Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

WK Ultimate Frisbee in 2020 naar Leeuwarden

door: Leo Aquina | 19 juli 2018

"Het is heel gaaf om een WK in eigen land te hebben", zegt voorzitter Jos Verhoeven van de Nederlandse Frisbee Bond (NFB). Op 14 juli wees de World Flying Disc Federation (WFDF) het WK 2020 toe aan Leeuwarden. Nederland organiseerde vorig jaar al een EK voor junioren, maar het WK is een primeur. "Als NFB zijn wij een te kleine bond om een dergelijke toernooi op eigen kracht te organiseren, maar The Organizing Connection kwam twee jaar geleden bij ons met een voorstel om namens ons een bid te doen", vertelt Verhoeven.

De NFB is met 1.600 leden een kleine bond, maar het aantal leden groeit snel. "Ons ledental is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld", vertelt Verhoeven. "Er zijn maar weinig sporten met een dergelijke groei. Ze belden laatst vanuit NOC*NSF zelfs om te vragen wat ons geheim is. Ik denk dat onze sport heel goed in de huidige tijdgeest past. Het is heel dynamisch. Iedereen die een frisbee ziet, wil ermee gooien. We zijn ook de enige teamsport zonder scheidrechter. Bij ons zijn de spelers zelf verantwoordelijk voor een eerlijk en ordelijk spelverloop en dat levert een heel sportieve sfeer op. Dat spreekt ook de ouders aan, die zien hoe hun kinderen veel meer leren dan de sport alleen."

XL26Frisbee-1

Semi-professioneel in de VS
Op de website van de NFB staat een uitgebreide uitleg over het spel dat al vanaf 1981 in Nederland wordt gespeeld. Er zijn competities voor mannen, vrouwen en mixed teams. In de Verenigde Staten wordt de sport inmiddels semiprofessioneel beoefend. "Er spelen twee Nederlanders in de Noord-Amerikaanse competitie", vertelt Verhoeven.

De NFB en The Organizing Connection deden in eerste instantie een gooi naar het WK van 2018, maar dat lukte niet. "Het was toen nog onduidelijk of de Olympische Spelen van 2024 naar Parijs of Los Angeles zouden gaan en daarom gingen alle bids naar Noord-Amerika, in de hoop om de sport daarmee goed op de kaart te zetten als kandidaat voor het Olympisch programma." Gezien de populariteit van Ultimate Frisbee in de Verenigde Staten, verwacht Verhoeven dat de sport een serieuze kans maakt op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

De bond schat in dat er zo'n drieduizend sporters en begeleiders uit meer dan veertig landen naar Leeuwarden komen

Stadion Cambuur
Het WK van 2020 heeft geen olympische proporties, maar groot is het wel. "Reken maar op een begroting met zes nullen", aldus Verhoeven. De gemeente Leeuwarden (100.000 euro) en de provincie Friesland (35.000) dragen daar hun steentje aan bij. De bond schat in dat er zo'n drieduizend sporters en begeleiders uit meer dan veertig landen naar Leeuwarden komen voor het toernooi dat van 11 tot en met 18 juli 2020 op de kalender staat. In de stad Leeuwarden worden twintig sportvelden gebruikt en de finale wordt gespeeld in het stadion van voetbalclub Cambuur. Een schatting over het aantal toeschouwers durft Verhoeven nog niet te maken, maar in Londen kwamen er twee jaar geleden meer dan 10.000 bezoekers op de finale af.

XL26Frisbee-2

Europees kampioen onder 20
Wat zijn de kansen van Nederland op het toernooi in eigen land? Verhoeven: "Op de wereldranglijst staan we twintigste overall, maar dat is een gecombineerde ranking. Daarin zijn alle categorieën opgenomen, junioren, dames, heren en mixed teams. Omdat wij een relatief kleine bond zijn, kunnen we niet in alle categorieën topteams leveren, maar we zijn een jaar of vijf geleden begonnen met een jeugdprogramma en dat werpt inmiddels zijn vruchten af. Ons meisjesteam onder 17 is in 2014 en 2015 Europees kampioen geworden. Als 'onder 20 team' werden ze het jaar daarna vierde op het WK, vorig jaar 'Europees kampioen onder 20' en volgende maand strijden ze weer voor de medailles op het WK in Canada. Over twee jaar hopen we op het senioren WK in eigen land dus ook serieus mee te kunnen spelen om de prijzen."

Voor meer informatie: www.frisbeesport.nl

XL26Frisbee-3

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst