Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Wandelbond verkent markt met Walk Challenge in Japan

door: Leo Aquina | 19 juli 2018

In Nijmegen zijn tienduizenden wandelaars bezig aan de derde dag van de Vierdaagse, veelal bestempeld als de zwaarste dag. Aan de vooravond van dit grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld presenteerde de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) de 'Walk Challenge'. Samen met Oad Reizen organiseert de bond in 2020 een meerdaags wandelevenement rond de Olympische Spelen in Tokio. Daarmee blaast de KWBN een oud evenement nieuw leven in. Eerder werden er in 2008, 2010 en 2012 ook al Walk Challenges georganiseerd. Met dit evenement wil de KWBN een braakliggend marktsegment aanboren. "Er is een specifieke groep financieel draagkrachtige ouderen die geïnteresseerd is in evenementen", aldus KWBN-directeur Paul Sanders.

XL26WalkChallenge-1Het initiatief voor de eerste Walk Challenge in 2008 kwam van Pieter Lambrechtse en de toenmalige voorzitter van de wandelbond Miel Termont. In China deden destijds zo'n 650 mensen mee aan het evenement, dat eindigde met een tocht over de Chinese Muur en een bezoek aan de Olympische Spelen in Beijing.

Vervolg
Het evenement kreeg een vervolg, maar na 2012 werd het niet meer georganiseerd. "Destijds was ik nog niet bij de wandelbond betrokken, dus waarom we er toen mee zijn gestopt, weet ik niet", aldus Sanders. Waarom de KWBN het evenement weer heeft opgepikt, weet hij wel: "We hebben vorig jaar een marktonderzoek gedaan en daar kwam uit dat je je met een wandel journey kunt onderscheiden. Mensen beginnen met wandelen omdat ze gezond willen worden. Vervolgens blijkt dat ze het leuk vinden. Dan worden het gepassioneerde wandelaars en komen ze in het traditionele wandelsegment terecht. Daarin kun je een specifieke doelgroep onderscheiden die geïnteresseerd is in evenementen en dingen ontdekken. Die markt is groot en interessant, ook voor onze partner Oad Reizen."

Zoals veel andere bonden zoekt de KWBN naar manieren om relevant te zijn voor de ongebonden sporter

Markt verruimen
Net als bijvoorbeeld de Atletiekunie en de KNWU heeft de wandelbond te maken met veel ongeorganiseerde sporters. "De KWBN heeft 58.000 leden, waarvan er zo'n 35.000 lid zijn van een wandelvereniging. De meeste wandelaars zijn geen lid van een vereniging of van de bond", aldus Sanders. Zoals veel andere bonden zoekt de KWBN naar manieren om relevant te zijn voor de ongebonden sporter. "Ons doel is niet om iedereen lid te maken van de bond. We willen samen met partners producten in de markt zetten die afgenomen kunnen worden."

XL26WalkChallenge-2Hoewel meer leden geen doel is van de KWBN, zoekt de bond wel contact met de ongebonden sporter. Sanders: "We zijn bezig een database op te bouwen. Op die manier leren we de mensen en hun behoeftes kennen en kunnen we beter inspelen op de markt. We willen een kenniscentrum zijn voor alles wat met wandelen te maken heeft en op die manier binden we mensen. Je zou ons eigenlijk moeten zien als een soort Unilever van de wandelmarkt een overkoepelende holding waar evenementen aan zijn gekoppeld. We willen de regie houden op de wandelmarkt."

Van Nagasaki tot Tokio
De Walk Challenge is een van die evenementen, net als de Nijmeegse Vierdaagse. Waar de Nijmeegse Vierdaagse op een groot internationaal publiek mikt, richt de Walk Challenge zich op een select gezelschap. De organisatoren mikken op zo'n achthonderd deelnemers. Oad verzorgt de reis en het verblijf. De deelnemers vertrekken half augustus 2020 vanuit Nederland naar Nagasaki, waar de eerste grote wandeltocht op het programma staat. Daarna staan er tochten gepland rond Ureshino, Nara en Saitama City/Omiya. Tijdens de Walk Challenge bezoeken de deelnemers cultureel erfgoed, natuurschoon en andere bezienswaardigheden, zoals de vermaarde Mount Fuji. De reis duurt vijftien tot zeventien dagen en de deelnemers hebben afsluitend de mogelijkheid om evenementen van de Paralympische Spelen in Tokio te bezoeken.

Voor meer informatie: www.kwbn.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst