Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Fonds voor kinderen met smalle beurs vernoemd naar Paul Verweel

door: Marc Hoeben | 8 maart 2018

De zwakkeren uit de samenleving en financieel minder draagkrachtigen konden voorheen in Utrecht gebruik maken van de zogeheten U-pas en een beroep doen op het Jeugdsportfonds. Maar dat ging, ondanks alle goede bedoelingen, nog niet ver genoeg, zo vond Paul Verweel. Naar de voormalige hoogleraar bestuur- en organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht is sinds 14 februari het speciale Paul Verweel Sportfonds vernoemd.

XL8PaulVerweelfonds-1Lees het rijtje bestuurlijke functies van Paul Verweel in de sport en je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Hij was voorzitter van Vereniging Sport Utrecht, de belangenvereniging voor sportverenigingen in de Domstad. Hij fungeerde van 2008 tot 2014 vicevoorzitter van het dagelijks bestuur amateurvoetbal van de KNVB, hij was gedurende tien jaar voorzitter van voetbalvereniging Hoograven en hij is nog steeds betrokken bij het wel en wee van SV Vechtzoom. “Ik heb het altijd gedaan, omdat ik weet wat sport kan betekenen”, zo zegt hij.

Uitputtend
Nog heeft hij de energie om over het Paul Verweel Sportfonds te praten, ook al is de prostaatkanker uitgezaaid en voert hij een uitputtend gevecht tegen de slopende ziekte. Verweel maakt graag nog steeds tijd vrij om zich in te zetten voor mensen die het minder breed hebben. 

“Ik weet nog maar al te goed hoe het vroeger bij mij thuis ging. Mijn oudere broers droegen voetbalschoenen van drieëntwintig gulden. Van mijn tantes kreeg ik een shirt en broekje. Het is nu nog steeds niet voor iedereen vanzelfsprekend dat je al het materiaal en de kleding voor een sport kunt aanschaffen. En als je competitie wilt spelen, heb je bijvoorbeeld ook de kleding nodig. Dan ben je zomaar een bedrag rond de honderdtwintig euro kwijt en dat is een hele drempel voor gezinnen met weinig geld. Ze moeten daar eerst overheen en kunnen wat steun heel goed gebruiken. Terwijl het juist zo belangrijk is dat die kinderen sporten, zodat ze bezig zijn met hun lichaam en zich fysiek en sociaal ontwikkelen.”

"De eerste twee jaar ziet het er goed uit en zijn we verzekerd van een bijdrage van de gemeente"

Jeugdsportfonds niet genoeg
Voorheen was het landelijke initiatief van het Jeugdsportfonds ook op provinciaal niveau in Utrecht actief. Hier konden aanvragen worden gedaan voor sportattributen, maar deze taak is nu overgeheveld naar het Paul Verweel Sportfonds. “Het Jeugdsportfonds deed het met de beste bedoelingen, maar het was voor mij toch niet genoeg. Het bedrag per kind lag voor mijn gevoel ook te laag."

XL8PaulVerweelfonds-2

"Na de bekendmaking van het fonds werd ik van alle kanten gefeliciteerd. Ik heb toen als reactie meteen gevraagd wat mensen konden betekenen voor het fonds”

"Mijn hoop is nu ook dat het als lokaal, en niet als provinciaal, initiatief makkelijker wordt om aansluiting te vinden bij lokale financiers. De eerste twee jaar ziet het er goed uit en zijn we verzekerd van een bijdrage van de gemeente. Het zou mooi zijn als dat bedrag met andere bijdragen kan worden verdubbeld. Daartoe probeer ik mensen, ook al kan ik door mijn ziekte uitvoerend niet veel meer doen, wel te motiveren. Na de bekendmaking van het fonds werd ik van alle kanten gefeliciteerd. Ik heb toen als reactie meteen gevraagd wat mensen konden betekenen voor het fonds.”

Sportattributen of sportkleding
Kinderen tot en met 17 jaar met een U-pas kunnen een aanvraag doen voor maximaal honderd euro per jaar voor sportattributen of sportkleding. Voor de U-pas wordt de financiële thuissituatie al gescreend. “Het lijkt dan of ze voor zo’n aanvraag heel wat drempels moeten nemen, maar in de praktijk valt dit erg mee. Het ligt er ook een beetje aan hoe je als vereniging hiermee omgaat en of je mensen niet weer lastigvalt met vervelende vragen.”

Als eerste steuntje in de rug, naast de vastgelegde bijdrage van de gemeente Utrecht, kan er tot 1 april worden geboden op foto’s van Ankie Hogewind van de genomineerden voor de Utrechtse Sportprijs. Deze zijn tot eind maart te bewonderen in het vernieuwde winkelcentrum Hoog Catharijne. Verweel: “Geen idee hoe dat loopt, maar het is natuurlijk een mooi initiatief.”

Voor meer informatie: www.paulverweelsportfonds.nl of lees hier meer over de veiling waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Paul Verweel Sportfonds.

« terug

Reacties: 5

Cor Jansen
08-03-2018

Prachtig initiatief!

Paul de Ruijter
08-03-2018

Prachtig dit .. complimenten. Kleine aanvulling en/of advies: Stichting Leergeld Nederland - met een kleine 100 plaatselijke vertakkingen - kan ook zorgen dat kinderen van 4 t/m 17 jaar ook (financieel) kunnen meedoen op school, sport en cultuur. Vaak gaat het lidmaatschap van een sportvereniging via het JeugdSportFonds, maar de schoenen, attributen et cetea lopen dan via Leergeld.

Sandrien
08-03-2018

voor kinderen met een beperking blijft het (te) lastig om te sporten. 

Johan
09-03-2018

Mooi initiatief Paul! Succes met alles!

Yvonne Wolff
09-03-2018

Geweldig Paul!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst