Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Topclubs trainen techniek en brein met Teqball

door: Thomas van Zijl | 25 januari 2018

Grote Europese voetbalclubs als Paris Saint Germain, Chelsea en Manchester United zijn er van overtuigd en nu volgt ook de top van het Nederlandse voetbal. Onder andere Ajax, FC Twente en AZ laten hun (jeugd)spelers trainen met Teqball. De basis is een tafel die veel weg heeft van een klassieke tafeltennistafel en voetballers die een rally spelen. De regels en beperkingen die zij zichzelf opleggen zorgen voor een combinatie van techniek en plezier. 

Teqball is bezig met een internationale opmars, die een paar jaar terug begon in Hongarije. Daar groeide de ‘uitvinder’ van het spel op tussen de flats. Het voornaamste vertier kwam van een tafeltennistafel. Daarom heen werd altijd gevoetbald. Door die twee sporten te combineren ontstond Teqball. 

XL3Teqball-1Ronaldinho als boegbeeld
Een Teqballtafel verschilt behoorlijk van een tafeltennistafel. Het belangrijkste verschil is de kromming van het blad. Die zorgt ervoor dat de bal lager blijft en terecht komt in een zone die de aanname wat eenvoudiger maakt. Het boegbeeld van Teqball zou geen hulmiddelen nodig moeten hebben om de moeilijkste ballen te kunnen pareren. “Dat is Ronaldinho, ooit de beste voetballer ter wereld”, zegt Daniël Epskamp. Zijn bedrijf Bestoffootball.nl bezit de Nederlandse rechten van Teqball. “Hij illustreert perfect waar het in dit spel om gaat: plezier en techniek.” 

Vooral in de jeugd wordt die als instrument ingezet om de techniek van de voetballers te verbeteren

Om die laatste reden, de ontwikkeling van techniek, hebben verschillende gerenommeerde clubs in Europa inmiddels een tafel aangeschaft. Vooral in de jeugd wordt die als instrument ingezet om de techniek van de voetballers te verbeteren, maar ook de seniorenselectie maakt er gebruik van. Door de regels kan Teqball een tamelijk complex spel worden. Een speler mag de bal met ieder lichaamsdeel slechts een maal raken. In twee keer controleren met bijvoorbeeld de rechtervoet is dus geen optie. Daarnaast moet de bal na maximaal drie balcontacten naar de andere kant van het net. Epskamp: 

XL3Teqball-2“Dat betekent dat Teqball ook de cognitieve vaardigheden traint. Spelers moeten zich absoluut concentreren.” Hij voorziet dat op het hoogste niveau het brein steeds vaker de doorslag zal geven. “Vroeger was alleen techniek voldoende om op de been te blijven, nu zijn voetballers fysieke topatleten. De volgende stap is dat ze zich op een ander vlak, cognitief, gaan onderscheiden.” 

Media-aandacht
Bestofootball.nl begint in Nederland bewust bovenaan de piramide, zoals Epskamp het uitdrukt. Pas als de top van het vaderlandse voetbal het product goed absorbeert ontstaat er daar onder meer draagvlak. Wat ook altijd helpt is media-aandacht en die neemt toe. Epskamp heeft zowel in de krant als op televisie en radio mogen uitleggen hoe Teqball werkt en welke clubs er gebruik van maken. EditieNL ging bijvoorbeeld langs bij AZ waar het spel boven alles een ontspanningsoefening is. Jeugdspelers gaan na hun training nog even met een groepje rond de tafel staan. “Dat is natuurlijk de ideale situatie; spelers die uit zichzelf omdat ze er plezier aan beleven bijna zonder dat ze het doorhebben aan hun techniek schaven." 

"Er zijn bijvoorbeeld verenigingen die de tafel op een kunstgrasveld willen plaatsen of behoefte hebben aan boarding"

De tafels zijn van zeer hoge kwaliteit en dat is terug te zien in de prijs. Het basismodel kost 2.700 euro, voor de variant die inklapbaar en verrijdbaar is, betaalt een klant 3.300 euro. “We hebben een website, geen webshop, daarvoor is het product nog niet mainstream genoeg. Bedrijven en particulieren kunnen bij ons een offerte aanvragen en hun overige wensen kenbaar maken. Er zijn bijvoorbeeld verenigingen die de tafel op een kunstgrasveld willen plaatsen of behoefte hebben aan boarding.” 

XL3Teqball-3Nieuwe spelconcepten
De top van de piramide is smal, Epskamp hoopt dan ook op snelle verbreding en verspreiding van Teqball. Competities zijn er nog niet, maar Bestofootball.nl ontwikkelt op dit moment wel toernooien en nieuwe spelconcepten. De tafel beperkt zich immers niet tot voetbal. Epskamp ziet nu al spelers die er op volleyballen of (tafel)tennissen. 

Die brede inzetbaarheid moet Teqball aantrekkelijker maken voor bijvoorbeeld campings. Er zal op termijn een verschil ontstaan tussen professionals en recreanten, want de ambities van Epskamp en ook die van het internationale bedrijf achter het spel liggen op het hoogste niveau. Over tien jaar zou een plek op de Olympische Spelen ontzettend mooi zijn. “Het is meer dan een vage toekomstdroom, maar we moeten ook realistisch blijven. Laat ons over een paar jaar eerst maar eens een volwaardig NK neerzetten. Ook dat is al een grote stap.” 

Voor meer informatie: www.bestoffootball.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst