Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Oud-volleyballer heeft met eretitel in Arnhem primeur in Nederland

door: Marc Hoeben | 28 juni 2018

Nooit verwacht, toch geworden. De gemeente Arnhem zocht een sportburgemeester en alleen al die naam triggerde voormalig profvolleyballer Joep Tiernego. Hij besloot mee te dingen naar de eretitel en begint inmiddels steeds beter door te krijgen welke impact het heeft en welke invloed hij kan hebben. De burgers van Arnhem weten hem te vinden.

XL23-Sportburgemeester-1 copyEen tikkeltje drukker wordt het leven wel als je van de ene op de andere dag als sportburgemeester van Arnhem door het leven gaat. “Het is wel grappig hoe dat werkt”, zegt Tiernego. “Ik woon mijn hele leven al in Arnhem en de afgelopen tijd heb ik heel goed kunnen merken wat zo’n titel voor uitstraling heeft. Het leidt alleen ook wel tot vergissingen. Sommige mensen denken dat ik de sportwethouder ben en beleidsmatig invloed heb of van alles mag beslissen. Nou, dat is natuurlijk niet zo en dat moeten we de komende tijd nog even goed duidelijk maken.”
 
European City of Sport
Het idee voor het sportburgemeesterschap kwam uit de koker van het Sportbedrijf Arnhem, dat in opdracht van de gemeente werkt. De stad aan de Rijn is dit jaar European City of Sport en die erkenning kreeg het van de European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES Europe). Dat gebeurde op basis van de vervulde voorbeeldfunctie op gebieden als gezondheid, integratie, educatie en respect.
 
Op 16 mei zag Tiernego zelf een berichtje op de sociale media voorbijkomen over de titel sportburgemeester. “Ik was aan het werk met studenten van HAN Sport en Bewegen”, vertelt de projectregisseur. “Het leek me eerst wel leuk voor de studenten. Zelf heb ik twee banen en begin ik binnenkort met de master Sport- en Beweeginnovatie. Ik dacht dat het voor mezelf veel te druk zou worden, maar toen raakte ik in gesprek met de organisatie en bleek het enorm veel overeenkomsten te hebben met wat ik toch al doe.”

“Ik heb onder anderen gewonnen van ex-tafeltennisser Trinko Keen en Jan Willem Gijsbers van Vitesse. Dat zie ik toch wel als een prestatie”

Maatschappelijke loopbaan
Tiernego was in het verleden actief als profvolleyballer bij Orion in Doetinchem, bij Reflex in Kampen en bij SSS in Barneveld. Na het seizoen 2014-2015 hield hij het voor gezien en koos hij voor een maatschappelijke loopbaan en samenwonen met zijn vriendin. De Arnhemmer heeft daarnaast een achtergrond in autisme en ADHD. Bij zijn werkgevers HAN Sport en Bewegen en de gemeente Overbetuwe, maar vooral bij het geven van workshops voor de olympische sportkoepel NOC*NSF schenkt hij daar de nodige aandacht aan. “Zo kom ik bij veel mensen en sportverenigingen gemakkelijk binnen.”
 
XL23-Sportburgemeester-2Tot 17 juni kon er door de inwoners van Arnhem op de verschillende kandidaten worden gestemd. “Uit 26 inschrijvingen waren zes mensen als kandidaten uitgekozen. Ik heb onder anderen gewonnen van ex-tafeltennisser Trinko Keen en Jan Willem Gijsbers van Vitesse. Dat zie ik toch wel als een prestatie. Blijkbaar heb ik veel kanalen achter me. Ik heb iedereen gemobiliseerd: van de volleybalbond tot mijn oude werkgever Eiffel.”

Mazzel
Tiernego moet als sportburgemeester als een soort intermediair tussen gemeente en inwoners gaan fungeren. “Ik heb geen budget. Het is niet de bedoeling dat ik beleid ga maken, maar als ik signalen krijg en die keren geregeld terug, kan ik dat mooi terugkoppelen naar het Sportbedrijf. In Arnhem zit heel veel expertise, maar dat wordt niet altijd gevonden naar mijn gevoel. Ik heb de mazzel dat ik in een familie met kennis over mensen met een achterstand ben geboren, maar dat mag in mijn ogen niet doorslaggevend zijn in de slagingskans van iemand. Mijn doel als sportburgemeester is dat ik in ieder geval op het gebied van sport en bewegen een platform kan neerzetten, waardoor de toevalsfactor om expertise te vinden veel kleiner gemaakt kan worden.”

"Op mijn verzoek wordt er in plaats van een ambtsketting een ambtshirt ontworpen om zichtbaar te zijn"

Tiernego heeft de primeur de eerste sportburgemeester van Nederland te zijn. Het is de bedoeling dat het niet alleen bij dit jaar blijft en dat hij in 2019 een opvolger krijgt. “Het moet geen gimmick zijn. We willen het blijvend neerzetten en dat spreekt mij juist ook aan. Ik ga de komende tijd evenementen als het WK zitvolleybal en het WK inlineskaten bezoeken en voor de rest heel veel praten met mensen. Ook ga ik kijken wat er leeft, bijvoorbeeld bij sociale wijkteams, wijkraden en sportclubs. Op mijn verzoek wordt er in plaats van een ambtsketting een ambtshirt ontworpen om zichtbaar te zijn en dat hoop ik straks echt te kunnen overdragen aan mijn opvolger.” 

Voor meer informatie: www.sportburgemeester.nl

« terug

Reacties: 3

Huibert Brands
28-06-2018

Het is je gegund Joep! Mooi dat Arnhem deze primeur heeft en nog mooier dat jij de allereerste mag zijn! Veel succes met de invulling van deze taak #burgemeesterdiegeenlintjesmagdoorknippen

Bart van Gastel
28-06-2018

Als collega’s van HAN Sport en Bewegen zijn we natuurlijk supertrots op jou! #samenstaanwesterk #laatzienwatjeinhuishebt

Jose Cuperus
02-07-2018

Hoi Joep,

Gefeliciteerd met deze mooie (en innovatieve) functie als Sportburgemeester!

Een prachtige kans die zeker bij kan dragen aan het maken van verbindingen en het zoeken naar nieuwe oplossingen voor het innovatievraagstuk waar je tijdens je opleiding (Master Sport- en Beweeginnovatie) mee aan het werk gaat!  

Hartelijke groet,
Jose Cuperus (Coordinator Master Sport- en Beweeginnovatie)

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst