Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

FC Kruisband informeert en motiveert patiënten

door: Leo Aquina | 20 september 2018

Iedere voetballer kent wel iemand die zijn voorste kruisband ooit heeft afgescheurd. Het is niet de meest voorkomende blessure in het voetbal, maar de impact is groot. Revalideren kost minstens negen maanden en het is nog maar de vraag of de speler in kwestie daarna terugkomt op hetzelfde niveau. Jeroen van de Camp is een ervaringsdeskundige. Als amateurvoetballer scheurde hij de voorste kruisband in zijn knie liefst drie keer. Het inspireerde hem tot FC Kruisband, een website waarmee hij sinds 2010 informatie over de blessure deelt. “Mijn doel is mensen bewust maken van de blessure, de gevolgen en de revalidatie. Ik wil informeren en motiveren en daarbij staat de patiënt centraal.” Inmiddels geeft Van de Camp ook lezingen over de blessure en praat hij regelmatig met medisch specialisten over deze blessure.

FCKruisband-1Jeroen van de Camp scheurde in maart 2003 voor het eerst de voorste kruisband in zijn linkerknie. Bij zijn rentree in september 2004 ging het meteen weer mis.

“Ik was geopereerd en de revalidatie was goed verlopen. Ik had het gevoel dat ik weer helemaal fit was en dat was ook de inzet van het revalidatietraject. Ik had niet het gevoel dat ik te vroeg terugkwam, maar het ging binnen een paar minuten weer mis. Daarna ben ik gestopt met voetballen. Met de tweede revalidatie had ik een ander doel voor ogen: hoe zorg ik ervoor dat ik op mijn 40ste niet rondloop met de knie van een 60-jarige. Zo'n revalidatietraject heeft grote impact op je werk en je familieleven." Hoewel Van de Camp dus definitief was gestopt met voetballen, ging het in 2009 nog een keer mis.

“Ik had jaren niet meer gevoetbald en ik deed voor de lol mee aan een familietoernooi en toen ging het dus toch weer mis.” Na de derde gescheurde kruisband verruilde Van de Camp het sportveld voor een nieuwe passie: FC Kruisband. “Ik heb nooit meer een sport gevonden die ik zo leuk vond als voetbal, maar ik had wel een andere hobby gevonden. Ik besteed een paar honderd uur per jaar aan FC Kruisband, naast mijn gewone baan.” Van de Camp is naast FC Kruisband in het dagelijks leven zelfstandig coach en consultant voor onder meer winkelbedrijven. 

“Er was een aantal voorbeelden van profvoetballers die succesvol waren teruggekomen van een afgescheurde kruisband, zoals Ruud van Nistelrooy en Ronaldo. Dat vertekende mijn beeld”

Van de Camp begon al in 2003 met het verzamelen van informatie over de kruisbandblessure, die hij in eerste instantie had onderschat. “In die tijd was er een aantal voorbeelden van profvoetballers die succesvol waren teruggekomen van een afgescheurde kruisband, zoals Ruud van Nistelrooy en Ronaldo. Dat vertekende mijn beeld. Toen ik meer ging opzoeken, hoorde ik ook de andere verhalen en ik vond het belangrijk dat patiënten weten wat er aan de hand is als zij met de blessure worden geconfronteerd.” Sinds hij in 2010 met FC Kruisband begon, leidde zijn zorgvuldig gedocumenteerde informatie tot een netwerk aan contacten, dat weer leidde tot nog meer informatie.

Wegwijs
Wat kunnen patiënten allemaal op FC Kruisband vinden? Van de Camp: “Mensen die hun kruisband afscheuren, worden geconfronteerd met belangrijke keuzes. Welk revalidatietraject is het beste? Dat zijn persoonlijke keuzes en daarin kan ik ze niet adviseren, maar op FC Kruisband kunnen ze wel zien wat de mogelijkheden zijn en kunnen ze lezen over de ervaringen van anderen.” 

“Er zijn orthopeden die misschien maar vijftien operaties per jaar doen en anderen doen er 150. Dat maakt een hoop verschil en datzelfde geldt voor fysiotherapeuten"

Van de Camp benadrukt dat hijzelf nooit advies geeft. “Ik heb geen medische achtergrond, dus dat is mijn taak niet. Wel kan ik mensen een beetje wegwijs maken. Op FC Kruisband is een lijst te vinden met specialisten en fysiotherapeuten die veel expertise hebben op het gebied van de kruisband. Er zijn orthopeden die misschien maar vijftien operaties per jaar doen en anderen doen er 150. Dat maakt een hoop verschil en datzelfde geldt voor fysiotherapeuten."

Lezingen in stadions
Van de Camp kent veel van die specialisten en fysiotherapeuten inmiddels persoonlijk. “Ik word wel eens uitgenodigd op operatiekamers en op die manier doe ik veel kennis op”, vertelt hij. Veel specialisten en fysiotherapeuten zijn inmiddels ook ambassadeur van FC Kruisband. “Zij zien ook dat het waardevol is voor patiënten om goed geïnformeerd te zijn en daar werken ze graag aan mee.

“Clubs bestellen een shirt om aan spelers te kunnen geven in plaats van de traditionele fruitmand”

FCKruisband-2Vorige week gaf Van de Camp een lezing bij PSV in de Frits Philips Lounge. “Er waren veel mensen, patiënten, maar ook specialisten. Boudewijn Zenden sprak er ook als ervaringsdeskundige. Ik hoop de komende jaren meer van dit soort bijeenkomsten te kunnen houden op verschillende plekken in Nederland. Daarbij mik ik op mooie sportlocaties, dat kunnen voetbalstadions zijn, maar bijvoorbeeld ook Thialf in Heerenveen. Ook met die lezingen wil ik informeren en motiveren."

Van de Camp begon FC Kruisband als hobby en dat is het nog altijd, maar hij werkt er met professionele zorgvuldigheid aan. Hoewel het niet de ambitie is om ervan te leven, verdient hij er inmiddels ook een zakcentje aan. “Het is natuurlijk een nichemarkt, maar FC Kruisband heeft inmiddels een webshop met kleding. Dat is vooral om mensen een hart onder de riem te steken bij de revalidatie. Clubs bestellen bijvoorbeeld een shirt om aan spelers te kunnen geven in plaats van de traditionele fruitmand.”

Voor meer informatie: www.fckruisband.nl 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst