Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

FootGolf en betaalmiddel 'de Gulden' slaan handen ineen

door: Thomas van Zijl | 24 mei 2018

De nieuwe sport FootGolf en cryptomunt de Gulden hebben een ding met elkaar gemeen: het zijn beide fenomenen in opkomst met Nederlandse roots. Sportmarketing- en managementbureau SportEyes brengt ze nu in verbinding met elkaar tijdens de Capital Cup, een prestigieus FootGolf-event. Voor de Gulden levert de samenwerking vooral naamsbekendheid en engagement op, terwijl de Capital Cup profiteert van een crowdfundingsactie binnen de Gulden-community. 
 
Bas van den Hoogen van SportEyes beaamt dat cryptovaluta de afgelopen periode bijna overdreven veel aandacht hebben gehad, maar zegt ook direct dat de Gulden anders is dan bijvoorbeeld de bekendste soortgenoot bitcoin. “Deze gemeenschap wil van de munt echt op grote schaal een betaalmiddel maken. Daar is de community op dit moment druk mee bezig. Er zijn al 150 winkels die de Gulden accepteren en dat aantal loopt voortdurend op.” 

XL18FootgolfGulden-1 copyDe dadendrang van de community verklaart overigens nog niet direct waarom een link met FootGolf voor de hand ligt. Toch hoefde SportEyes daar niet lang over na te denken. De nieuwe sport en de cryptomunt willen hetzelfde: vanuit thuisland Nederland doorgroeien naar andere landen. De Capital Cup biedt daarvoor de gelegenheid, want wat begon als een jaarlijks terugkerend toernooi in eigen land is uitgebreid tot een internationale tour. “De gezamenlijke uitgangspunten spraken ons aan. In opdracht van onze klant - de Capital Cup - hebben we daarom contact gezocht met de Gulden-community die direct enthousiast was.” 

Begonnen als grap
De Capital Cup is binnen de FootGolf-wereld een hoog aangeschreven evenement waar driehonderd deelnemers uit verschillende continenten aan meedoen. Van den Hoogen: “De sport begon min of meer als een grap van een paar oud-profs die twee hobby’s - voetbal en golf - met elkaar combineerden. Inmiddels is de fase van grappen en grollen voorbij. Een bekende oud-voetballer als Evgeniy Levchenko staat meerdere malen per week op de baan om serieus te trainen.” 

Nederlandse spelers behoren tot de wereldtop, maar merken dat de concurrentie zienderogen toeneemt

Ook in formeel opzicht maakt FootGolf stappen. Er is een nationale bond en zelfs een mondiale federatie die de sport in andere landen vooruit wil helpen. Nederlandse spelers behoren tot de wereldtop, maar merken dat de concurrentie zienderogen toeneemt. 

Crowdfunding
De Capital Cup is ‘traditioneel’ het moment dat de beste FootGolf-spelers naar Nederland afreizen om de strijd met elkaar aan te gaan. Een novum is dat het prijzengeld dit jaar in Guldens wordt uitgekeerd. Dat geld is bijeengebracht tijdens een crowdfundingactie van de Gulden-community. De belangstelling onder de leden was groot. Het streefbedrag van tachtigduizend gulden was binnen een mum van tijd ingezameld. Dat bedrag is op dit moment zo’n 7.500 euro waard, maar Van den Hoogen weet als geen ander dat de koers van cryptovaluta grillig en onvoorspelbaar is. 

"Voor het maken van keiharde financiële afspraken is het inderdaad niet ideaal. De ene keer pakt het voordelig uit, de andere keer misschien wat minder. Geld is hierin gelukkig niet leidend. Het gaat erom dat we twee pionierende partijen hebben samengebracht.” Overigens benadrukt Van den Hoogen dat het met de crowdfunding opgehaalde bedrag niet uitsluitend als prijzengeld gebruikt wordt, 

XL18FootgolfGulden-2 copyAftrap voor samenwerking
Als tegenprestatie voor het slagen van de crowdfuding verwelkomt de organisatie van de Captital Cup donateurs gratis op het toernooi. Mensen die een grote financiële bijdrage hebben geleverd, maken aanspraak op een meet and greet met topspelers. Daarnaast wordt er op het terrein een meet up georganiseerd voor leden en mogelijk geïnteresseerden. Van den Hoogen: “De community bestaat uit duizenden mensen, maar we verwachten dat er zo’n honderdvijftig belangstellenden zullen zijn. Voor hen is het een bijzonder moment om elkaar te ontmoeten. De meeste members kennen elkaar uitsluitend digitaal. Ze kunnen tijdens het toernooi bovendien luisteren naar een keynote speaker en aanvullend een clinic volgen.” Al deze side events gelden als de aftrap van een samenwerking die een breder vervolg krijgt. 

"Veel wedstrijden worden nu georganiseerd in luxueuze oorden. Wie hoog staat op de wereldranglijst, heeft meestal veel geld"

Voor de toekomst is de doelstelling voor beide partijen duidelijk: groei over de grens. De Gulden wil zijn geluk beproeven in landen die de Capital Cup in de vorm van een tour aandoet. Dat initiatief is nodig om de drempel voor het beoefenen van de sport te verlagen. Van den Hoogen: “Veel wedstrijden worden nu georganiseerd in luxueuze oorden. Wie hoog staat op de wereldranglijst, heeft meestal veel geld. Die relatie is vrij duidelijk. De Capital Cup wil met een eigen internationale tour de sport voor een breed publiek toegankelijk maken.” 

De Capital Cup vindt plaats van 7 tot en met 10 juni in Rhoon. Voor meer informatie: www.footgolfcapitalcup.com en www.sporteyes.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst