Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Vonken University mikt op nieuwe generatie

door: Leo Aquina | 1 februari 2018

In 2012 werd het Olympische Plan 2028 ten grave gedragen. Maar het vuur voor Spelen in Nederland doofde niet helemaal: het verlangen bleef sluimeren en De Vonken, een beweging opgezet door jonge, enthousiaste professionals om de eerste Nederlandse Spelen sinds 1928 te organiseren, is nog springlevend. Zo publiceerden De Vonken in januari 2018 een pamflet als resultaat van de Vonken University 2017. Tijdens Vonken University krijgt een selecte groep de mogelijkheid om mee te denken over de Olympische Spelen van de toekomst. Deelnemers gaan aan de slag met een onderzoeksvraag en krijgen hierbij hulp van allerlei professionals uit het veld. “We hebben de Vonken University in 2016 in het leven geroepen tijdens een herijking van onze missie”, aldus Vonken-voorzitter Xander Beks. “Met een jaarlijks programma willen we een bijdrage leveren aan het reframen en realiseren van onze droom: de Olympische Spelen naar Nederland halen.” Onderwerp van de eerste Vonken University was ‘governance’. Beks: “We zagen dat de traditionele manier van organiseren in deze tijd niet meer volstaat. Daarom hebben we governance als eerste onderwerp gekozen.”

XL32VonkenXanderBeks copy

Hoewel de Olympische Spelen van 2024 en 2028 al zijn vergeven aan Parijs en Londen, zijn De Vonken hun geloof in Olympische Spelen op Nederlandse bodem niet verloren. “Of die droom ooit uitkomt, blijft koffiedik kijken. 2032 is de eerstvolgende mogelijkheid. Wij horen vanuit het IOC geluiden dat de Spelen kleiner en compacter moeten worden. Dat vergroot de kansen van Nederland. We hadden een goede lobby bij het IOC met Camiel Eurlings, maar die is natuurlijk weggevallen.” De Vonken willen de Spelen niet koste wat kost in Nederland laten plaatsvinden. “We moeten de Olympische Spelen echt reframen als we ze naar Nederland willen halen. Het moet compact en duurzaam. Dat past bij onze missie.”

Nieuwe generatie
De Vonken riepen hun University in het leven om een bijdrage te leveren aan Nederlandse Olympische Spelen die binnen hun visie passen, maar ook om het netwerk van de Vonken te verbreden. Beks: “Willen wij met concrete adviezen komen, dan moeten we beslagen ten ijs komen. Daarnaast willen we met de University een connectie maken met de nieuwe generatie. De Vonken zijn een jaar of zeven geleden begonnen als een netwerk van Young Professionals en die komen nu langzamerhand in een andere levensfase. Via de University sluiten we aan bij universiteiten en hogescholen waar weer een nieuwe generatie enthousiaste studenten rondloopt. 

De Vonken University werkte samen met het Kenniscentrum Sport, het Mulier Instituut en de Universiteit van Utrecht. Om mensen te werven die bij wilden dragen aan de Olympische doelstelling, schreven De Vonken scholen en opleidingen aan. “Daar is een groep enthousiaste mensen uit voortgekomen, studenten en young professionals die zich voor een jaar hebben gecommitteerd. We hebben alle deelnemers aan een buddy gekoppeld in het netwerk van onze partners en ze zijn aan de slag gegaan met onderzoeksvragen. Daarbij hebben we in samenwerking met de Facha Universiteit in Brazilië tijdens de Spelen in Rio de Janeiro een kijkje achter de schermen kunnen nemen.”

“De afspraken op basis waarvan Rio de Spelen heeft verworven zijn niet waargemaakt”

Leren van Rio
In het pamflet staat te lezen: ‘De input van studenten in Rio bracht veel inzicht in de werkelijke governance in Rio (we kregen van hen uit echte bronnen informatie in plaats van verhalen uit de media).’ Wat moeten we ons voorstellen bij informatie die niet in de media is verschenen? Beks: “Er wordt altijd een mooier plaatje geschetst dan de werkelijkheid. Wij spraken met ongeveer twintig mensen van de lokaleuniversiteit en met verschillende anderen die die betrokken waren bij de organisatie in Rio en dan hoor je verhalen die niet naar buiten komen omdat het niet goed is voor het imago van de stad. Dat ging bijvoorbeeld over mensen die niet betaald werden voor hun werkzaamheden, muiterij, en werk dat niet af kwam. Deelnemers aan de Vonken University hebben ter plekke in Rio de Janeiro soms getwijfeld of het wel een goed idee was dat die Spelen doorgingen.”

XL32VonkenUniversity-3

De deelnemers leerden van hun ervaringen in Brazilië op veel vlakken vooral hoe je de Olympische Spelen niet moet organiseren, maar ze zagen meer: “In gesprekken met een cateraar ontstond het idee om het overgebleven voedsel weg te geven aan sloppenwijken in de buurt. Hier valt van te leren: kijk als organisatie om je heen en verbind je met partijen waar je misschien in eerste instantie niet vanzelfsprekend aan zou denken”, aldus Beks.

Alle Nederlanders dragen bij
Een koppeling met andere partijen is ook de voornaamste aanbeveling van de Vonken University in Nederland zelf. “Het organiseren van grote sportevenementen loopt in Nederland veelal via traditionele kanalen, bonden, NOC*NSF, overheden... Je moet ruimte creëren voor alle Nederlanders om iets bij te dragen. Dat kan via sociale media, crowd sourcing en co-creatie, waarin je heel veel verschillende partijen betrekt en het collectieve doel van Olympische Spelen in Nederland centraal stelt.” 

De Vonken University 2017 is afgelopen, maar er staat alweer een nieuwe editie op stapel. Beks: “Dit jaar doen we een kortere versie, de Sprint University. Daarbij staat draagvlak centraal. Het jaar daarna mikken we weer op een uitgebreider traject richting Tokio 2020.”

Voor meer informatie: klik hier:

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst