Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Branchevereniging benadrukt vooral de voordelen van kunstgras

door: Marc Hoeben | 1 februari 2018

Voor de bühne van het professionele voetbal in Nederland woedt de discussie tussen voorstanders en tegenstanders van kunstgras voort. De praktijk van de meeste amateurverenigingen blijft heel anders en daardoor zal de opmars van de artificiële sprieten voorlopig nog niet stoppen. Maar juist nu vindt de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek het belangrijk om een signaal af te geven. Om vooral door alle bomen toch het bos – of kunstgras – te blijven zien.

maliskamp veld klaar5 copyDe ene na de andere profclub in het voetbal ging de laatste jaren overstag. In de Jupiler League wordt bij elf clubs op kunstgras gespeeld, in de eredivisie zijn dat er zeven. Ondertussen nam ook de kritiek op die ondergrond toe. Het zou het spelplezier voor een belangrijk deel vergallen, het nam voor een fors deel de romantiek van de sport weg en het werd inzet van de discussie over het steeds verder dalende spelpeil van het Nederlands voetbalelftal en in de hoogste profdivisies. 

Tegenbeweging
Onder aanvoering van het Algemeen Dagblad kwam in de media een tegenbeweging op gang en op het hoogste niveau van de populairste sport begint de stemming de laatste tijd behoorlijk te draaien in het voordeel van natuurgras. Almere City FC uit de Jupiler League keert terug bij haar ‘roots’ en ook eredivisionist PEC Zwolle - dat het dit seizoen zo verrassend goed doet onder coach John van ’t Schip - gaat terug naar het ‘echte’ spul.

“Ja, die discussie volg ik natuurlijk ook wel”, zegt Theo Verhagen. “Bij de profs gaat het natuurlijk ook over zoiets als competitievervalsing en over het niveau. Voetbal op kunstgras zou meer op zaalvoetbal lijken. Dat is dan een technische discussie. Maar die gaat aan ons voorbij.” Dat ‘ons’ is in het geval van Verhagen de gemeente Den Bosch, waar hij als manager openluchtaccommodaties opereert. Daarnaast is hij een actief lid van de commissie kunstgras van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC). 

Kunstgras is in de amateursport bijna volledig geaccepteerd. "Kunstgras heeft ook zo veel voordelen"

“In de amateursport speelt die hele discussie niet. Kunstgras is daarin bijna volledig geaccepteerd, veel clubs zijn heel blij met één of twee kunstgrasvelden. Het heeft ook zo veel voordelen. Je kunt er 's zomers en 's winters op, het lost de capaciteitsproblemen op, er staat nooit water op, noem maar op. In andere sporten dan voetbal - zoals hockey en korfbal - is het al helemaal geen punt meer. Daar wordt bijna nog uitsluitend gespeeld op kunstgras. Wij hebben in Den Bosch bijvoorbeeld tachtig buitensportvelden en daarvan zijn er zevenentwintig van kunstgras. Ik voorzie dat er in de komende jaren nog wel zo’n tien van kunstgras bijkomen.”

Groot kennisverschil
Dankzij die onstuitbare opmars is nu wel het moment gekomen om een signaal af te geven richting betrokken partijen als sportverenigingen en ook wel opdrachtgevers als gemeenten, zo vindt de BSNC. De groei in kunstgras heeft gezorgd voor een verregaande uitbreiding van materialen, regelingen en meepratende partners. Verhagen: 

XL4Verhagen-kunstgras-2“Kijk, in Den Bosch hebben we het geluk dat uitvoering en beleid op één afdeling zitten. De lijntjes zijn kort. Maar elders wil dat wel eens op twee of drie plekken zijn verdeeld en heb je bijvoorbeeld te maken met enerzijds beleidsadviseurs voor jeugd en onderwijs en anderzijds mensen voor de uitvoering en aanleg van de velden."

"Dan wordt het wel wat ingewikkelder. Ook al omdat de techniek best ingewikkeld is, als je er niet dagelijks mee te maken hebt. Tegenwoordig heb je heel veel verschillende materialen en constructies en op dat gebied is logischerwijs een groot kennisverschil tussen bijvoorbeeld het bestuur van een sportvereniging en de beleids- en uitvoerende afdelingen van de gemeente.” 

Verhagen herinnert zich de verwarring na een tv-uitzending van Zembla over eventuele kankerverwekkende stoffen en de vaak gebruikte rubberen instrooikorrels van kunstgrasvelden. “Dat spul, zogeheten SBR-instrooimateriaal, is van gemalen autobanden. Dat wordt nog steeds heel veel gebruikt, het is qua levensduur en demping ook misschien wel het beste. Maar je hebt ook alternatieven van kurk- en kokosvezels, dus van natuurlijke producten. Maar die gaan waarschijnlijk weer niet zo lang mee."

"Naast gezondheid voor de sporters is het ook belangrijk om duurzaam en met respect voor het milieu te werken"

"Daarnaast zijn er nog alternatieve instrooimaterialen ontwikkeld zoals TPE, EPDM en PE. Er is genoeg te kiezen. Naast gezondheid voor de sporters is het ook belangrijk om duurzaam en met respect voor het milieu te werken. Kijk, die discussie is lang blijven hangen en duurt nog wel even voort. Maar uit de onderzoeken naar de rubberen korrels is toch naar voren gekomen dat er geen bewezen schadelijk effect is. Daarom zijn wij in Den Bosch ook niet in paniek geraakt en hebben we geen velden vervangen.”

Pleidooi voor goed onderzoek
Ook in tijden van oplopende emoties is het belangrijk om met kennis van zaken een beslissing voor wel of niet kunstgras af te wegen en tot de beste keuze voor de gebruikte techniek, ondergrond en materiaal te komen. “Mijn belangrijkste advies is daarom: doe eerst goed onderzoek. Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er is echt heel veel te kiezen en je kunt op veel verschillende plekken informatie inwinnen. Dan moet je je eigenlijk wel bewust zijn met wie je praat. Commerciële partijen geven graag informatie, maar hebben hun eigen belang. Je kunt naar beurzen gaan, maar het is net zo belangrijk om informatie te halen bij bonden, gemeenten, NOC*NSF of bij ons als branchevereniging.”

Voor meer informatie: www.bsnc.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst