Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

IJburg krijgt tennishal met vloerverwarming en -koeling

door: Marc Hoeben | 27 september 2018

Het lijkt roeien tegen de stroom in. In grote delen van Nederland wordt het steeds stiller op de tennisbaan en vechten de clubs tegen de krimpende ledenaantallen, maar op het Amsterdamse IJburg was juist dringend behoefte aan een uitbreiding van de bestaande tennisfaciliteiten. Zo kan het dat bij TC IJburg binnenkort de deur van een gloednieuwe indooraccommodatie openzwaait.

Het zijn cijfers waar de tennisliefhebber al jaren met een bedrukt gezicht naar moet kijken. De tweede sport van Nederland heeft te maken met een teruglopende belangstelling en ook nog eens een vergrijzend ledenbestand. In de vijf jaren voor 2015 kelderde het ledenaantal van tennisbond KNLTB met gemiddeld 20.000 per jaar en dook het onder de 600.000. De laatste jaren liep het minder hard terug, maar nog altijd waren er ‘maar’  570.000 leden in 2017.

Hal-IJburg-1Chronisch tekort aan binnenbanen
De tennisrecessie is vooral te merken buiten de randstad. In het verstedelijkte westen van het land is het aanbod van clubs en faciliteiten nog steeds soms kleiner dan de vraag, ziet Roy Dackus. Hij is mede-oprichter en oud-voorzitter van TC IJburg en is momenteel als voorzitter van de verantwoordelijke stichting druk doende met de laatste fase van de bouw van een tennishal met drie banen bij die club. 

“Er is een chronisch tekort aan binnenbanen. Er zijn wel wat nieuwe initiatieven om dit probleem op te lossen, maar dat is nog altijd veel te weinig”

“De meeste tennisclubs in Amsterdam puilen uit. Ik hoor verhalen dat mensen tijdens het buitenseizoen in de avonden heel lang moeten wachten of soms zelfs niet aan spelen toekomen en maar naar huis gaan. Wat betreft indooraccommodatie is de situatie nog schrijnender. Er is een chronisch tekort aan binnenbanen. Er zijn wel wat nieuwe initiatieven om dit probleem op te lossen, maar dat is nog altijd veel te weinig.”

Architectonisch hoogstandje
Dackus, zelf IJburger, is geen type om bij de pakken neer te zitten. Aan de overkant van het water, bij Zeeburg, ziet hij bovendien opnieuw de woningen als paddenstoelen uit de grond schieten. De behoefte naar tennisfaciliteiten aan zijn kant van de hoofdstad zal in zijn ogen alleen maar groeien. Al eerder gaf hij mede vorm aan de razendsnelle groei van TC IJburg en de bouw van het bijzondere complex van die club, met een zeer duurzaam karakter en een architectonisch hoogstandje als clubhuis.

Hal-IJburg-2 copy“We hadden de mogelijkheid om de hal in samenwerking met de gemeente te ontwikkelen”, zo vertelt hij. “We hebben het opgezet met een stichting, apart van de tennisclub. Dat heeft ook te maken met de exploitatie van de hal. Je moet er rekening mee houden dat de baan wordt verhuurd aan andere gebruikers buiten de vereniging om. De hal is niet rendabel als deze alleen door TC IJburg wordt gebruikt, maar we vonden het wel heel mooi passen bij het streven om een complete en stevige tennisclub te zijn, die ook aansluit bij de ambities van het deel dat wat meer naar de prestaties kijkt en in de winter zo veel mogelijk indoor moet kunnen trainen.”

“Als het buiten 35 graden is, kunnen we het afkoelen naar 22 graden. Zo kan de hal winter én zomer worden gebruikt”

Bezwaren van omwonenden
Het oorspronkelijke plan voorzag in een accommodatie voor vier banen. “Maar dat zijn er drie geworden. We wilden eerst aan beide buitenkanten twee banen bouwen, met een middenstuk waar je kon kijken, dus vier banen in totaal. Maar het bestemmingsplan gaf daarvoor de ruimte niet en het stuitte op bezwaren van omwonenden, die er heel fel ingingen. Dat moesten we niet willen, hebben we toen gezegd. Zo zijn we tot een ander model gekomen, is het een hal zonder horeca geworden en volledig geautomatiseerd.”

Voor eten en drinken kunnen de tennissers naar het clubhuis van TC IJburg. Wie een baan reserveert krijgt een code en kan daarmee toegang krijgen tot de hal, waar het licht zeven minuten voor aanvang aanfloept en zeven minuten na het verstrijken van de tijd weer uitgaat. Er was bovendien de mogelijkheid om het zo duurzaam mogelijk te doen. 

Hal-IJburg-3“Dat past bij ons, dat past bij IJburg. We kwamen uit bij een prefab-hal van een bouwer uit België. Die is aangepast met beton en glas en we wilden heel graag een aardwarmtepomp. We zijn volgens mij de eerste hal met vloerverwarming. Door die pomp wordt hij verwarmd in de winter en gekoeld, via koud water uit de grond van 8 tot 10 graden, in de zomer. Als het buiten 35 graden is, kunnen we het afkoelen naar 22 graden. Zo kan de hal winter én zomer worden gebruikt.”

“We zijn aan het kijken of het meer kan opleveren als we het dak verhuren aan particulieren”

Tegenvallers
IJburg wist de hal mede dankzij een substantiële bijdrage van de gemeente Amsterdam te bouwen. De accommodatie is geïsoleerd volgen de moderne normen, de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen worden nog onderzocht. “Je krijgt alleen als stichting maar de helft van het bedrag aan energie dat je teruglevert aan het net. We zijn nu aan het kijken of het meer kan opleveren als we het dak verhuren aan particulieren.”

Bij TC IJburg is na jaren van groei het ledenaantal gestabiliseerd tot duizend, van wie 40 procent jeugd is. De eerste tegenvallers wat betreft de hal, waar de tennisscholen Holland Tennis Academy uit Haarlem en het Amsterdamse Tennis op Maat in elk geval gaan trainen, heeft Dackus al wel moeten incasseren. “Slechts een deel van de capaciteit van de hal wordt komende winter door leden van de eigen club bezet. Daarnaast gaan we door vertraging met de oplevering van de vloer één tot twee weken later open dan gepland.”

Voor meer informatie: ontwikkeling tennishal

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst