Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Bedrijfstafeltennis voor pingpong op de werkplek

door: Thomas van Zijl | 22 maart 2018

Bij veel bedrijven staat in de kantine een tafeltennistafel die in de pauze maar ook tijdens werktijd volop gebruikt wordt. Vitaliteit is voor steeds meer organisaties een belangrijk thema. De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) ziet de toenemende interesse en wil zich met enkele partners vol inzetten voor bedrijfstafeltennis. Een speciaal ontwikkelde menukaart en een nieuwe app moeten werkgevers en werknemers ertoe verleiden van tafeltennis een klein maar structureel onderdeel van hun dag te maken.

Bedrijfstafeltennis is voor de NTTB geen nieuw fenomeen. Er zijn zelfs speciale bedrijfsbonden die, onafhankelijk van de NTTB, competities organiseren tussen bedrijven onderling. Die doelstelling heeft de bond met het nieuwe initiatief niet. “Het gaat ons niet om mensen die wekelijks in een competitie uitkomen. Wij willen pingpong laagdrempelig aanbieden, gewoon op de werkvloer”, zegt Marthijn van der Wal, coördinator sportparticipatie bij de NTTB. 

XL10 -4- Tafeltennis bij bedrijven_foto1Aandacht voor de pingponger
Hij spreekt bewust over pingpong. Wat hem betreft heeft de bond te lang te weinig aandacht besteed aan de recreatieve sporter, de pingponger. “Tot 2016 ging het bij ons vooral over de tafeltennisser die lid is van een vereniging. Dat is achteraf gezien te eenzijdig, want er zijn veel meer mensen die het spelletje leuk vinden. Ook voor die mensen willen wij als tafeltennisbond iets betekenen.” 

Daarvan was de NTTB overigens in een eerder stadium al doordrongen. Zelfs op het vlak van bedrijfstennis werd al eens een poging ondernomen, maar dat kwam enkele jaren geleden niet echt van de grond. Het ontbrak volgens Van der Wal aan maatwerk. Niet iedereen is even fanatiek en niet overal is de ruimte even geschikt voor een grote tafeltennistafel: er zijn nogal wat verschillen. 

Maak het makkelijk
“Om het zo laagdrempelig mogelijk te maken, moet alles kloppen”, zegt hij. Daarom biedt de NTTB nu, samen met partner Heemskerk, bijvoorbeeld tafels aan in verschillende maten. Een andere partner – playhardworkhard - levert zelfs een vergadertafel die in een mum van tijd geschikt gemaakt kan worden voor een potje pingpong. “Op die manier hopen we zo veel mogelijk mensen aan het spelen te krijgen.” 

De werknemers die nu via bedrijfstafeltennis kennis maken met de sport passen goed binnen de strategie om nieuwe doelgroepen te binden

De NTTB is al langere tijd bezig andere doelgroepen aan zich te binden. De bond begon het project Vitaal Tafeltennis om onder meer ouderen te motiveren voor een wedstrijdje. De werknemers die nu via bedrijfstafeltennis kennis maken met de sport, passen ook prima binnen die strategie. Hun interesse kan verder worden aangewakkerd als hun werkgever bij de NTTB een of meerdere ‘gerechten’ van de menukaart bestelt. 

Clinics en demonstraties
Daarop staan naast de verschillende soorten tafels onder andere clinics, demonstraties en presentaties die verzorgd worden door tafeltennisactiviteitenbedrijf MJ Tafeltennis. “We hebben nog nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan ons nieuwe initiatief en nu al zijn er verschillende bedrijven die belangstelling hebben getoond. Met drie organisaties gaan we sowieso aan de slag.”

XL10 -4- Tafeltennis bij bedrijven_foto2“Voor al onze producten en diensten op de menukaart betalen die bedrijven een marktconforme prijs. De app Pingpongbaas waarvan ze gebruik mogen maken, is gratis. Deze is ontwikkeld met een innovatiesubsidie van NOC*NSF en ondersteuning van Sportunity en stelt medewerkers in staat ranglijsten en standen bij te houden, elkaar uit te dagen en eventueel ook werknemers van andere bedrijven uit te nodigen voor een wedstrijdje.”

Netwerkplatform
De bond is dit initiatief niet begonnen met ledengroei als primaire doel. De NTTB wil de ‘pingponger in Nederland in beeld krijgen en tevens bouwen aan een community waar bedrijven onderdeel van uitmaken’. Om die gemeenschap tot stand te brengen wordt onder andere nauw samengewerkt met sport&zaken. 

Van der Wal heeft een netwerkplatform voor ogen waar bedrijven elkaar ontmoeten. Natuurlijk kan dat ook op andere plekken, maar de NTTB voegt sportieve schwung toe met vitaliteit als een belangrijk agendapunt. Bovendien worden de deelnemende bedrijven volgend jaar meegenomen in het VIP-programma rondom het NK Tafeltennis. 

“Wij staan als bond altijd open voor ontwikkelingen die meer mensen aan het tafeltennissen brengen”

Kennis maken
Als de medewerkers van die bedrijven zelf echt de geest gekregen hebben zijn ze uiteraard zeer welkom bij de bond. De NTTB wil hoe dan ook een connectie maken tussen bedrijven en nabijgelegen verenigingen. “Elkaar leren kennen is een belangrijke eerste stap om in de toekomst iets voor elkaar te kunnen betekenen”, zegt Van der Wal. 

“Mocht er in de toekomst bijvoorbeeld animo zijn voor een wat grootser opgezet bedrijfstoernooi dan zou een vereniging een uitstekende gastheer kunnen zijn. Daarnaast is het voor verenigingen bijzonder interessant te weten bij welke bedrijven in hun regio tafeltennis op de agenda staat. Wij staan als bond altijd open voor ontwikkelingen die meer mensen aan het tafeltennissen brengen.” 

Voor meer informatie: www.tafeltennis.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst