Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Slimme oplossingen in de strijd tegen de zittende maatschappij

door: Marc Hoeben | 8 februari 2018

De aanvraag voor de landelijke erkenning als Sportinnovatorcentrum van het Ministerie van VWS werd al anderhalf jaar geleden ingezet. Eind december was het dan zo ver voor het innovatiecentrum voor het bewegingsonderwijs in Helmond (Inspiration Center). Nu kan het in een rijtje worden geplaatst met innovatielabs zoals die voor het zwemmen in Eindhoven, voor het schaatsen in Thialf te Heerenveen, voor het turnen in Den Bosch en voor het voetbal bij het KNVB-centrum in Zeist.

Het innovatiecentrum voor het bewegingsonderwijs komt uit de koker van Carla Scholten, directeur van Embedded Fitness. Zij krijgt daarbij ondersteuning van Janssen-Fritsen (fabrikant van turn- en bewegingsmaterialen), de gemeente Helmond en JIBB uit dezelfde Brabantse plaats, een organisatie die kinderen gratis kennis laat maken met sport.

“We leven meer en meer in een zittende maatschappij, onze dagen worden beheerst door de computer en de digitale wereld”

Een digitale wereld
Schermafbeelding 2018-02-07 om 14.07.03 copyTien jaar geleden begon Scholten met Embedded Fitness. Ze werkte bij onderwijsinstelling Fontys, ze hoorde ook via haar man – een huisarts – verhalen over kinderen met overgewicht en ze zag hoe haar eigen kroost aan het opgroeien was. “We leven meer en meer in een zittende maatschappij, onze dagen worden beheerst door de computer en de digitale wereld.”

“Zo kwam ik op een idee voor een centrum waar kinderen konden gamen en bewegen en waar die twee dingen aan elkaar gekoppeld waren. Ik ben toen bij iemand in de Verenigde Staten gaan kijken, die matten met sensoren had waardoor je op een interactieve manier ging bewegen. Ik raakte meteen enthousiast, ik heb blind een aantal van die dingen gekocht en ben in Eindhoven gestart.”

Gamen én bewegen
De tijd was rijp voor haar initiatief, zag Scholten. “Vlak daarna kwam de Wii van Nintendo op de markt. Dat had een enorme impact. Steeds meer kon je doen met gamen en sensoren, in combinatie met bekende sporten en bewegingsvormen. Zo ben ik later de activiteiten gaan uitbreiden naar het bewegingsonderwijs, naar ouderen en dementerenden en naar de zorg in het algemeen. Tegenwoordig hebben we ook concepten voor mensen op de werkvloer. Het belang daarvan neemt in onze zittende maatschappij alleen maar toe.”

“De opdracht is om van Nederland het meest innovatieve sportland van de wereld te maken. Daarbij staat ook het bewegingsonderwijs op de politieke agenda”

Haar onderneming kon mede groeien door de aansluiting bij ziektekostenverzekeraar Achmea. “Deze kwam al snel als aandeelhouder binnenboord, ze hebben me altijd gesteund. En tegenwoordig hebben we ook steun van Janssen-Fritsen en een heel netwerk van andere bedrijven en partners.”

XL5InnolabHelmond-2Blij met erkenning
Scholten is beretrots op de landelijke erkenning als Sportinnovatorcentrum door het Ministerie van VWS. “Eind 2014 heeft minister Edith Schippers van Sport een aantal boegbeelden uit sport, bedrijfsleven, wetenschap en overheid gevraagd om onder de naam Topteam Sport voor de komende jaren een Kennis- en Innovatieagenda Sport op te stellen. De opdracht is om van Nederland het meest innovatieve sportland van de wereld te maken. Daarbij is natuurlijk topsport belangrijk, maar ook het bewegingsonderwijs staat daarvoor op de politieke agenda. Wij zijn wat dat betreft al een paar jaar bezig met de combinatie van bewegingsonderwijs en nieuwe technologie. Ik ben superblij met deze erkenning.”

Aan de erkenning is een subsidie van 75.000 euro gekoppeld. Het brengt wel ook verplichtingen met zich mee. “We hebben een plan moeten maken en wat dat betreft is het misschien wel een voordeel dat wij uit het bedrijfsleven komen. In dat plan is opgenomen dat we zo veel mogelijk onze kennis delen en dat we een loket zijn voor mensen met vragen.”

“Ik merk vaak dat met ideeën van studenten van de universiteit niks gebeurt. Wij willen graag met kennisinstellingen samenwerken om te kijken hoe zulke ideeën te implementeren zijn in de praktijk. Dat is ook wel een verschil tussen ons en de andere labs. Wij kijken vooral naar hoe we kunnen opschalen en iets in de markt kunnen zetten en zijn minder vanuit onderzoek gedreven. Uiteindelijk moeten we verantwoording afleggen aan ZonMw, dat gelieerd is aan het ministerie.”

“De term ‘embedded’ slaat erop dat wij graag werken met zelflerende systemen, met slimme producten voor het bewegingsonderwijs en de zorg”

XL5InnolabHelmond-3Het centrum in Helmond gaat ook workshops en cursussen met de beschikbare expertise verzorgen. “Vaak zijn vakleerkrachten lichamelijke opvoeding bijvoorbeeld niet bekend met digitale toepassingen voor het bewegingsonderwijs, zoals verschillende apps.”

Slimme producten
De naam van haar bedrijf - Embedded Fitness - zou een beetje misleidend kunnen zijn. “Maar wij zijn beslist geen fitnessschool. De term ‘embedded’ slaat erop dat wij graag werken met zelflerende systemen, met slimme producten voor het bewegingsonderwijs en de zorg. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat ouderen met digitale hulp over een parcours fietsen of oefeningen voor balanceren doen. We kijken wat de behoefte is en zoeken daar een digitale oplossing voor.”

“Met de subsidie hebben we daar ook meer ruimte voor, maar we krijgen vanuit meer kanten financiële ondersteuning. We draaien hier in de regio Brainport bijvoorbeeld als een radertje mee in een groot Stimulus-project om te komen tot een wereldwijd, uniek ecosysteem voor innovatie en business binnen het domein sport & vitaliteit. Daarnaast zijn we op dit moment heel erg bezig met bewegend leren. Uit veel studies blijkt dat dit goed is voor kinderen. Zo hebben we nu iets waarmee ze sommen kunnen oplossen door ballen op een muur te gooien.”

Voor meer informatie: www.sportinnovator.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst