Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Cheerhub maakt cryptogeld voor financiering amateursport

door: Leo Aquina | 13 september 2018

Wat hebben ‘cryptocurrency’ en amateursport met elkaar te maken? Op het eerste gezicht niets, maar daar wil Cheerhub verandering in brengen. “Met Cheerhub willen we het communicatie- en het financieringsprobleem in de amateursportmarkt oplossen met behulp van vooruitstrevende blockchain- en cryptotechnologie”, zegt CEO Maarten Bushoff. Als sportfanaat en -liefhebber wil hij de amateursport vooruit helpen. "Met de huidige techniek is er zoveel mogelijk op het gebied van communicatie en daar wordt in de amateursport weinig mee gedaan. Dat willen wij veranderen en met Cheerhub proberen we tegelijkertijd het funding-probleem in de sport aan te pakken."
 
CheerhubMaartenBushoffCheerhub is gebaseerd op een berichtenplatform voor bedrijven (Slack) waarmee binnen een bedrijf op allerlei manieren intern gecommuniceerd kan worden. “Dat gaat verder dan alleen berichten”, vertelt Maarten Bushoff. “Er wordt allerlei informatie uitgewisseld: documenten, data, video, noem maar op. Wij hebben een soortgelijke applicatie gebouwd voor amateursporters. Iedereen kan daarin alles delen. Bijvoorbeeld over de club, binnen je team of over je competitie samen met andere teams. Het gaat erom dat mensen op een duidelijke plek, met elkaar, eenvoudig informatie en verhalen kunnen uitwisselen. Door interactie te versimpelen brengen we de clubs en de leden dichter bij elkaar. Dat resulteert in hogere mate van betrokkenheid.”

CHEER token
Met Slack willen Bushoff en zijn collega's er vooral voor zorgen dat de aansprekende verhalen in de amateursport beter over het voetlicht worden gebracht. Hoe willen zij de sport hiermee op het gebied van financiering verder helpen? “Dat doen we door blockchaintechnologie te integreren met ons platform. We maken onze eigen cryptomunt. Dat is de CHEER token, die binnen onze app op drie manieren kan worden gebruikt: om te doneren, te abonneren of te investeren.” 

Met blockchain stapt Cheerhub af van het traditionele verdienmodel in de sport, waarbij communicatieplatforms voornamelijk leven van advertentie-inkomsten. Bushoff: “Binnen Cheerhub wordt aan iedere transactie binnen het platform een micro payment gekoppeld, die wordt betaald in CHEER tokens. Als iemand een filmpje uploadt, kunnen anderen dat waarderen met een micro payment in CHEER tokens. Zo wordt de maker van de inhoud beloond."

“De markt bepaalt de waarde van de token. Hoe meer er met de munt op het platform gedaan kan worden, hoe beter”

Van crypto naar echt geld
De CHEER token is een cryptomunt, vergelijkbaar met bitcoin. “Het is de native currency van ons platform”, aldus Bushoff. “We brengen de CHEER tokens op de markt via een zogenaamde initial coin offering (ico), waarbij investeerders CHEER tokens kunnen kopen voor 0,20 dollar per stuk. Op die manier halen wij geld op om verder te kunnen werken aan het platform. In totaal komen er honderd miljoen tokens op de markt, die tegen de initiële prijs worden verkocht. Alle tokens die niet op de ico worden verkocht, worden later via een vooraf opgesteld businessplan geleidelijk in de markt gebracht. Mensen die tokens bezitten, kunnen daar op het platform zaken mee doen. Ze kunnen aan makers van de inhoud doneren, zich op content feeds abonneren en ze kunnen investeren, bijvoorbeeld in sporttalenten.”

Cheerhub-2 copyDe CHEER token is initieel 0,20 dollarcent waard. Hoe kunnen mensen die tokens omzetten in echt geld en wie bepaalt dan wat de munt waard is? “De markt bepaalt de waarde van de token”, legt Bushoff uit. "Hoe meer er met de munt op het platform gedaan kan worden, hoe beter. Het is uiteindelijk een kwestie van vraag en aanbod. Als mensen de CHEER token willen omzetten naar dollars of euro's, kan dat via een public exchange, daar zijn de munten gewoon verhandelbaar.” 

“In eerste instantie richten we ons met het platform op Nederland en drie specifieke sporten: voetbal, tennis en hockey. In de toekomst willen we er echter een internationaal platform van maken”

De cryptomunt is volgens Bushoff helemaal veilig. “Mensen kunnen de CHEER tokens bewaren in een digitale portemonnee en daar begeleiden wij ze helemaal bij. Blockchain is onafhankelijk van banken. Het is een soort gedeeld grootboek waarin alle transacties worden vastgelegd. Daardoor kun je ook niet zomaar CHEER tokens kwijtraken. Het is namelijk allemaal terug te vinden in dat digitale grootboek."

Toekomst
Of Cheerhub inderdaad het communicatie- en financieringsmodel van de toekomst is in de amateursport, is moeilijk te zeggen, maar de ambitie is groot. “In eerste instantie richten we ons met het platform op Nederland en drie specifieke sporten: voetbal, tennis en hockey. In de toekomst willen we er echter een internationaal platform van maken.”

Cheerhub steekt de internationale ambitie niet onder stoelen of banken. “De initiële focus ligt in 2018 op de thuismarkt. Cheerhub is gefinancierd met ongeveer 200.000 dollar aan privaat geld van de oprichters en familie. De volgende stap is het binnenhalen van 12 miljoen dollar, die zal worden gebruikt voor marketing en ontwikkeling. We mikken op een marktaandeel van 10 procent op het gebied van communicatie in de amateursport binnen vijf jaar." 

Voor meer informatie: Cheerhub

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst