Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

European Sports for All Games vindt ditmaal in Friesland plaats

door: Marc Hoeben | 19 juli 2018

Natuurlijk, het is al langer duidelijk dat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad is en dat de provincie Friesland ook om die reden bol staat van de activiteiten. Van 3 tot en met 7 augustus gaan de schijnwerpers er nog wat feller branden voor de TAFISA European Sports for All Games, met op de slotdag een ‘Kennissafari’ van Kenniscentrum Sport in het centrum van Heerenveen.

XL26-KennisSafari-1TAFISA (The Association For International Sport for All) is de wereldwijde organisatie die zich bekommert om het lot van de meer traditionele, cultuurgebonden sporten. Hiervoor neemt het om de vier jaar de organisatie van de World Games voor haar rekening. De laatste en tevens zesde editie was in 2016 in het Indonesische Jakarta, de volgende keer is in 2020 in Lissabon in Portugal. 

“Het is altijd een mooie gelegenheid om de traditionele sporten op het schild te hijsen”, zegt Jacqueline Kronenburg van Kenniscentrum Sport. “En om op die manier inspiratie te bieden voor sportparticipatie in de toekomst.”

Primeur
Van de World Games bestond ook al een Aziatische afgeleide, maar een Europese variant nog niet. Het komende evenement in ons land betreft dus een primeur. Kronenburg: “Sport Fryslân heeft een bid gedaan om de World Games naar Nederland te halen. Dat ging niet door, maar er lag wel een mooi aanbod in combinatie met Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Zo zijn ze op de Europese Games gekomen.”

"Er komen ook mensen uit Japan die Chanbara gaan demonstreren, wat gebaseerd is op eeuwenoude vechtkunsten"

XL26-KennisSafari-2

Voor de European Sport for All Games, waarvoor Sport Fryslân, NOC*NSF en TAFISA samenwerken, komen mensen uit alle hoeken van de wereld ingevlogen, waarbij de hoofdmoot wel uit Europa instroomt. “Maar er komen ook mensen uit Japan die Chanbara gaan demonstreren, wat gebaseerd is op eeuwenoude vechtkunsten.”

Kaasrollen of wijnvaten rollen
Enkele tientallen traditionele sporten presenteren zich via clinics en wedstrijden, voor Friesland is het bijvoorbeeld ook de ultieme kans om bewegingsvormen uit het cultureel erfgoed in het zonnetje te zetten. “Het evenement is gekoppeld aan wedstrijden in het kaatsen, aan de Sneek Week, aan het Skûtsjesilen, aan het fierljeppen, noem maar op. En de Elfstedenhal gaat drie dagen open voor allerlei activiteiten. Op die manier presenteert Friesland zich, zoals Ierland met Hurley en Gaelic Football komt en weer anderen met kaasrollen of wijnvaten rollen.”

De verschillende sporten vinden verspreid over Friesland plaats, deelnemers worden door dorpen geadopteerd en in gastgezinnen opgenomen. “Het mooie is dat je op die manier allerlei verbindingen tot stand brengt. Friesland wil graag het karakter van een open gemeenschap uitdragen en dit past daar helemaal in.”

Kennissafari
Het evenement trekt rond de 200 deelnemers en rond de 10.000 bezoekers, zo is de verwachting. Kenniscentrum Sport organiseert op de slotdag in het centrum van Heerenveen een ‘Kennissafari’. “Deze is bedoeld voor wethouders sport en cultuur, voor beleidsmedewerkers van gemeenten, voor mensen van sportbonden, voor mensen vanuit de wetenschap.”

"We hebben een discussie over de toekomst van de sportparticipatie, waarbij ook de Directie Sport van het ministerie van VWS en NOC*NSF deelnemen”

De safari - 75 euro per deelnemer - is zo genoemd omdat de deelnemers in groepjes op pad gaan, langs de plekken van de ‘Big Five’. “Dan kom je bijvoorbeeld in de raadszaal van Heerenveen en daar hebben we een discussie over de toekomst van de sportparticipatie, waarbij ook de Directie Sport van het ministerie van VWS en NOC*NSF deelnemen.”

Midden in de zomer
De presentatie is in handen van Tjeerd van Bekkum, directeur van Leeuwarden Fryslân 2018. De safari kent een plenair begin en ook aan het einde een discussie en wordt omlijst met live muziek en een hapje een drankje. “Normaal organiseren wij bij zulke gelegenheden een Kenniscafé. Maar bij deze European Games gebeurt er zo veel buiten, we zijn heel benieuwd hoe zo’n kennisevenement midden in de zomer bevalt.”

Voor meer informatie: Kennissafari ‘The Big Five’ – TAFISA European Sports for All Games in Heerenveen en European Sports for All Games wil lokale sportdeelname stimuleren

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst