Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe vaste partners van de VriendenLoterij dankzij recordopbrengst

Door: Lieke Schiphof-Godart | 22 februari 2018

Op 19 februari 2018 vond het VriendenLoterij Goed Geld Gala plaats in Laren. Op die feestelijke bijeenkomst – eigenlijk geen gala, dus black tie is niet verplicht – sprak Herman Pleij als hoofdgast. Directeur Boudewijn Poelmann kon een recordopbrengst voor 2017 bekend maken. Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen van de VriendenLoterij, vertelt over de vijftig goede doelen en vijf nieuwe partners van de VriendenLoterij die meeprofiteren van een recordopbrengst in het afgelopen jaar.

XL7VriendenLoterijMargriet Schreuders copyMargriet Schreuders staat aan het hoofd van de afdeling Goede Doelen van de VriendenLoterij. “2017 was een goed jaar”, vertelt ze. “Met de opbrengst van 58,9 miljoen euro kunnen we onze vaste goede doelen en 3300 clubs, verenigingen en stichtingen blijven helpen.” Dankzij de forse groei vergeleken met vorig jaar - toen had de loterij 56,6 miljoen te verdelen - kon de loterij dit jaar zelfs vijf goede doelen blij maken met een vast partnerschap.

Meespelen voor zelfgekozen doel 
Afgelopen jaar speelden gemiddeld 528.000 mensen in Nederland maandelijks mee met de VriendenLoterij, voor dertien euro vijftig per maand. Haar succes dankt de VriendenLoterij mede aan de eenvoudige opzet. “Je mobiele telefoonnummer is je lotnummer”, legt Schreuders uit. “Dertig procent van het geld van de deelnemers aan de loterij gaat naar de prijzenpot: er moet natuurlijk ook wel wat te winnen zijn. En maar liefst vijftig procent van de opbrengst van de loten gaat rechtstreeks naar de goede doelen die we steunen.”

Een club die honderd leden enthousiast maakt om met de VriendenLoterij mee te spelen, spekt daarmee zijn clubkas met 9400 euro per jaar

Grote én kleine doelen weten zich gesteund door de VriendenLoterij. Deelnemers mogen zelf kiezen naar welke organisatie de opbrengst van hun loten toe gaat. “In principe kan elke club - of dit nu een harmonie, sport- of carnavalsvereniging is – profiteren van dit ‘geoormerkt’ meespelen. Een club die honderd leden enthousiast maakt om met de VriendenLoterij mee te spelen, spekt daarmee zijn clubkas met 9400 euro per jaar en de leden zelf maken kans op de aantrekkelijke prijzen van de loterij.”

Partners van de VriendenLoterij
“Het grootste deel van de afdracht van de VriendenLoterij gaat naar de vaste partners. Zij ontvangen een vaste bijdrage voor drie tot vijf jaar”, vertelt Schreuders. Dit jaar kregen vijf nieuwe organisaties een dergelijk partnerschap met de loterij, en dat was al een paar jaar niet gebeurd”, zegt ze. “Een van de nieuwe partners is Spieren voor Spieren, zij zetten zich in voor de twintigduizend kinderen in Nederland die door een spierziekte niet kunnen rennen, spelen en sporten. Deze organisatie past prima bij onze doelstellingen, omdat topsporters, medisch specialisten en het bedrijfsleven zich inzetten om deze kinderen een beter toekomstperspectief te bieden.”

XL7VriendenLoterij-2a“De VriendenLoterij richt zich voornamelijk op goede doelen in welzijn, sport en de gezondheidssector”, aldus Schreuders. “Een nieuwe partnerorganisatie moet onder andere goed bij onze doelen aansluiten, en duidelijk meerwaarde hebben ten opzichte van de organisaties die we al steunen. Eén van Schreuders persoonlijke favorieten, het Yvonne van Gennip Talent Fonds, is sinds vandaag ook een partner van de VriendenLoterij. 

Voor pechvogels en toptalenten
Dat fonds heeft als doel om kinderen met sporttalent met de nodige financiële ondersteuning te helpen om zich optimaal te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. “Ik vind het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om de top te bereiken”, zegt Schreuders, “ook als het uit een familie komt met minder financiële middelen, of een sport beoefent waarin weinig geld beschikbaar is voor trainingsstages of competities in het buitenland.”

"We steunen dan ook graag projecten van oud-topsporters die iets terug willen geven aan de samenleving”

XL7 VriendenLoterijLifegoals copy“Voetbalsupporters van de Nederlandse Eredivisieclubs kunnen via de VriendenLoterij de maatschappelijke projecten en de jeugdopleiding van hun club steunen. Zo helpen ze de talenten van die clubs met het vinden van passende scholing, zodat er ook een plekje in de maatschappij is voor de spelers die het eerste team niet halen. We hechten er daarnaast sterk aan dat mensen zich bewust worden van de kansen die ze zelf hebben gekregen. We steunen dan ook graag projecten van oud-topsporters die iets terug willen geven aan de samenleving.”

Een sociaal Nederland
“Volgens ons zijn sport en bewegen een ideaal middel om te werken aan een gezonde en sociale samenleving” aldus Schreuders. “Daarom vind ik het werk van stichting Life Goals Nederland ook erg belangrijk. Zij zetten zich in voor de re-integratie van mensen die problemen hebben gehad, zoals daklozen en ex-gedetineerden. In een traject van veertig weken, met veel sport en beweging, werken ze met hen aan het verbeteren van hun zelfvertrouwen. Deze mensen bloeien helemaal op, en kunnen daarom vervolgens weer bouwen aan hun toekomst.”

“We kiezen de goede doelen die we steunen ook wel een beetje met ons hart”, geeft Schreuders toe. “Het is mensenwerk, geen wiskunde. Daar zijn we ook trots op. De VriendenLoterij is er om mensen een steuntje in de rug te geven als ze dat nodig hebben om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Daarom steunen wij ook het Jeugdsportfonds. Die zorgen ervoor dat de meer dan vierhonderdduizend kinderen in Nederland die opgroeien in een gezin waar niet genoeg geld is om lid te worden van een sportvereniging, toch mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes.”

“Sport en de maatschappij kan je niet los van elkaar zien. Dat vind je ook mooi terug in de doelen die wij steunen”

XL7 VriendenLoterijVitesse copy“Het allermooist vind ik het om mensen te helpen die zich om anderen bekommeren. Daarom werken wij ook samen met bijvoorbeeld betaald voetbalclubs. Topspelers en sporters zijn een voorbeeld voor volwassenen en kinderen. Als deze idolen zich sterk maken om de mensen in hun wijk, en degenen die het minder getroffen hebben, is dat een mooi en sterk signaal. Wij willen graag dat het in Nederland normaal is om je in te zetten voor de samenleving. Daarom steunen we graag de maatschappelijke programma’s van sportclubs, en ook de jeugdopleidingen.”

Vrienden, gezondheid en sport
“Vrienden, gezondheid, welzijn en sport, dat vormt het doel van de VriendenLoterij”, besluit Schreuders. “Zorgen dat een vrijwilliger - die zich jarenlang inzet voor een vereniging of een goed doel ook een keertje in het zonnetje wordt gezet, of een mantelzorger met een avondje theater even ontspanning bieden - vinden we ook belangrijk.” Zelf vindt ze het niet meer dan logisch om met sport en andere activiteiten te werken aan een fitte en gezonde generatie. “Sport en de maatschappij kan je niet los van elkaar zien. Dat vind je ook mooi terug in de doelen die wij steunen.”

“Ik vind het inspirerend om te zien dat zoveel vrijwilligers tijd steken in het helpen van een ander. En hoe moeilijker de doelgroep het heeft, hoe krachtiger ik het vind dat mensen tóch bereid zijn om zich in hun situatie in te leven. Jongeren die een maatje zijn voor leeftijdsgenoten die ziek zijn of leven met een beperking. Mensen die vluchtelingen steunen, helpen met huiswerk maken... Die mensen hebben we hard nodig, en ze verdienen waardering. Hulde dus, aan de vrijwilligers, een onzichtbare groep, maar zonder hen heb je niks.”

Over de VriendenLoterij
XL7VriendenLoterij4De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk.

Mobiel nummer is lotnummer
Bij de VriendenLoterij is je mobiele telefoonnummer je lotnummer. Deelnemers maken met hun mobiele telefoonnummer maandelijks kans op meer dan honderdduizend prijzen en hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen goed doel mee te spelen. Inmiddels spelen ruim 528.000 huishoudens mee voor 50 goede doelen en ruim 3.300 clubs, verenigingen en stichtingen in Nederland. Sinds 1998 is ruim 846 miljoen euro aan goede doelen geschonken. Organisaties zoals KWF Kankerbestrijding, Fonds Gehandicaptensport, Alzheimer Nederland en Jantje Beton ontvangen jaarlijks een bijdrage.

De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. De Goede Doelen Loterijen zijn samen met de Postcode Loterijen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld.

Voor meer informatie: www.vriendenloterij.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst