Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

WattCycling: binnen trainen om buiten harder te fietsen

door: Thomas van Zijl | 18 januari 2018

Er zijn steeds meer fietsers die binnen trainen om buiten harder en met meer plezier te fietsen. Niet alleen in de koude wintermaanden, maar ook in de zomer. Wielrenners en triatleten wiens ambitie verder reikt dan eens in de week een eenvoudig rondje kunnen daarvoor terecht bij WattCycling. De franchiseformule heeft inmiddels acht vestigingen en wil graag uitbreiden. “We zijn op zoek naar ondernemende fietsers of fietsende ondernemers.” 

XL2WattCycling-1WattCycling staat voor groepstraining onder leiding van opgeleide trainers op een Wattbike, dat zijn fietsen die vermogens meten en bijhouden. Het initiatief tot dergelijke trainingscentra werd vier jaar geleden genomen door de distributeur van Wattbike in de Benelux. Die kwam destijds tot de conclusie dat er een andere vorm van distributie nodig was om aan grote groepen mensen te laten zien wat hun fiets voor mogelijkheden bood. En met succes...

Uitbreiden
Wat begon met een trainingscentrum in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een franchiseformule met acht vestigingen. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Jacques Klok, vanaf het eerste uur betrokken, zegt dat er veel belangstelling is. “Op dit moment voer ik gesprekken met vijf partijen die, alle in verschillende stadia, graag een vestiging willen beginnen. De een zit nog in de verkennende fase, de ander zoekt naar een geschikt pand, maar uitbreiding zit er binnenkort zeker aan te komen.” 

Bij WattCycling komen fietsers met een prestatiemotief, zoals Klok het uitlegt. Dat kan zijn een keer de Alpe d’Huez op, die zware toertocht net wat sneller volbrengen, of niet langer lossen bij je vaste fietsgroepje. Daarnaast zijn er veel triatleten te vinden, van serieuze recreanten tot eredivisieniveau. “Voor mensen die puur aan fitness doen, of een beetje in vorm willen blijven zijn voldoende alternatieven. Daarin zit voor ons het onderscheid niet.” 

"Gegevens over bijvoorbeeld hartslag, cadans en vermogen worden op grote schermen geprojecteerd"

Klok houdt mensen die net iets minder prestatief zijn uiteraard niet tegen bij de deur, maar schetst wel wat hen te wachten staat. “Deelnemers ondergaan regelmatig een test en gegevens over bijvoorbeeld hartslag, cadans en vermogen worden op grote schermen geprojecteerd.” De fietsers, zo’n twintig per groep, moeten zich daar overigens niet door laten gek maken. Een man van 27 jaar oud en 95 kilo, trapt vanzelfsprekend meer weg dan een vrouw van 60 die wat lichter is. 

Objectief progressie meten
XL2WattCycling-2Waar het om gaat is beter worden, liefst onder ideale omstandigheden. Hometrainers meten soms ook vermogen, maar vaak net wat minder betrouwbaar. De trainers van WattCycling, en de deelnemers zelf uiteraard ook, willen objectief progressie kunnen meten. “Professioneel trainen op een mooie fiets en volgens een uitgekiend schema, dat is wat resultaat oplevert. En resultaat is voor onze klanten de beste stimulans om iedere week terug te komen.” 

Mensen zijn groepsdieren, zegt Klok, maar het is eventueel ook mogelijk om een Wattbike voor eigen gebruik te huren of er zelf een aan te schaffen. Huren kost 109 euro per maand, om er een te kopen moet een klant 3290 euro betalen. Een abonnement op WattCycling met iedere week een training, kost afhankelijk van de locatie tussen de 55 en 60 euro per maand. 

"De heersende opvatting is dus steeds vaker: binnen trainen, buiten fietsen"

Drukke wintermaanden
Op de populaire tijden, met name maandag tot en met donderdag tussen 19.00 en 22.00 uur, zit de hoofdvestiging WattCycling Amsterdam Amstel zo goed als vol. Ook de andere vestigingen hebben het druk tijdens wintermaanden die traditioneel het hoogseizoen vormen. In maart en april wagen veel fietsers weer een kansje op de weg. Die beweging ziet Klok nog steeds, maar hij stelt tegelijkertijd vast dat die minder duidelijk is dan voorheen. 

“Probeer buiten in een groepje maar eens tien intervalletjes van dertig seconden af te spreken. Dat lukt niet of nauwelijks, terwijl het binnen een fluitje van een cent is. De heersende opvatting is dus steeds vaker: binnen trainen, buiten fietsen. Daarvoor zijn mensen bij ons van harte welkom. ” 
Voor meer informatie: www.wattcycling.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst