Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Strong Viking wil verdubbeling van obstacle runs

door: Marc Hoeben | 11 oktober 2018

Strong Viking bouwde de laatste jaren razendsnel een naam op door het organiseren van vele obstacle runs. Het bedrijf van oprichter Jan Reijs uit Cuijk zag de markt van hindernisraces explosief groeien en probeert die ontwikkeling nu op verschillende manieren handen en voeten te geven. Enerzijds met een ‘Strong Viking Lab’ en een ‘Strong Viking Academy’ en anderzijds door het materiaal voor de obstacle runs en daarmee de organisatie van lopen te gaan verdubbelen.

StrongViking-JanRheijs copyJan Reijs was al eigenaar van enkele sportscholen in de omgeving van Nijmegen. Hij zocht naar een nieuwe uitdaging, waardoor hij in 2012 het fenomeen obstacle run ontdekte. “Of, nou ja, ontdekken. Je zou kunnen zeggen dat het een afgeleide is van wat de militairen altijd al op de stormbaan deden. En dat kent natuurlijk al een veel langere geschiedenis.”

Werken aan structuur
Reijs had door zijn werk in de fitnessbranche al veel meer trends zien komen en gaan. “Je hebt een tijdje aerobics met Jane Fonda gehad, ik heb spinning en zumba groot zien worden, noem maar op.” Vele trends verdwenen echter ook weer. Maar als het aan Reijs ligt, zorgt hij er mede voor dat de obstacle runs een blijvertje zijn. “Willen we dat bereiken, dan zullen we ook aan de structuur van deze sport moeten werken. Dat doe je door het organiseren van wedstrijden, het opzetten van een circuit, het opleiden van trainers en ook door een bond te betrekken bij de ontwikkeling van de sport." Op de eerste plaats hield Reijs zich bezig met het organiseren van de Strong Viking-runs. “Dit zijn recreatieve lopen over verschillende afstanden waarbij persoonlijke uitdaging en teambuilding voorop staan. Vorig jaar zijn daar zelfs de family editions aan toegevoegd, waarbij hele gezinnen de uitdagingen aangaan. Sinds 2016 hebben we ook de OCR Series, de Obstacle Course Racing Series. Dat zijn echt prestatieve wedstrijden, ze worden inmiddels ook bij Ziggo Sport uitgezonden.”

“Als mensen deze sport serieuzer gaan beoefenen, en dat punt hebben we bereikt, dan willen ze zich ook goed op wedstrijden kunnen voorbereiden”

Trainingscentrum
StrongViking-2Meer recent ging Reijs nadenken over de volgende stap. Hij bedacht bij zijn sportcentrum in Cuijk een permanent trainingscentrum in de vorm van het Strong Viking Lab. “Je moet bedenken dat wij voor de obstacle runs telkens op een nieuwe plek tijdelijk een parcours met dertig tot vijftig hindernissen aanleggen. Als mensen deze sport serieuzer gaan beoefenen, en dat punt hebben we bereikt, dan willen ze zich ook goed op wedstrijden kunnen voorbereiden. Dat kan nu bij de permanente baan van het Strong Viking Lab. Op deze manier denken we het draagvlak nog groter te kunnen maken.”
Inmiddels heeft het Strong Viking Lab ook weer geleid tot een primeur en zal er op 26 januari het eerste OCR indoor Championship plaatsvinden. Het potentieel voor de sport is er wel, getuige de getallen: 200.000 tot 300.000 liefhebbers in de laatste jaren. “Er is dan ook heel veel vraag naar een trainingsaccommodatie”, zegt Reijs. ”Nou, die hebben we dan.”

“Onderschat zeker het mentale gedeelte niet. Mensen kunnen zichzelf in deze sport tegenkomen”

Onderschatting
Het Lab is recentelijk geopend en geeft ook weer de mogelijkheid om met de start van de Academy, vanaf januari, een nieuwe stap te zetten. “We gaan trainers opleiden. Dat zijn in eerste aanleg mensen die al veel ervaring hebben als instructeur in een sportschool, hbo-denkniveau hebben en zelf ook aan deze sport doen. We starten met een tweedaagse opleiding, waarbij het ook nog een beetje zoeken is naar de juiste formule omdat het een jonge sport is.” 

StrongViking-3Er wordt hard gewerkt om de opleiding te structureren. “Het zal een fysiek en een mentaal gedeelte hebben en bijvoorbeeld ook over voeding gaan. Maar onderschat zeker het mentale gedeelte niet. Mensen kunnen zichzelf in deze sport tegenkomen. Denk alleen al als je zoiets als hoogtevrees hebt of dat je door een ijsbad moet. Dan kun je op een hindernis soms volledig blokkeren.”

“Inmiddels hebben we besloten om het materiaal te gaan verdubbelen. Dan kunnen we ook twee keer zoveel races organiseren”

Verdubbelen
Strong Viking is naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste organisator van wedstrijden in Europa. Concurrenten zijn Spartan Race, dat wereldwijd nog groter is, en Tough Mudder en Mud Masters. Strong Viking concentreerde zich de laatste jaren op races in Nederland, België, Duitsland en Denemarken. “Maar we krijgen aanvragen uit de hele wereld.”

Tot nu toe kon Reijs, die inmiddels op 22 oktober een nieuw kantoor in Cuijk is betrokken, niet méér behappen. “We hebben om de twee weken een race en die tijd hadden we echt nodig. Je moet je voorstellen dat we met twaalf opleggers aan materiaal rondrijden en telkens een heel nieuw parcours en dorp ergens opnieuw opzetten. Maar inmiddels hebben we besloten om het materiaal te gaan verdubbelen. Dan kunnen we ook twee keer zoveel races organiseren.”

Voor meer informatie: Strong Viking

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst