Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

SV Bedum brengt walking football naar Iran

door: Nelleke van der Heiden | 30 augustus 2018

SV Bedum is woensdag 29 augustus met een delegatie van negen personen aangekomen in Ghoochan (Iran) om de senioren daar kennis te laten maken met walking football, een sport voor 60-plussers om zonder blessures te bewegen, vitaal te blijven en sociale contacten te blijven opdoen. Bij walking football wordt op een kleiner veld gespeeld en er mag niet worden gerend. De ‘lopende voetballers’ spelen zes tegen zes, zonder keeper.

XL28 WalkingFootball-1 copyHet initiatief voor de reis naar Iran komt bij Massoud Djabani - zelf 64 jaar - vandaan. “Het is mijn zoete droom om met walking football een brug te slaan tussen mijn woonplaats Bedum en Ghoochan in Iran, waar ik vandaan kom. Ghoochan is mijn geboortestad waar ik tot mijn achttiende heb gevoetbald.” 

Kleine jongens
Djabani kwam dertig jaar geleden via Pakistan als politiek vluchteling naar Nederland. Zijn verblijf begon in Groningen en vier jaar geleden verhuisde hij naar Bedum. Daar kwam hij bij SV Bedum terecht en maakte bij die club kennis met walking football. Ze begonnen destijds met twaalf voetballers, inmiddels zijn er 35 mannen en 16 vrouwen die walking football spelen.

“We zijn allemaal senioren, maar op het veld zijn we kleine jongens. Ik word helemaal gek, wil beter presteren en echt winnen” 

Zijn grote talent? “Ik speel meestal op het middenveld. De bal rondbrengen en de spits assisteren is mijn sterke punt, maar ik ben geen topscorer.” En een plek in de basis? “Ja, ik ben wel een basisspeler. Ik kijk goed, maar ik maak ook fouten. Ik ren vaak en dat mag niet, want het is echt walking football. Dan wordt er gefloten door de scheidsrechter. We zijn allemaal senioren, maar op het veld zijn we kleine jongens. Ik word helemaal gek, wil beter presteren en echt winnen.” 

Familie
Door het walking football komen de zogenoemde OldStars makkelijk in beweging. Naast gezondheidswinst levert het bovendien sociale contacten op. Als iemand bijvoorbeeld ziek is, gaat de rest op bezoek en de 60-plussers zijn daarnaast als vrijwilliger actief op de club. “We zijn een soort familie en van al het vrijwilligerswerk bij SV Bedum wordt het meeste door walking footballspelers gedaan”, zegt Djabani. In heel Nederland zijn er inmiddels al bij bijna driehonderd amateurclubs walking footballteams. In Iran moet de seniorensport nog aanslaan.

De Iraniërs hebben al twee teams gevormd, maar de Nederlanders en Iraniërs gaan ook mixen zodat ze eveneens mét elkaar spelen

Op 29 augustus vertrok Massoud Djabani met acht anderen naar Iran, om ook daar het walking football te introduceren. Hij verwacht een sportieve revolutie. “In Iran komen mensen bij elkaar in het park, maar walking football kennen ze niet. We gaan het promoten, laten zien hoe de bal een middel is voor sociale contacten en dat het goed is voor de gezondheid.”

XL28 WalkingFootball-2Brug slaan tussen twee culturen
Twee jaar geleden kreeg Djabani het idee. Hij sprak erover met zijn vader, die nog steeds in Iran woont, andere bekenden uit Iran en zijn nieuwe voetbalvrienden. Iedereen was enthousiast en al snel merkte Djabani dat het begon te leven. Een datum werd geprikt en de plannen werden uitgewerkt. De bedoeling is dat er een toernooi wordt gespeeld. Eerst geeft de Nederlandse delegatie uitleg en daarna spelen ze tegen elkaar. De Iraniërs hebben al twee teams gevormd, maar de Nederlanders en Iraniërs gaan ook mixen zodat ze eveneens mét elkaar spelen. 

“Via de media krijgen mensen een verkeerd beeld van Iran. Ze horen alleen over geweld en onderdrukking”

En het draait niet alleen om voetbal. Drie dagen gaan ze intensief voetballen, de rest van de twaalf dagen bezoeken ze bezienswaardigheden, horen ze traditionele muziek, gaan ze naar worstelaars en ontmoeten ze andere mensen. Djabani hoopt dat er een brug wordt geslagen tussen de twee culturen. “Via de media krijgen mensen een verkeerd beeld van Iran. Ze horen alleen over geweld en onderdrukking. Dat is er ook wel, maar de bevolking bestaat uit mensen met hoop en dezelfde basisbehoeften.” 

Politieke spanningen
De negen ambassadeurs van walking football zouden eigenlijk al in maart afreizen naar Iran, maar vanwege politieke spanningen in het land is dat uitgesteld. Nu kan het wel. Volgens Massoud Djabani is het voor toeristen absoluut niet gevaarlijk. “Dagelijks zijn er duizenden toeristen. Wel is alles door de sancties veel duurder. Maar Iraniërs zijn gastvrij en zullen er alles aan doen het hun gasten naar de zin te maken.” 

De negen walking footballers van SV Bedum doen dagelijks verslag met foto’s en film en dat zetten ze op de website www.puurvoetbalonline.nl zodat iedereen een beetje meereist.

Voor meer informatie: OldStars

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst