Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Orange Sports Forum op missie naar China

door: Marc Hoeben | 22 maart 2018

Orange Sports Forum (OSF) noemt zichzelf de verbintenis van Nederland met de wereldwijde sportindustrie. Wie zo denkt als het in Eindhoven gevestigde bedrijf komt ook uit op grote en spannende avonturen in het verre Azië, bijvoorbeeld in China. Van 15 tot en met 21 april organiseert OSF voor de tweede keer een ‘missie’ naar het immense land. Daar kreeg Xi Jinping onlangs door het Volkscongres het presidentschap voor het leven aangeboden. Zijn ambities in bijvoorbeeld het voetbal zouden ook wel eens voor de zeer lange termijn kunnen gelden.

XL10 -1- Orange Sports Forum_foto1De eerste missie van OSF in samenwerking met de Nederlandse overheid en een aantal sportgerelateerde bedrijven was in oktober. “Met het idee zijn we vanaf begin 2017 aan de slag gegaan”, legt Rick Sleegers van OSF uit. “Een half jaar later zijn we voor het eerst op missie gegaan. In het algemeen moet je in China zo’n drie jaar uittrekken voor de periode van het eerste contact tot het eerste contract.”

Contacten uitbreiden
“De vorige keer ging het veel om het uitwisselen van beleefdheden. Dan moet je ook altijd een diplomaat van Buitenlandse Zaken aan je zijde hebben, anders nemen ze je niet serieus. Nu gaan we voor de tweede keer. Het is de bedoeling dat we nu de contacten uitbreiden, ook naar mensen op hogere niveaus. Zo werk je je vanzelf naar boven, tot het niveau waarop mensen echt mogen beslissen.”

Veel pamperen, veel geduld hebben. Het ligt niet altijd in de Nederlandse aard om hier soepel mee om te gaan, maar het zal in China wel moeten. OSF heeft ondersteuning via het programma Partners for International Business (PIB) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het heeft daardoor onder andere toegang tot het postennetwerk in China (ambassade en consulaten), kan gebruikmaken van enkele diensten en de expertise van de Nederlandse overheid en kan daardoor een goede, bemiddelende rol te spelen voor bedrijven die kansen zien liggen in de Chinese sportmarkt. Sleegers: “Wij bestonden al, maar we zijn daarmee natuurlijk ontzettend geholpen.” 

Deze tweede missie brengt de Nederlandse delegatie eerst naar de grootste voetbalbeurs ter wereld – Soccerex - en vervolgens naar de regio Chengdu 

Voetbalbeurs
De tweede missie is van 15 tot en met 21 april en brengt de Nederlandse delegatie eerst naar Zhuhai. Daar vindt de grootste voetbalbeurs ter wereld plaats: Soccerex, op 17 en 18 april. Dan voert de missie naar Chengdu, voor afspraken met onder andere de Chengdu Sports University, Chengdu Sports Commission en de regionale profclub. 

Deze namen klinken onbekend, maar dat zegt niks over de kansen die er liggen, aldus Sleegers. “Veel partijen en grote Europese voetbalclubs richten zich op steden als Beijing en Sjanghai. Dat is wel logisch, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen zinvol. Wij hadden al contact met Chongqing. Dat is een stad in Midden-China, met zo’n tien miljoen inwoners. De stadsprovincie telt wel vijfendertig miljoen mensen.”

XL10 -1- OrangeSportsForum_foto2Verbond van havensteden
“Collega’s uit die regio zijn een paar keer in Nederland geweest, er ligt inmiddels een link met ‘One Belt One Road’. Dat is een spoor vanuit de stad Chongqing naar Rotterdam. Het maakt een verhaal een beetje rond, zoals de steden wel meer overeenkomsten hebben. Rotterdam is een havenstad, Chongqing ligt op de kruising van twee rivieren en heeft een vergelijkbare uitstraling. Zo is Feyenoord - dat al anderhalf jaar geleden een contract met sportmerk Li Ning afsloot - in oktober jl. ook met ons mee geweest. Li Ning is in Azië net zo groot als Nike en Adidas in het Westen. Het is de bedoeling dat Feyenoord de voetbalpoot in samenwerking met Li Ning gaat opbouwen.”

Naast Feyenoord heeft OSF een cluster gevormd van bedrijven zoals het ingenieursbureau Royal Haskoning DHV, Holland Football University (vrouwenvoetbal en jeugdopleidingen), Royal Ten Cate (kunstgras), VDL Groep (stadionstoelen), Shaded Dome (opblaashallen over voetbalvelden) en Vekoma Rides (achtbanen, leisure en entertainment, ook rond voetbalstadions). “Je wilt mensen natuurlijk het liefst 365 dagen per jaar naar het stadion krijgen.”

“In de toekomst is het voetbalbeleid van president Xi Jinping erop gericht om wereldkampioen te worden en op het binnenhalen van het WK voetbal van 2050”

64 nieuwe sportaccommodaties
Bij deze missie voorziet het bezoek aan Zhuhai in het leggen van contacten tijdens de Soccerex en een afspraak met China Resources. Dat is een aan de overheid gerelateerd bedrijf dat verantwoordelijk is voor de sport en de faciliteiten van de stadions, in de eerste plaats voor de nationale Chinese kampioenschappen van 2021 in Xi’an. Mede met het oog daarop worden er zo’n vierenzestig sportstadions en accommodaties nieuw gebouwd, verbouwd of gerenoveerd. “Iets meer in de toekomst is het voetbalbeleid van president Xi Jinping erop gericht om wereldkampioen te worden en op het binnenhalen van het WK voetbal van 2050.”

XL10 -1-OrangeSportsForum_foto3“China heeft niet zoals wij een cultuur van clubs en competities. Je moet je voorstellen dat er vanwege de plannen voor 2050 nu overal in het land talentenfabrieken voor het voetbal verrijzen. Daar worden zo’n tien- tot vijftienduizend kinderen per school opgeleid en daarbij kunnen Europese profclubs een rol spelen.”

Nederland voetballand
“Het Nederlandse voetbal heeft in die zin het voordeel dat het EK van 1988 - dat wij wonnen - als eerste grote voetbaltoernooi door de staatstelevisie in China werd uitgezonden. De mensen die het nu in China voor het zeggen hebben, hebben dat destijds allemaal gezien. Daarnaast komen wij met een consortium van zo’n vijftien bedrijven. Wij komen niet om het beton te storten voor de stadions, want dat zouden de Chinezen ook niet willen. Maar wij kunnen wel het hele proces managen van A tot Z.”

De beslissing van het Chinese Volkscongres over het presidentschap van Xi Jinping noemt Sleegers ‘gunstig’ voor het overheidsbeleid rondom voetbal. “Het betekent in elk geval dat het beleid niet over vier jaar weer helemaal wordt omgegooid.” Dat hij ook wel vragen krijgt over de mensenrechten in China, bevestigt Sleegers. Op de vraag of het dan wel verstandig is om zulke missies te organiseren, antwoordt hij: “Je kunt zeggen: we doen niets en laten het z’n gang gaan. Of je doet iets in zo’n land en zorgt dat wat je doet in elk geval goed gaat. Zo kijken wij er tegenaan.”

Voor meer informatie: Sportmissie april 2018 Zhuhai & Chengdu, China

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst