders die zich dagelijks door de files worstelde en tot de conclusie kwam dat hij liever zelf bepaalde waar, wanneer en hoe hij zijn tijd aan sporten kon besteden.

SportAny-1 kopie.jpgHet idee is een écht bedrijf geworden, zegt Jophri Janssen, die in zijn stem gepaste nederigheid laat doorklinken. Hij is met compagnon Lars Schmitz drukdoende SportAny op de kaart te zetten. Middels een eenvoudige app moet in het visioen van Janssen uiteindelijk iedereen overal en altijd kunnen sporten, en dat bovendien op de plek naar eigen keuze, zonder hiervoor ook maar één abonnement af te hoeven sluiten. 

Volle maag bij sportles
Tot twee jaar geleden ondersteunde hij met zijn bedrijf Pure New Business andere bedrijven met hun ontwikkeling. “Voor dat werk ging ik het hele land door en zo sloot ik dus ook elke dag aan in de file, om vaak met een te volle maag in de sportles te belanden. Dat moest beter kunnen, bedacht ik toen.”

Sinds 2009 is Janssen zzp’er. Hij is een verwoed sporter: hij doet onder andere aan vechtsporten, fitness, yoga en bezoekt dikwijls de sauna om tot rust te komen. Het liefst doet hij dat op een ongebonden manier, zoals meer en meer Nederlanders minder trek hebben in het aansluiten bij een sportvereniging of een sportbond en het betalen van het bijbehorende lidmaatschapsgeld. “Dat vroeg ik me ook af: waarom moest ik toch overal een lidmaatschap hebben? Ik kom veel in andere steden en dan lijkt het me ideaal als ik ergens ter plekke kan binnenlopen en lekker kan sporten.”

“Een goede voorbereiding is het halve werk. We willen de pijn bij zowel aanbieders als afnemers écht wegnemen”

Bekroning voor een proces van twee jaar
Door een toevallige omstandigheid kregen deze gedachtes in 2016 vastere vorm. “Ik brak mijn enkel, moest wel vijf keer geopereerd worden en lag een tijd in het ziekenhuis. Gelukkig deed mijn hoofd het nog redelijk en toen ben ik het idee voor SportAny gaan uitwerken.”

SportAny-2De app om overal toegang te krijgen tot een zelfgekozen sport wordt eind deze maand gelanceerd en is dan in de Appstore en de Google Playstore te downloaden. Daarmee komt een voorlopige bekroning voor een denk- en doe proces van bijna twee jaar. “Een goede voorbereiding is immers het halve werk. We willen de pijn bij zowel aanbieders als afnemers écht wegnemen.”

Onderscheid met OneFit
De app is niet uniek, weet Janssen. “We hebben veel tijd besteed aan de vraag waarom mensen dit herhaaldelijk blijven doen. Voor sportaanbieders is de toetredingsdrempel heel laag: zij kunnen zich eenvoudig en kosteloos via de site bij SportAny aanmelden en hun sportlessen en sportfaciliteiten aanbieden. Zij die flexibiliteit willen, kiezen via de gratis te downloaden app de activiteit die op dat moment het beste bij hun past.”

Het concept doet in de verte een beetje denken aan OneFit, maar er is volgens Janssen een groot onderscheid. “Bij OneFit betaal je een maandelijks bedrag en dat kun je dus eigenlijk zien als een lidmaatschap. Bij ons betaal je voor wat je afneemt. De aanbieder geeft aan wat dat bij hem kost. De consument betaalt aan de aanbieder, wij brengen de aanbieder 1,49 euro plus 5 procent van de transactie in rekening.”

“Het is met SportAny ook mogelijk om een zaaltje van de gemeente te huren als je bijvoorbeeld met een stel vrienden een potje wilt voetballen”

SportAny-3Luisteren naar de behoeftes
Door een pilot in Eindhoven en allerlei gesprekken met diverse bedrijven, gemeenten, aanbieders en sportende consumenten heeft Janssen goed kunnen luisteren naar alle behoeftes. “Hierdoor is het met SportAny dus ook mogelijk om een zaaltje van de gemeente te huren als je bijvoorbeeld met een stel vrienden een potje wilt voetballen. En zo kun je straks ook voor je kind een voetbalkamp in de vakantie regelen.”

Na Eindhoven wordt opgeschaald naar Utrecht, Rotterdam en Groningen. “Daarna is de bedoeling dat we fors uitbreiden naar dertig tot veertig steden. Om mensen te blijven motiveren, betrekken en belonen we ze met SportCoins zodat ze bij een volgende boeking tien procent korting krijgen. Eind november is het via de app ook mogelijk dat mensen aanbieders die nog niet aangesloten zijn zelf uitnodigen, zodat er via SportAny bij deze aanbieder gesport kan worden.”

Sikkelziekte
Een deel van de opbrengsten is bestemd voor onderzoek naar sikkelziekte. Toeval bestaat ook hier niet: Janssen is zelf patiënt. Bij deze ziekte gaat het om een afwijking van de aanmaak van rode bloedlichaampjes, die sikkelvormig in plaats van rond zijn. Bij inspanning of uitputting kunnen patiënten een lichamelijke ‘crisis’ krijgen en helse pijnen. “Het AMC Amsterdam en Erasmus MC in Rotterdam hebben sinds augustus het sikkelcelfonds. Over de hoogte van de afdracht zijn we nog in gesprek, maar als patiënt wil ik graag iets bijdragen om de sikkelcelziekte de wereld uit te helpen.”

Voor meer informatie: www.hetsikkelcelfonds.nl en www.sportany.nl

« terug

Reacties: 1

Marco van de Boer
01-05-2020

Helaas heeft Sportany het niet gered. Niet geheel verrassend met Jophri Janssen aan het roer. 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst