Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Rugby Nederland wil samen met België het niveau opschroeven

door: Nelleke van der Heiden | 13 september 2018

Rugby Nederland en Rugby Belgium spelen nu en de drie komende seizoenen in een gezamenlijke competitie, de BeNeCup. In drie weekenden spelen de vier beste Nederlandse en vier beste Belgische clubs in twee poules tegen elkaar. Dit jaar zijn de teams op 1 september begonnen en de poulewinnaars spelen op 22 september de finale. Bedoeling van de samenwerking is de sport in Nederland een boost geven en naar een hoger niveau brengen, zegt directeur Andrew Meredith van Rugby Nederland.

Rugby1 copyHet is niet de eerste keer dat het Nederlandse rugby samenwerkt met de zuiderburen. Eerder zaten Nederland en België samen met Duitsland in de North Sea Cup, van 2011 tot 2014. Die competitie is gestopt omdat het niveauverschil te groot was. Nu speelt België in Europees verband ook een trede hoger dan Nederland (de European Championship Poule tegenover de Trophy Poule), maar in de net begonnen gezamenlijke competitie blijken de Nederlandse teams gewaagd aan de Belgische.  

Meer strategie
Het idee van deze competitie, vertelt directeur Andrew Meredith van de rugbybond, is dat de top vier uit Nederland strijdt tegen de Belgische top vier. “Er zit nu meer strategie achter. We delen niet alleen een competitie, maar werken eveneens op andere manieren samen. Er vindt een uitwisseling van scheidsrechters plaats, zodat ook de officials zich sneller ontwikkelen. Er is bovendien een programma gemaakt om talenten te identificeren en beter te laten worden.” 

Met de BeNeCup krijgen de beste Nederlandse vier clubs de kans om meer wedstrijden op een hoger niveau te spelen. Nu ziet Meredith van Rugby Nederland dat de echte talenten op zoek gaan naar een uitdaging in het buitenland, waar het niveau hoger is. “Het niveau in Nederland ontwikkelt zich al wel, maar niet snel genoeg. De topteams verliezen hun talenten, omdat het niveau niet snel genoeg omhoog gaat.” 

“We hebben in Nederland een nationaal trainingscentrum, dat is interessant voor België. En België is goed in verenigingsondersteuning, daar kunnen wij van leren”

Rugby2 copySamenwerking gaat verder dan BeNeCup
België heeft hetzelfde probleem, daar vertrekken de talenten ook. Met de BeNeCup hopen beide landen rugby een boost te geven en talenten vast te houden. Nu gaan de high potentials nog naar Frankrijk, waar ze niet alleen op een hoger niveau kunnen spelen, maar ook een klein zakcentje verdienen.

“We hebben in Nederland een nationaal trainingscentrum, dat is interessant voor België. En België is goed in verenigingsondersteuning, daar kunnen wij van leren.” Meredith benadrukt zo nog maar eens dat de samenwerking verder gaat dan alleen de BeNeCup. Dat Rugby Nederland de samenwerking zo opzoekt met België, wil niet zeggen dat het alleen maar slecht gesteld is met het Nederlandse rugby. “We zijn één van de weinige bonden die qua ledenaantallen groeien. De groei bedraagt tussen de 10 en 20 procent per jaar. Er komt meer jeugd bij, maar het is een uitdaging om ze te houden als ze tussen de 16 en 18 jaar oud zijn. Ze doen misschien meerdere sporten en moeten dan gaan kiezen.” 

Evenementen rond het nationale team
Ook over belangstelling heeft de bondsdirecteur steeds minder te klagen. Bij de clubs staan voor de landelijke competitie honderden mensen langs de lijn en bij interlands zijn dat er zo’n vijfduizend. “Toen ik drie jaar geleden bij de bond begon, stond er bij een interland een man of duizend. Dat kan nog steeds beter”, zegt Meredith. Hij vindt dat er veel meer evenementen rond de wedstrijden van het nationale team moeten komen. “Zo kun je dat team belangrijker en bekender maken.”

“Met Rugby Europe, de overkoepelende bond in Europa, wil ik gaan voor een echt EK met zestien landen elke vier jaar”

Bij die wens komt de nieuwe hoofdsponsor DEGIRO goed van pas. Die wil naast sponsoring van de nationale selectie ook investeren in de breedtesport. “Dat zie je niet heel vaak. Deze week vindt de DEGIRO jubileumweek plaats bij de Rugby Academie Zuid West en dan krijgen de deelnemers van alle Academies een hoody die is gesponsord door DEGIRO.” 

Extra aantrekkelijk voor sponsoren
Rugby3 copyEr zijn meer sponsors, zoals Canterbury voor de kleding en medische sponsor Fysio Cura Plaza. Ondanks deze verschillende sponsors en partners is de bond voortdurend op zoek naar nieuwe sponsors. Met de nieuwe BeNeCup hopen het Nederlandse en Belgische rugby ook extra aantrekkelijk voor sponsoren te worden. 

Het rugby beter promoten, het niveau omhoog brengen, nieuwe sponsoren vinden en talenten behouden voor het Nederlandse en Belgische rugby. Met de BeNeCup hoopt Meredith op al die fronten stappen te maken. Internationaal hoopt de bond te promoveren naar het hoogste niveau. De zeslandencompetitie is uitgesloten - daaruit degradeert niemand en er komt via promotie ook geen land bij - maar misschien kan de BeNeCup na vier jaar worden verlengd en uitgebreid met andere landen. Meredith denkt aan een hereniging met Duitsland. 

“Met Rugby Europe, de overkoepelende bond in Europa, wil ik gaan voor een echt EK met zestien landen elke vier jaar. Er is al wel een WK elke vier jaar, maar nog geen EK. Daar is zeker vraag naar, maar ligt gevoelig bij die zes beste landen van de hoogste competitie: Engeland, Ierland, Schotland, Frankrijk, Italië en Wales.”

“België doet een gooi naar het WK van 2023. Dat droom ik ook voor Nederland. We gaan de goeie kant op, maar dat is misschien te vroeg.”

Dromen van het WK
De ultieme droom van de directeur is ooit te kunnen deelnemen aan het WK. “Dankzij initiatieven als de BeNeCup kunnen we beter worden. België heeft dezelfde droom. Dat doet een gooi naar het WK van 2023. Dat droom ik ook voor Nederland. We gaan de goeie kant op, maar dat is misschien te vroeg.”

Eerst maar de finale van de BeNeCup, op 22 september op neutraal terrein in Brussel, of als het een puur Nederlandse finale wordt in Amsterdam. De eerstvolgende interland in Nederland is op 24 november, dan speelt Nederland tegen Zwitserland. Andrew Meredith hoopt op veel toeschouwers.

Voor meer informatie: BeNeCup

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst