Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Met Rinus moet iedereen voetbaltraining kunnen geven

door: Marc Hoeben | 20 september 2018

Heeft u de nieuwe Messi of de nieuwe Lieke Martens in huis? Heeft u hem of haar bij een leuke voetbalclub in de buurt aangemeld? En vraagt deze vereniging om uw plezierige inzet bij het coachen en trainen, maar denkt u van toeten noch blazen te weten? Twijfel dan niet, ga lekker aan de slag met het teampje van het kroost en doe vooral een beroep op Rinus: uw door voetbalbond KNVB bedachte steun en toeverlaat bij het in goede banen leiden van sportieve loopbanen.

Rinus is online te vinden. Ofwel via de website van de KNVB, ofwel door de speciale app te downloaden voor de mobiele telefoon en zo ook het gebruiksgemak op het trainingsveld te hebben. Uiteraard is het goed om daarbij te bedenken dat de naam Rinus niet zomaar uit de lucht is komen vallen, maar dat de voetbalbond zich hiermee schatplichtig toont. “We hebben ons laten inspireren door de enige echte Rinus Michels”, zegt Samuel Owusu Ansah van de afdeling die verantwoordelijk is voor de technische invulling en de verdere ontwikkeling. “Dat kan natuurlijk niet missen.”

Rinus-1Naam met een knipoog
Michels is inmiddels overleden, maar zijn naam is voor altijd verbonden aan de successen van Ajax in de jaren zeventig en de Europese titel van Oranje in 1988. “We hebben wat sessies met de afdeling marketing gehad en toen borrelde het idee van de naam Rinus op. Iedereen vond het supergaaf. Het is een naam met een knipoog, maar zeer zeker ook heel herkenbaar, omdat iedereen een verband legt met voetbaltrainingen.”

“Uit onderzoek kwam naar voren dat trainers de belangrijkste reden vormen voor de uitstroom van voetballertjes. Dan gaat het vaak om klachten over het wisselbeleid, dat ze nooit de bal krijgen en dat de trainingen niet goed zijn”

Vorig jaar september werd Rinus gelanceerd. Helemaal nieuw was het idee van een online tool ter ondersteuning bij coachen en trainingen niet. “We hadden de KNVB trainingsplanner als eerste online product, maar dat was alleen voor de leeftijden tot 6 en tot 13 jaar. Bovendien was het technisch uitbesteed aan een externe partij.”

Klachten over de trainer
Rinus-2Na een wat roerige periode voor de organisatie van de KNVB, met minder focus en geld voor de verdere ontwikkeling van een online tool, kwam het tot de uitwerking van een meer uitgekristalliseerd product dat bovendien aansloot bij de conclusies over de voetbalopleiding in het rapport Winnaars van morgen. “In 2016 kwam het tot een werkgroep. Uit onderzoek kwam naar voren dat trainers de belangrijkste reden vormen voor de uitstroom van voetballertjes. Dan gaat het vaak om klachten over het wisselbeleid, dat ze nooit de bal krijgen en dat de trainingen niet goed zijn.”

Het leidde binnen de werkgroep tot het inzicht dat in elk geval de kwaliteit van de trainingen omhoog moest en dat dit mede door een verbeterd platform zou moeten kunnen lukken. “We hebben nu bijvoorbeeld het aanbod uitgebreid, ook voor de categorieën onder 14 en onder 19 jaar. Het is makkelijker zoeken naar de juiste trainingen en oefeningen. Bovendien is het verwerkt op de website van de KNVB, sluit het naadloos aan bij onze visie op voetballen en doen we het nu allemaal zelf in plaats van het uit te besteden. Het grote voordeel van het laatste is dat je veel verder kunt gaan met het vernieuwen en verbeteren en het verwerken van de meest actuele oefenstof.”

Rinus-3Tekentool voor een hoger niveau
Rinus biedt momenteel vier ‘hoofdzaken’ aan: dertig programma’s, midweekse trainingen voor alle leeftijdscategorieën, concrete voorbeelden van trainingen (160 in getal) en losse oefeningen (220 in getal). Ook geeft Rinus tips en trucs voor het coachen en begeleiden van een team. “De input komt van de trainers van de KNVB en van externe trainers. We hebben ook rondetafelgesprekken gevoerd om te weten te komen waaraan het meeste behoefte was. Dat willen we ook in de toekomst blijven toetsen.”

“We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een tekentool, die het voor trainers op een wat hoger niveau weer interessanter maakt”

Rinus richt zich vooral op de beginnende trainers, maar zal zich ook steeds meer ontwikkelen voor trainers die al meer kennis hebben, veeleisender zijn en meer prestatief werken. “We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een tekentool, die het voor trainers op een wat hoger niveau weer interessanter maakt. Daarnaast zijn we ook bezig met keepersoefeningen, waar veel vraag naar is. Hopelijk lukt het om die voor eind 2018 op Rinus te zetten.”

Rinus-4Winst
Per maand heeft Rinus, aldus Owusu Ansah, zo’n 11.500 unieke gebruikers, die voor de ondersteuning niets hoeven te betalen. “Het potentieel bestaat uit circa 45.000 tot 60.000 trainers in Nederland. Ik denk dat we 20 procent bereiken. Dat is zeker positief. We willen graag richting de 15.000 per maand gaan en er valt in onze ogen nog winst in effectiviteit te halen als meer mensen ook echt volgens een programma gaan werken en niet alleen de losse oefeningen gebruiken.”

Voor meer informatie: Rinus

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst