Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Van Basten draagt bij aan symposium sportblessurepreventie

door: Leo Aquina | 11 oktober

“Het is een laagdrempelig, gevarieerd en interactief programma”, zegt dr. Vincent Gouttebarge. De wetenschapper verheugt zich als organisator en dagvoorzitter van het symposium Sportblessurepreventie 2018 op de bijdrage van voetballegende Marco van Basten en hij kijkt uit naar keynote-spreker Willem van Mechelen, professor in de bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. “Hij heeft al in 1992 een model in het leven geroepen dat nog altijd het meest wordt toegepast als het gaat om sportblessurepreventie. Op dit gebied is hij internationaal één van de meest invloedrijke wetenschappers van de afgelopen 25 jaar”, aldus Gouttebarge, consultant bij VeiligheidNL en medisch wetenschapper/docent aan het Amsterdam UMC (locatie AMC). 

SymposiumSportblessurepreventieVincentGouttebarge copyVeiligheidNL heeft het symposium Sportblessurepreventie geïnitieerd en organiseert deze samen met Kenniscentrum Sport, ZonMw en Push Braces alweer voor de derde keer. Met dagvoorzitters Gouttebarge en Margriet de Schutter (oud-shorttrackster) heeft het symposium twee ervaringsdeskundigen op het gebied van sportblessures in het midden. Gouttebarge kreeg als profvoetballer bij onder meer AJ Auxerre en FC Volendam te maken met twee zware knieblessures, terwijl zevenvoudig Nederlands shorttrack-kampioen Schutter als gevolg van blessures de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver miste. Niet voor niets ligt de focus op 8 november in het Amsterdamse Frans Ottenstadion op preventie. 

Reduceren van blessures
Als consultant bij VeiligheidNL werkte Gouttebarge de afgelopen jaren mee aan diverse projecten. “We hebben de afgelopen twee jaar interventies ontwikkeld om blessures te voorkomen in tennis, volleybal, hardlopen en hockey. In het volleybal gaat dat bijvoorbeeld om een warming-up dat effectief is gebleken voor het reduceren van blessures. De komende twee jaar werken we samen met de Nevobo aan de implementatie.”

“We willen altijd ex-topsporters aan het woord laten. Zij zijn de belangrijkste ervaringsdeskundigen” 

Het symposium is dit jaar niet opgehangen aan een specifiek thema. Net als voorgaande jaren zijn er paralelsessies waarin inhoudelijk dieper op specifieke zaken wordt ingegaan. “Specifieke inhoud is te vinden in de vier parallelle sessies”, zegt Gouttebarge. “Dit jaar hebben we sessies over volleybal, hardlopen, voetbal en jeugd. In twee van deze sessies wordt ook live gesport, zodat deelnemers live kunnen zien hoe blessures ontstaan en hoe een trainer daarmee omgaat.”

Leren vallen is essentieel
Vorig jaar was de live-sessie ‘Vallen is ook een sport’ een groot succes. Veel letsels die bij de spoedeisende hulp komen, ontstaan als gevolg van een val, vooral letsels aan de bovenste ledematen. Leren vallen is dus essentieel. In die sessie werd, samen met ex-topwielrenner Steven Rooks, getoond hoe men kan leren vallen. Gouttebarge is trots op de bijdrage van ex-topsporters, zoals Rooks, Van Basten en Schutter. “We willen altijd ex-topsporters aan het woord laten. Zij zijn de belangrijkste ervaringsdeskundigen.” 

SymposiumSportblessurepreventie-2Naast de specifieke sporten is er dit jaar speciale aandacht voor jeugdige sporters. Gouttebarge: “Helaas beweegt de jeugd te weinig, waardoor ze eigenlijk niet genoeg motorische vaardigheden aanleren, daardoor is er op termijn aanzienlijk meer risico op blessures.”

Breed publiek
Het Symposium is bedoeld voor een breed publiek. Gouttebarge: “Denk vooral aan wetenschappers, trainers, coaches, (para)medici maar ook beleidsbepalers in de sport. Dit jaar is Stephen Smith van Kitman Labs als buitenlandse spreker van de partij. Hij heeft een bedrijf dat zich richt op het monitoren en voorkomen van sportblessures in de topsport. Zij zijn ooit begonnen in het Ierse professionele Rugby, maar zijn inmiddels ook al jaren actief bij veel Amerikaanse topploegen in de MLS, NBA en NFL. Het is interessant om te kijken of wij in Nederland daarvan kunnen leren. In de topsport is kennis vaak beperkt tot een land of een bepaalde sport. Op een symposium als dit heb je de mogelijkheid om die kennis te delen.”

“Op het symposium is altijd sprake van een mooie dynamische sportsfeer en dat geeft positieve energie”

De organisatie rekent op 150 gasten. Er is zelfs ruimte voor 250. Een groot aantal deelnemers kan via het symposium accreditatiepunten bemachtigen. “Veel bonden geven accreditatiepunten voor trainers of coaches. Afgelopen jaren konden ook fysiotherapeuten en sportartsen accreditatiepunten verdienen, en dat zal dit jaar hetzelfde zijn.” 

Goutebarge hoopt op een leerzame dag. “Als dagvoorzitter ben ik zelf minder in staat inhoudelijk echt de diepte in te gaan, maar ik kijk ernaar uit dat mensen kritische vragen stellen. Op het symposium is altijd sprake van een mooie dynamische sportsfeer en dat geeft positieve energie. En ik kijk natuurlijk uit naar de afsluiting. Dat doen we dit jaar weer met een quiz via de smartphone.”

Voor meer informatie: Symposium Sportblessurepreventie

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst