Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Trio voetbalvrouwen in te huren voor clinics en veel meer

door: Marc Hoeben | 17 mei 2018

Ze zijn gek van voetbal, trainen bijna elke dag bij eredivisiedebutant Excelsior Barendrecht en zouden het liefst hun sport op volledig professionele basis beoefenen. Maar ondertussen hebben Selena Babb, Corina Luijks en Joska Stokkers de grootst mogelijke moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en werk met sport te combineren. Om dat probleem op te lossen denken ze met de werknemerscoöperatie Sport met Ons een stap in de goede richting te hebben gezet.

XL17SportMetOns-1 copyKeepster Selena Babb (22 jaar), aanvaller Corina Luijks (22) en verdediger Joska Stokkers (21) (‘we zijn in elke linie vertegenwoordigd’) stroomden dit seizoen in bij het nieuwe team van Excelsior Barendrecht, dat debuteert op het hoogste niveau bij de vrouwen, de eredivisie. De wedstrijden van de ploeg worden afwisselend afgewerkt in het stadion van Excelsior in de Rotterdamse wijk Kralingen of bij amateurclub Barendrecht. “We staan onderaan”, vertelt Babb. “Maar het gaat wel steeds iets beter. Het was in het begin van het seizoen ook behoorlijk wennen. We zijn een nieuw team, de speelsters kwamen overal vandaan.”

Zoeken naar werk is lastig
Degraderen is niet mogelijk uit de eredivisie vrouwen, dus in die zin is de ploeg ook volgend seizoen verzekerd van voetbal op het hoogste niveau. Binnen het team vond Babb - die in het verleden actief was bij FC Utrecht en bij Saestum in Zeist - in Luijks en Stokkers gelijkgestemden. “We zijn alle drie onze studie aan het afronden of net klaar. Normaal ga je dan op zoek naar werk. Maar dat is in ons geval best lastig. Wij trainen vier keer per week van vier uur ’s middags tot zes uur ’s avonds. Probeer dan maar eens een werkgever te vinden.”

"We hebben echt alle expertise in huis, Corina en ik geven ook al een tijdje les op basisscholen in rekenen, taal en spelen"

Het trio heeft het heft in eigen handen genomen en heeft dat gedaan met de oprichting van de werknemerscoöperatie Sport met Ons. Daarmee bieden ze hun diensten aan in de vorm van voetbalclinics voor verenigingen, teambuildingactiviteiten voor onder meer bedrijven, schoolpleinactiviteiten, een vitaliteitsprogramma en voedingworkshops. Volgens Babb kunnen ze vanuit hun verschillende achtergronden die uiteenlopende zaken aanbieden. Zelf studeerde ze Sportkunde, Luijks deed Sportmarketing en Sportmanagement en Stokkers Facility Management. 

“We hebben bovendien minors in voeding en diëtiek gedaan, Corina en ik hebben het diploma FitVak, ik heb een trainingslicentie, TC 3 voor voetbal, en begin binnenkort aan TC 2. We hebben echt alle expertise in huis, Corina en ik geven ook al een tijdje les op basisscholen in rekenen, taal en spelen.”

XL17SportMetOns-2Sport met Ons startte in maart. Babb: “Ik moet zeggen: het gaat heel goed. We hebben nu een tiental clinics gedaan.” De drie proberen bij de clinics maatwerk te leveren. "Het is de bedoeling dat het nog een beetje groeit en dat we uiteindelijk ons ander werk over een aantal maanden kunnen opzeggen.”

Geen vetpot
Met baantjes in de horeca en de lessen op scholen worden nu de eindjes aan elkaar geknoopt. Het voetballen zelf is ook zeker geen vetpot. “We worden niet of bijna niet betaald. We steken er net zoveel tijd in als de profs bij de mannen, maar de vergoeding ligt lang niet op hetzelfde niveau. Officieel valt de eredivisie van de vrouwen onder het betaald voetbal. Dat klinkt heel mooi. Maar wij moeten naast de sport gewoon werken.”

"Wij willen kijken of dit iets voor ons is, misschien gaan we erin verder en beginnen we later een eigen bedrijf"

Door de moeder van Babb kwamen ze op het idee van de coöperatie. “Zij had daar bij vijftien andere coöperaties ervaring mee. Wij willen kijken of dit iets voor ons is, misschien gaan we erin verder en beginnen we later een eigen bedrijf. Daar komt natuurlijk veel bij kijken en in die zin konden we wel wat hulp gebruiken. We laten ons begeleiden door Helpgewoon Nederland, voor onze administratie en hoe we het sowieso moeten opzetten.”

Motto
Volgens Babb hebben de drie goede afspraken met elkaar gemaakt. Ze werken op basis van gelijkheid en een eventuele ‘transfer’ naar een andere club van één van hen zet niet meteen de samenwerking onder druk. “Vertrouwen en eerlijk zijn behoren tot onze kernwaarden. Daarnaast willen we ook graag innovatief zijn. Zo’n bedrijf als dat van ons bestond er in vrouwenvoetbal nog niet. We willen de combinatie van sport en een maatschappelijke loopbaan mogelijk maken. Een carrière in topsport is mooi, maar topsport met een carrière is nog mooier. Dat is ons motto.”

Voor meer informatie: Sport met Ons of kijk op Facebook

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst