Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Korfbalvorm voor 60-plussers in ontwikkeling

door: Marc Hoeben | 28 juni 2018

Nederland vergrijst, maar is niet van plan krakkemikkig en chagrijnig achter de geraniums te gaan zitten. Vitaal op leeftijd geraken, in beweging blijven, werken aan een goede gezondheid en betrokken zijn bij een vereniging: het zijn allemaal zaken die ook het KNKV toejuicht. Het korfbalverbond is daarom druk doende met het ontwikkelen van een programma voor 60-plussers.

XL23-Korfbal60plus-1 copyHet lijkt zo logisch als wat, maar tussen logica en de dagelijkse realiteit van een korfbalvereniging ligt nog wel een klein kloofje, weet Gert-Jan Kraaijeveld, manager korfbalparticipatie en lid van het directieteam van het KNKV. Zo zagen ze ook in korfballand wel de demografische ontwikkelingen zich voltrekken, maar kwam het ‘pas’ twee jaar terug tot de opzet van een aparte competitie voor 35-plussers. “Ook die competitie zijn we nu aan het uitrollen.”

Ambities
Het past allemaal in het beleidsplan van het KNKV onder de werktitel Strategisch plan 2018 plus, vertelt Kraaijeveld. “Daarin staat ook welke ambities we hebben en dat zijn er twee: korfbal naar olympisch niveau brengen én een leven lang korfbal mogelijk maken. Die laatste ambitie is voor de breedtesport. Eerst keken we nauwelijks naar leeftijd. Nu zijn we hierover gaan nadenken, proberen we veel meer te kijken wat leuk is voor specifieke doelgroepen en raakten we ondertussen ook in gesprek met onze buurman: voetbalbond KNVB in Zeist.”
 
Met ondersteuning van Kevin Coolen van Fonds voor de Sport heeft het KNKV enkele particuliere financiers gevonden in het Fonds Sluyterman van Loo, het Fonds Nuts Ohra (FNO) en het Rooms-Katholieke Oude Armen Kantoor (RKOAK). Wat betreft de naam voor de nieuwe korfbalvorm houdt de bond het nog even op korfbal 60-plus. “We wilden het in elk geval geen walking korfbal noemen, want dat zou te veel aan het voetbal doen denken.”

“Wij doen dit niet omdat we constateren dat korfbal aan het vergrijzen is. We willen wel graag kijken hoe we mensen vanaf 35 jaar kunnen blijven binden aan de vereniging”

Spelplezier
De waarden moeten ook in het korfbal voor senioren worden uitgedrukt. De sport is er voor mannen én vrouwen, op één veld. “Wij doen dit niet omdat we constateren dat korfbal aan het vergrijzen is. We willen wel graag kijken hoe we mensen vanaf 35 jaar kunnen blijven binden aan de vereniging. Juist voor deze doelgroepen moet je op zoek naar een flexibele invulling van hun sport. Ze willen vaak niet meer op een vast tijdstip in het weekeinde een wedstrijd spelen of doordeweeks in de avond trainen. 

XL23-Korfbal60plus-2Volgens Kraaijeveld is het belangrijk om te kijken naar een minder intensieve vorm van de sport om het spelplezier te verhogen en de kans op blessures te verminderen. “Daarnaast vinden we belangrijk dat het allemaal moet draaien om ontmoeten: het tegengaan van eenzaamheid op hogere leeftijd.”

Het KNKV heeft inmiddels een pilot lopen bij twee verenigingen: Dindoa uit Ermelo en Blauw-Wit uit Amsterdam. Er wordt gespeeld met viertallen, in één vak met twee korven. Het veld heeft kleinere afmetingen dan een normaal vak. Volgens Kraaijveld is dat ongeveer 20 bij 10 meter, maar daarin kun je wel flexibel zijn en in de zaal is het mogelijk twee tot drie velden uit te zetten. De deelnemers mogen niet rennen of springen en het is toegestaan te schieten als je verdedigd wordt. “En we onderzoeken wat het effect is van een minder zware bal en wat het doet als je de hoogte van de korf, die normaal 3.50 meter is, naar beneden brengt.”

"We hebben dit met het personeel van het bondsbureau gespeeld, als proef. Ik kan zeggen dat het echt hartstikke leuk is”

Zelf de regie nemen
XL23Korfbal60+ers-3Na deze zomer wil het KNKV korfbal 60-plus bij vijftien verenigingen in het land gaan uitrollen. Dan zou het moeten gaan om circa vijfhonderd deelnemers. Op termijn moeten dat er zo’n duizend worden, vindt Kraaijeveld. “Maar de ervaring van het voetbal is wel dat het tijd nodig heeft. Voor verenigingen is dit echt een nieuwe doelgroep. Ze moeten het organisatorisch voor elkaar krijgen om overdag wat te regelen. Daarnaast heb je ook te maken met acceptatie, dat mensen aan een nieuw idee moeten wennen. We hebben dit met het personeel van het bondsbureau gespeeld, als proef. Ik kan zeggen dat het echt hartstikke leuk is.”
 
Voor startende clubs heeft het KNKV een toolkit. De verenigingen krijgen aanvankelijk ook alle steun in die opstartfase van de bond, maar de hoop is dat ze daarna zelf de regie gaan nemen. “Wij blijven graag ondersteunen bij het organiseren van een competitie en het bij elkaar brengen van clubs, maar we kunnen ons ook heel goed voorstellen dat een aantal clubs bij elkaar in de regio zelf een onderlinge competitie regelt en die geheel afstemt op de behoefte van de deelnemers. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de verenigingen zelfstandig aan de slag gaan en voor zichzelf uitvinden wat werkt op lokaal niveau. Als blijkt dat men vijf tegen vijf fijner vindt, omdat iedereen van de groep dan kan meedoen, moeten ze dat vooral zo doen.”
 
Voor meer informatie: korfbal voor 60-plussers

« terug

Reacties: 3

Pieter van den Brink
28-06-2018

Vreemd dat een 60+ lid van de korfbalbond dit hier moet lezen. Het personeel heeft het gespeeld en vond het heel leuk. Men had beter de 60 plussers kunnen uitnodigen en daar mee uitproberen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je een nieuw product niet kunt ontwikkelen achter een bureau, dat doe je in het veld. Op het bureau van het KNKV denken ze daar al jaren anders over. Jammer.

Dennis Mallant
28-06-2018

volgens mij lees ik hierboven in het stuk dat de KNKV bij 2 korfbalverenigingen een pilot hebben lopen. Dat betekent dat het ze het dus juist wel in de praktijk aan het uitproberen zijn.

Mooi initiatief dat er inderdaad voor kan zorgen dat meer mensen langer betrokken kunnen blijven bij de vereniging, maar dat er ook voor zorgt dat mensen in beweging kunnen blijven in een voor hen fijne en vertrouwde omgeving met hun eigen sport.  

Eric vd Velden
07-07-2018

Ik ben een voorstander van nieuwe initiatieven. Maar rommel niet aan de "typische korfbalspelregels". Dus verdedigd doelen niet toestaan. Anders wordt het een heel ander spelletje.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst