Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Speciale e-bestelbus brengt sport naar basisscholen

door: Nelleke van der Heiden | 11 oktober 2018

In de gemeente Voorst moeten alle basisschoolkinderen na schooltijd gratis kunnen sporten en bewegen. Dat heeft de gemeenteraad met een motie vastgelegd. Vanaf eind oktober kan dat ook echt. Dan trekt Voorst Actief On Tour met een speciaal aangeschafte elektrische bestelbus langs de basisscholen in de twaalf kernen. De bus zit vol met buitensportmateriaal. Zodra de kinderen de bus met ‘High five’ zien, weten ze: we gaan weer sporten. Dat is in elk geval het idee en de hoop, zegt Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport van de gemeente Voorst.

VoorstActief-1Voorst Actief On Tour is speciaal voor dit sport- en beweegdoel in het leven geroepen en wordt op dit moment bemand door Tom Spijker (coördinatie) en Ismar Maglajlic (uitvoering). Zij zorgen dat ze vanaf 29 oktober elke dag rond 14.30 à 15.00 uur op een schoolplein van een basisschool in de gemeente Voorst staan met een gevarieerd aanbod aan sporten. De ene dag zal dat in Twello zijn, een andere in Teuge en ga zo maar door. In de ene plaats zullen ze wekelijks zijn, in een kleinere kern kan het eens in de twee weken worden. Ze zijn nog maar net begonnen, vertelt Spijker. Het buitensportmateriaal zijn ze nu nog aan het uitzoeken, maar er moet straks van alles kunnen. “Volleybal, basketbal, sportspelen, tikspelen, estafette, noem maar op.”

Beweegarmoede tegengaan
Voorst Actief On Tour is een samenwerking van het platform Voorst Actief en Stichting de Koepel Sport, Welzijn en Cultuur. Het eerste is een digitaal platform, waarmee de gemeente samen met buurtsportcoaches en dorpscontactpersonen alle inwoners van Voorst actief bij de samenleving wil betrekken. Dat kan sportgerelateerd zijn, maar kan ook over de aanleg van een rondweg gaan. Stichting de Koepel doet onder andere de exploitatie en het beheer van twee sporthallen en negen gymzalen. Het team kan hierover beschikken als het slecht weer is. Spijker en Maglajlic zijn bij de stichting in dienst als beweegcoördinator en buurtsportcoach.

“Voorst Actief On Tour kan je zien als een verkapte BSO. We moeten alleen niet concurreren met BSO sport, maar juist samenwerken”

In juni kwam het voorstel in de gemeenteraad nadat er een motie was aangenomen om alle kinderen tot en met 12 jaar gratis sport aan te bieden. “Voorst wil beweegarmoede tegengaan en daarom de basisschoolkinderen meer laten bewegen na schooltijd”, zegt Ingrid de Croon. Zelf moest ze vroeger naar binnen geroepen worden om te eten en daarna vloog ze weer naar haar vriendjes en vriendinnetjes om nog even lekker te voetballen. Tegenwoordig zitten veel kinderen op de bank te gamen. Daar wil Voorst kinderen weer vandaan halen.

Netwerk
Om het project mede te financieren, heeft De Croon haar netwerk aangesproken. Verbinden en ondernemen is aan haar wel toevertrouwd: naast haar beleidswerk is ze ook ondernemer. Er is wat geld vanuit het Rijk beschikbaar, de zogenoemde Klijnsma-gelden, en de gemeente heeft een bedrag beschikbaar gesteld. 

De Croon is ook op lokale en regionale organisaties afgestapt. Niet alleen om het geld, maar ook om meer draagvlak te creëren. BSO sport is een mooi voorbeeld. “Voorst Actief On Tour kan je zien als een verkapte BSO. We moeten alleen niet concurreren met BSO sport, maar juist samenwerken. Daarom ben ik met ze in gesprek gegaan.” 

“De kernen hebben verschillende culturen. De ene heeft bijvoorbeeld meer met kickboksen en skaten en in de andere passen de traditionelere sporten beter”

Verschillende culturen
Met een student van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en schooldirecteuren heeft De Croon bekeken welke sport bij welke kern past. “De kernen hebben verschillende culturen. De ene heeft bijvoorbeeld meer met kickboksen en skaten en in de andere passen de traditionelere sporten als hockey en voetbal beter.”

VoorstActief-2Met het MobieZ-concept van Nijha rouleren er na de herfstvakantie in de sporthal en gymzalen binnensportmaterialen die kinderen aanspreken en triggeren om te sporten en bewegen. De ene keer zijn dat judomatten, de andere keer skateboards en crossfietsen. Zo wil het team van Voorst Actief On Tour kijken of er veel variatie mogelijk is voor het materiaal.

Vervoermiddel
Met twaalf kernen is Voorst een uitgestrekte gemeente. Om zich met materiaal van de ene naar de andere school te kunnen verplaatsen hebben Spijker en Maglajlic een vervoermiddel nodig. Dat is er gekomen dankzij samenwerking met Cleantech Regio, een organisatie waarin onder andere Voorst samenwerkt met ondernemers om tot een energieneutrale en duurzame economie en samenleving te komen. 

Het is een volledig elektrische bestelbus geworden. “Want”, zegt De Croon, “ze kunnen natuurlijk niet rondrijden in een stinkdiesel.” Cleantech Regio werkt samen met Nissan Apeldoorn, waar de bus bovendien is aangeschaft. De Nissan-dealer in Twello zal het onderhoud verzorgen.

We willen dat de slogan ‘High five’ bekend wordt bij de kinderen” 

Water, fruit en energierepen
Dankzij het lokale Buitink Sport 2000 kan het team van Voorst Actief On Tour duidelijk herkenbaar gekleed naar de schoolpleinen toe. Als de kinderen zich flink gaan inspannen, is er wat te eten en drinken nodig voor nieuwe energie. Daarvoor heeft De Croon afspraken kunnen maken met JOGG-partner Albert Heijn Twello (de gemeente werkt al samen met JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) Voorst). Daarom zullen er in de e-bestelbus gratis water, fruit en energierepen te vinden zijn.

Spijker vertelt dat ze het programma eigenlijk nog helemaal op poten moeten zetten. Ze beginnen klein: Spijker, Maglajlic en enkele studenten van het Veluws College Twello, CIOS Arnhem en ROC Aventus Apeldoorn. Ook benadrukt hij dat ze vooral willen samenwerken met de BSO’s. “Zij kunnen Voorst Actief On Tour bij de kinderen promoten.” 

VoorstActief-3‘High five’
Verder hopen de Spijker en Maglajlic via sociale media bekendheid te genereren. “En we moeten onszelf laten zien. De beweegbus wordt bestickerd met onze slogan ‘High five’. Als ze onze bus zien staan, weten de kinderen dat ze weer kunnen sporten. We willen dat die slogan bekend wordt bij de kinderen.” 

Wanneer Voorst Actief On Tour wat Spijker betreft geslaagd is? “Als we veel kinderen enthousiasmeren om te gaan sporten. En dan maakt het mij niet uit of dat bij ons is of bij een vereniging. Als we kinderen met dit project naar een vereniging leiden, is dat het mooiste wat er is. We willen ze van die bank af krijgen en met veel plezier laten bewegen.”

“Kinderen moeten niet denken dat ze moeten zweten en uitsloven. Het moet vooral leuk zijn”

Geen verplichting
Daar kan sportwethouder Hans van der Sleen het alleen maar mee eens zijn. “We hebben er geen getallen aan gekoppeld en zijn met elk kind dat meedoet tevreden, ook al zijn dat er soms maar twee of drie. We hopen natuurlijk dat het enthousiasme zo groot is bij de kinderen, dat zij weer anderen meenemen. Ons doel is dat kinderen buiten gaan spelen die dat nu niet doen, maar het moet geen verplichting worden. Kinderen moeten niet denken dat ze moeten zweten en uitsloven. Het moet vooral leuk zijn.” Ook Van der Sleen spreekt de hoop uit dat kinderen door het naschoolse bewegen en sporten lid worden van een vereniging. 

Daarom wil De Croon bewust de sporten aanbieden die al in de gemeente te vinden zijn. Hoewel er geen prestatiecijfers aan gekoppeld zijn, wil ze wel monitoren wat Voorst Actief On Tour doet. Het team houdt cijfers van deelname bij en via het aantal leden van de sportbonden en de Kindermonitor van de GGD is wel na te gaan of die toenames laten zien. “Het zou mooi zijn als het gratis naschoolse sportaanbod vanzelfsprekend wordt.”

Voor meer informatie: www.voorstactief.nl en www.koepelvoorst.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst