Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Artistieke sportfoto's als inkomstenbron voor topsporters

door: Leo Aquina | 24 mei 2018

Een combinatie van sport, foto's en kunst, dat is de basis voor een nieuw sponsormodel van Paul Bekkers. "Individuele sporters hebben vaak moeite om aan geld te komen. Een fulltime sportcarrière is nu eenmaal moeilijk te combineren met andere activiteiten", aldus de fotograaf. Bekkers maakte al langer artistieke foto's van topsporters en zag daarin een mogelijkheid om sporters financieel vooruit te helpen. Met het kopen van een foto bij SportArt kunnen bedrijven of particulieren een bijdrage leveren aan de carrière van een sporter. Minimaal de helft van het verkoopbedrag per foto gaat direct naar de sporter.

Schermafbeelding 2018-05-23 om 16.34.59Paul Bekkers is van huis uit object- en portretfotograaf. "Ik ben nooit een fotograaf geweest die langs de lijn stond", legt hij uit. In het verleden werkte ik wel voor het tijdschrift Sport Exclusief. Daar heb ik veel sporters gefotografeerd en ben ik begonnen dat soort fotografie als kunst te zien." 

Geen ruimte op badpak
Bekkers bouwde een band op met de synchroonzwemzusjes Noortje en Bregje de Brouwer en merkte hoeveel moeite zij hadden met het vinden van sponsors. Bekkers: "Op een badpak is weinig ruimte voor een naam en ik zag in mijn foto's wel de mogelijkheid om iets terug te doen voor sponsors. Met een foto hebben ze een mooi kunstwerk aan de muur hangen. In een vergaderruimte is zoiets vaak een leuke aanleiding voor een gesprek, zeker als de sporter in kwestie ook nog eens successen heeft geboekt."

"Minimaal de helft van de verkoopprijs gaat naar de sporter. De rest gaat op aan kosten en ik verdien er zelf ook nog wat aan"

De prijzen van de foto's variëren tussen de negenhonderd en de drieduizend euro. "Dat is gangbaar voor normale kunstwerken in bedrijven", aldus Bekkers. "Minimaal de helft van de verkoopprijs gaat naar de sporter. De rest gaat op aan kosten en ik verdien er zelf ook nog wat aan. Hoe meer foto's ik verkoop, hoe minder geld er per foto opgaat aan kosten. Mijn marge blijft hetzelfde, dus op die manier kunnen sporters ook meer dan de helft van het verkoopbedrag per foto krijgen."

Yvonne van Gennip Talent Fonds
De website van SportArt is sinds een maand online. Op dit moment biedt Bekkers foto's aan van zeven verschillende sporters. Naast de zusjes Brouwer zijn dat turnster Eythora Thorsdottir, atlete Eva Bastmeijer, turner Bram Verhofstad, golfer Max Albertus en schoonspringsters Inge Jansen en Celine van Duijn. Daarnaast werkt hij samen met het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Bekkers: "Yvonne reageerde enthousiast op mijn mail. Ik maak dus ook foto's van sporters die gesteund worden door het fonds. De voorwaarden zijn hetzelfde, alleen loopt de betaling in dat geval via het fonds."
XL18SportArt-2b
Om mee te doen, hoeven sporters niet meer dan minstens een halve dag aan tijd te investeren. Andere harde voorwaarden heeft Bekkers niet, maar hij gaat niet met iedereen in zee: "Ik werk alleen met sporters die er echt helemaal voor gaan. Zij moeten zich full time storten op hun sportloopbaan en ook echt alleen het hoogst bereikbare als doel hebben, in de meeste gevallen zijn dat de Olympische Spelen."

"Sporters hebben natuurlijk vaak een mooi lichaam en ik wil laten zien waar hun kracht zit"

Waaraan moet een goede artistieke sportfoto volgens Bekkers aan voldoen? "Ik wil de sporter zo goed mogelijk in beeld brengen. Sporters hebben natuurlijk vaak een mooi lichaam en ik wil laten zien waar hun kracht zit. Vaak is dat sierlijkheid, maar het kan ook snelheid zijn of behendigheid. Dat probeer ik op een creatieve manier vast te leggen."

Voor meer informatie: www.paulbekkerssportart.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst