Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportdata centraal in nieuwe lezingen Kracht van Sport

door: Leo Aquina | 8 maart 2018

Op donderdag 15 maart begint een nieuwe serie in de lezingenreeks Kracht van Sport, die al sinds 2013 wordt georganiseerd door de Amsterdamse lectoraten ‘Topsport en Onderwijs’ van Cees Vervoorn en ‘Kracht van Sport’ van Marije Deutekom. Dit jaar gaat het over de kracht van sportdata. “We zoeken elk jaar een thema dat in de belangstelling staat en dat maatschappelijk relevant is”, aldus Deutekom. ‘Big data’ wordt op dit moment gezien als de heilige graal. “Je krijgt letterlijk geen stuiver meer voor sportonderzoek als je niets doet met data.”

XL8KrachtVanSportdataMarijeDeutekom300FCNa de eerste algemene lezingenreeks in 2013 stonden er in de daaropvolgende jaren verschillende thema’s op de rol: de kracht van sport over de grens; de kracht van verbinding met andere beleidsterreinen; de kracht van aangepaste sport en de kracht van sport in de wijk. “Sportdata is eigenlijk inzetbaar op al die verschillende terreinen”, zegt Deutekom. “Met dit onderwerp spelen we dan ook in op ontwikkelingen zoals de recente Sport Data Valley van Sportinnovator.” 

Sportdata zijn overal
“Met data en data science kan volgens mij meer worden gedaan voor de sportwereld dan we ons realiseren. Niet alleen voor de topsport, maar juist ook voor breedtesport.” In de lezingenreeks komen daarom verschillende onderwerpen aan de orde: topsport, breedtesport en participatie, gezondheid en blessures en tot slot sportevenementen. 

Er wordt op dit moment binnen het Amsterdam Insitute of Sports Science (AISS) al gewerkt aan projecten waarbinnen data een centrale plaats innemen. “Het AISS is partner in het Sport Data Center. Daar gaat het echt om hardcore data science.”

“Dit is een interessant onderwerp voor mensen die in de sport werken, maar ook voor beleidsmakers bij gemeenten” 

Wat kun je ermee?
“Wij hebben in Amsterdam veel te maken met coaches en trainers (Amsterdam is een van de vier Centra voor Topsport en Onderwijs, red.) en mensen die in de sport werken, maar beleidsmakers bij gemeenten kunnen ook veel hebben aan data. Voor al die mensen is dit een interessant onderwerp. Zij moeten ook snappen hoe je data kunt analyseren en wat je allemaal met die data kunt in je eigen sportpraktijk. Straks hebben we de Sport Data Valley, en wat kunnen mensen er dan mee?”

De lezingenreeks begint met een presentatie van Mathijs Hofmijster, lector Innovatie in Sportprestatie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en Jurjan Koenen van Capgemini. Zij werken in een consortium van wetenschap, bedrijfsleven en topsport aan een topsportdata-tool voor de nationale topzwemmers en toproeiers. 

Breedtesport en gezondheid
De tweede avond staat in het teken van breedtesport met Ben Kröse, lector Digital Life aan de HvA en Mart Reiling van TRACK Landscape Architecture. Zij proberen met het gebruik van gepersonaliseerde app-technologie stedelingen in beweging te krijgen. 

Gezondheid en blessures staan centraal op de derde avond. Janine Stubbe, lector Performing Arts Medicine bij Codarts Rotterdam en Niels van der Linden, Head of Sport Science bij het bedrijf JOHAN Sports, werken samen op het gebied van blessureregistratie en –preventie bij onder meer Feyenoord. Zij gaan in op de vraag of we in de toekomst kunnen voorspellen of iemand een blessure krijgt.

Topsport en evenementen
XL8KrachtVanSportdata-2 Evenementen kunnen ook niet meer zonder data. Op de vierde avond gaan Sander Klous, hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society aan de Universiteit van Amsterdam en Henk Markerink, CEO van de Johan Cruijff Arena, in op het gebruik van (big) data bij sportevenementen en de rol die data spelen bij het optimaliseren van fan experience en customer journeys. Zij bespreken de samenwerking tussen multinationals, startups, onderzoekers en studenten bij de Amsterdam Innovation Arena.

Op de laatste avond staat opnieuw topsport op de agenda. Nicolaas Westerhof, Director of Product -‎Beyond Sports, Tom Stevens, die promotieonderzoek deed bij Ajax, en Rens Meerhoff, van LIACS (Universiteit van Leiden) bespreken de mogelijkheden van het gebruik van positionele data en camerabeelden bij teamsporten. 

"We verwachten veel sportprofessionals, mensen uit het bedrijfsleven en natuurlijk studenten"

Openbare lezingen
De lezingenreeks is openbaar. Deutekom: “Iedereen die geïnteresseerd is, kan zich inschrijven en dat kan ook per lezing. Stel dat je alleen iets wil weten over evenementen, dan kun je ervoor kiezen uitsluitend die lezing te bezoeken. We verwachten veel sportprofessionals, mensen uit het bedrijfsleven en natuurlijk studenten."

Dit jaar zullen naast studenten van sportopleidingen ook ICT-studenten naar verwachting belangstelling hebben voor de lezingen. In tegenstelling tot in voorgaande jaren, kunnen studenten dit jaar echter geen studiepunten verdienen met de lezingenreeks. “Dat heeft ermee te maken dat de onderwerpen zo divers zijn. Als er studenten zijn die graag dieper op een onderwerp in willen gaan, kunnen we in individuele gevallen altijd kijken wat hiertoe de mogelijkheden zijn.”

Voor meer informatie: www.hva.nl/krachtvansportdata

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst